Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
-
@kâfir-imam en başta doğru söylüyormuşsun.
Sovyet ekonomik sistemi hakikaten ucube. Enflasyon değerleri bile her yerde farklı yazıyor. Aynı bizim ülke gibi. -
@Sputnik, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
Sovyet ekonomik sistemi hakikaten ucube.
@kâfir-imam haklı deyip bu sosyalizm-kapitalizm tartışmasından çekiliyorum.
O kazandı. -
Neyi tartıştığınızı pek anlamıyorum.
Kapitalizm demek zaten kâr demektir, kâr yoksa kapitalizm de olmaz.
Kâr ise sömürüyle meydana gelir, sömürü yoksa kâr da olmaz.
AB gibi emperyalist devletler sömürü düzenini korumak için sosyal demokrasi adında bir sistem icat ettiler.
Sosyal demokrasi ile kendi yurttaşlarına biraz sosyal hak vererek sosyalizmin önünü tıkadılar.
Böylece bir yandan kendi işçilerinin sesini kestiler, diğer yandan da geri kalmış ülkelerden beslenmeye devam ettiler.
Başka ifadeyle, sosyal demokrasi sayesinde bir uzlaşı sistemi kurdular. Patrondan biraz çıkacak, işçi de daha az sömürüye razı olacak.
Alan memnun veren memnun oldu.Bizde ise bugünkü koşullarda bu mümkün değil.
Çünkü iliğimize kadar bağımlıyız.
Yani bizi ele geçiren ülkelere tasını-tarağını topla buradan defol deme hakkımız elimizden alındı.
Aksine onlar bize defolun dese, burası bizim ülkemiz diyemiyoruz.
Çünkü bütün kurumlar, taşınmazlar, maddenler, kıyı şeridi yabancılara satıldı.
Örneğin, yabancılara satılan bir sahile gitmiştim, buraya yabacılar giremez deyip beni kendi ülkemin sahilinden kovdular.
E, böylesi bir ülkede develüasyon düşse nolacak düşmezse nolacak. -
@bilgisezgi Aslanın ceylanı yemesi ne kadar normal ise işçinin sömürülmesi de o kadar normal. Doğa yasalarına uzaylı kalmamak lazım
Emperyalizm filan da saçmalık. İki karınca kolonisinin savaşını izlemiştim. Bu hayvanlar komünist ama birbirleriyle savaşıyorlar. Yani savaşların sebebi ekonomik değil.
Bunların hepsi doğa yasalarıyla ilgili.
Güçlünün zayıfı ezmesi de aynı şekilde doğal sanırım. -
sosyalistlerin para birimi gibi bir dertleri olmadı ki? neden böyle bir arayış içinde olsunlar; saçma...
-
@nejdet-evren Kağıt para kapitalizmin icadıdır ve onun kontrolündedir.
Sosyalistler kendi para birimlerini üretemedikleri için kapitalistler tarafından yutuldular.
Çünkü kağıt parayı kullandığın sürece onların sistemindesin.
Cebinizdeki kağıt para aslında sizin değildir. Üzerinde adı yazan bankanındır ve değerini anında değiştirip sizi bir anda fakirleştirirler.Tüm merkez bankaları da ABD bankacılık sistemine bağlıdır.
Dolayısıyla ABD türlü yöntemlerle o parayı kontrol eder.
Sovyetlerin parasının da dolar karşılığı vardı ve bu karşılık ile borçlanıyordu.
Sosyalizm için tek şart para değil ama en önemli şart dolardan bağımsız para birimidir. Bunu da sadece değerini üzerinde taşıyan metallerle yapabilirsin.
Örneğin bitcoin de dolardan bağımsız bir paraydı ilk icad edildiğinde ve bu ABD yi çok rahatsız etti. Ancak kendi değerini üzerinde taşımayan bir para birimi olduğundan çok kolaylıkla manüpüle ettiler.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
@nejdet-evren Kağıt para kapitalizmin icadıdır ve onun kontrolündedir.
Sosyalistler kendi para birimlerini üretemedikleri için kapitalistler tarafından yutuldular.
Çünkü kağıt parayı kullandığın sürece onların sistemindesin.
Cebinizdeki kağıt para aslında sizin değildir. Üzerinde adı yazan bankanındır ve değerini anında değiştirip sizi bir anda fakirleştirirler.
Tüm merkez bankaları da ABD bankacılık sistemine bağlıdır.
Dolayısıyla ABD türlü yöntemlerle o parayı kontrol eder.
Sovyetlerin parasının da dolar karşılığı vardı ve bu karşılık ile borçlanıyordu.
Sosyalizm için tek şart para değil ama en önemli şart dolardan bağımsız para birimidir. Bunu da sadece değerini üzerinde taşıyan metallerle yapabilirsin.
Örneğin bitcoin de dolardan bağımsız bir paraydı ilk icad edildiğinde ve bu ABD yi çok rahatsız etti. Ancak kendi değerini üzerinde taşımayan bir para birimi olduğundan çok kolaylıkla manüpüle ettiler.Doğu bloku ülkelerinin çökmesinin sebebi ABD Doları değil.
Komünist parti yöneticilerinin dokunulmazlıkları yolsuzlukları çökertti.
-
@TENTEN zaten sosyalist bile değillerdi ki. Devleti ele geçirmiş bir gurubun sömürgesiydi.
-
Üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin kaldırılması, emeğe dayalı sömürüye son verilmesi için mutlaka paraya gereksinim olamaz; Ekim Devrimi'nin Sovhoz ve Kolhoz ortaklaşa üretimi ile Kültür Devrimi'ndeki tarımın kolektifleştirilmesi arasında çok ciddi farklar olduğu göz ardı edilmemeli ve bugün Çin'in ilerleyişinin temelinde de bu gerçeklik yatmaktadır.
-
Emek sömürüsünün engelleyici en önemli etken serbest piyasa ve eşit rekabet ortamıdır.
Birileri seni fahiş fiyatlarla kazıklıyorsa sende onun rakbinden alırsın yada kendin üretir piyasayı dengelersin.
Neden sosyalist patron yok ben hep merak etmişimdir.
Örneğin en sosyalist geçinenlerden işbankası , halk TV , KRT, birgün gazetesi veya tüm CHP li belediyler falan bunlardaki en düşük maaşın 20000 TL olması lazım. Ama gel gör ki çoğu düşük paraya ve uzun yıllar stajyer vasfında bedavaya çalıştırılıyor.
Sosyalizm de devlet tekelini eline geçiren herkes sömürmeye başlar.
Çin örneği hiç olmamış . Tam da sömürünün ortasından örnek vermişsin. -
@nejdet-evren, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
Ekim Devrimi'nin Sovhoz ve Kolhoz ortaklaşa üretimi ile Kültür Devrimi'ndeki tarımın kolektifleştirilmesi arasında çok ciddi farklar olduğu göz ardı edilmemeli ve bugün Çin'in ilerleyişinin temelinde de bu gerçeklik yatmaktadır.
Çin ve SSCB sosyalist olsaydı ürettikleri tüm mallardan ucuz yararlanma hakkını önce kendi yurttaşlarına verirlerdi. Ama gel gör ki ürettikleri hiçbir ürünü alma hakları neredeyse yok . Ve tam tersine parayı ödeyen ithalatçıya büyük ucuzluk vaad ediyor.
Hatta bu iki sosyalizm görünümlü rejimde seyehat özgürlüğü bile kısıtlı.
-
@kâfir-imam ,kuru sıkı atıyorsun, bildiğin birşey yok...biraz araştır, oku, öğren, kapitalist bataklıkta devinip durma artık...sosyalizmi biraz öğrenmeye çalış...yoksul ve zengin olmayan ekonomiler var, kötü mü...kapitalist emperyalist yağmayı bugün ülkedeki deprem gösteriyor...uyan artık....
-
Çin ve SSCB sosyalist olsaydı
Sosyalist olmadıklarına göre senin eleştirilerin doğrudan o övdügün kapitalizme gittiğinin farkında mısın?
Sosyalizmi kötüleyip kapitalizmi övmeye çalışırken aslında kapitalizmi kötülüyorsun.
İşte bu yüzden sana bilgi sahibi olmadan fikir sahibi konumuna girme diyoruz.
Yani kapitalist sistem ve Türkiyedeki sistem üzerindeki tespitlerin genelde isabetli ama söz konusu ideoloji olunca onun için gerçekten bilgi gerekiyor. -
@bilgisezgi, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
Sosyalist olmadıklarına göre senin eleştirilerin doğrudan o övdügün kapitalizme gittiğinin farkında mısın?
Kapitalizm diktatörlük değildir.
Sizin de hayal kurduğunuz yaşamın kapitalist denen ülkelerde olduğunun farkında mısın?İşte başından beri bunu söylüyorum , etikete aldanmayın diye.
Türkiye'yi kapiyalist olarak gösterenler bile var.
Çin , Türkiye , Arabistan , SSCB ve Rusya buralar diktatörlüktür. Dikatatörlük kapitalizm değildir.
-
@bilgisezgi, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
Kapitalizm diktatörlük değildir.
Sizin de hayal kurduğunuz yaşamın kapitalist denen ülkelerde olduğunun farkında mısın?İşte başından beri bunu söylüyorum , etikete aldanmayın diye.
Türkiye'yi kapiyalist olarak gösterenler bile var.
Çin , Türkiye , Arabistan , SSCB ve Rusya buralar diktatörlüktür. Dikatatörlük kapitalizm değildir.
Üretim araçlarının diktatöre ait olması ile bireye ait olması aynı şeydir.
Kanunları diktatör ve çevresindeki azınlık takımı çıkartır.
Kanunları özel sermaye sahipleri ve ondan faydalanan azınlık takımı çıkartır.
Diktatörlük kapitalizm değildir ama diktatörlük bireysel bir girişimdir.
Türkiye kapitalisttir. Özel girişime izin verir.
Devlet adına açılmış kuruluşlar kar kira komisyon vb üzerine kurulmuştur.ABD de NASA bazı okullar devlete aittir. ABD ye sosyalist ülke denilmiyor.
Bir ülkede devletçiliğin uygulanması onu sosyalist ülke yapmaz.
İkinci dünya savaşında ABD de özel fabrikalara el konuldu.
Fresco, Dünya'daki doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının modern teknolojiyle akıllıca kullanılması durumunda tüm insanlar için yeterince bol olduğunu savunur.
Bu görüşü açıklamak için şu örneği verir:
II. Dünya Savaşı'nın başında ABD'nin elinde 600 kadar birinci sınıf savaş uçağı vardı. Bir sene içinde, 90.000'den fazla uçak yapılarak bu eksikliğin üstesinden gelindi. II. Dünya Savaşı'nın başında soru şuydu: Savaş için gereken donanımı üretmemizi sağlayacak yeterince finansal kaynağımız var mı? Cevap hayırdı. Ne yeterince para ne de yeterince altın vardı; ancak gereğinden fazla doğal kaynak vardı. Var olan kaynaklar sayesinde savaşı kazanmaya yetecek yüksek üretim ve etkinlik sağlandı. Maalesef bu sadece savaş zamanlarında dikkate alınıyor.[2]
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaynak_bazlı_ekonomiSırf bu örnek bile kapitalizmin uygulamada basarısız olduğunu göstergesi.
-
Eski KullanıcıTENTEN başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
@TENTEN kapitalizm sana eşit rekabet ortamı sağlıyorsa diktatörlük değildir. Denetlenebiliyorda diktatörlük değildir.
Bugün kapitalist ülkelerdeki insanlar kendi ürettikleri ürünlere ucuz erişebiliyorlar.
Sosyalistler nasıl bir hayat istiyor ki?
Birileri sigarasını içkisini sütünü peynirini ona hazır versin cebine de para koysun ...
Başka?
Sistemi ayakta tutan ne altındır nede doğal kaynak. Asıl etken nitelikli insandır.
İşte kapitalizm bu nitelikli insanları kendine çekebiliyor. Sen asıl noktayı kaçırmışsın
-
Birileri sigarasını içkisini sütünü peynirini ona hazır versin cebine de para koysun ...
Hazır ver sistemi kapitalizmde var. Çalışmadan miras yoluyla sermaye elde etme hangi sistemin ürünü.
Faiz komisyon kira spekülasyon vb şeyler nerede var? -
@TENTEN, içinde söyledi: Sosyalizm Önce Kendi Para Birimini Bulmalı
Hazır ver sistemi kapitalizmde var. Çalışmadan miras yoluyla sermaye elde etme hangi sistemin ürünü.
Faiz komisyon kira spekülasyon vb şeyler nerede var?Baştan beri söylüyorum kapitalizm kuralsızlık değildir.
Miras yoluyla servet edinmek doğal bir durum. Serveti yönetmesini bilemezsen zaten kaybedersin.
Borsa ve spekülasyon olmasın diye para birimi altın olmalıdır diyorum ya.
Sosyalizm herkesi fakirleştirmek midir peki?
Eskiden feodal ve gelişmiş feodal düzende insanların hiçbir değeri yoktu. Ama kapitalizm sayesinde en azından paraları kadar değer gördüklerini de anladılar. Bu sayede insanlar servet biriktirip yatırım yaparak büyümeyi başardılar ve feodal düzenin aristokrat geleneği böyle yok edildi.Aksi halde kapitalizm devletleşmeseydi insanların değeri padişahın atı kadar bile değildi.
-
Mükemmel sistem diye birşey yoktur. Her sistemin bir açık noktası olacaktır. Ancak bu açık noktalar kapatılarak evrimleşme sağlanır ve daha iyi bir sisteme geçilir.
Kapitalizmin açık noktası da kağıt paranın spekülatif olmasıdır. Yani istediği kadar basılabilmesidir.
Bu zayıf nokta kapitalizmi güçlendirirken sosyalizmi de batırır.
Bu ince noktayı anlatamadım galiba.
Sosyalist girimşimlerin başarısızlığı burada gizlidir. Spekülasyon ile önce devlet zayıfladı sonra da otoriterleşti. Çünkü durduk yere kişi başına düşen borç artıyordu. Bunu üretim ile karşılayamaz duruma geldiler.
Üretim araçları kağıt paranın spekülasyonu karşısında yetersiz kaldı.
Türkiye diktatörlüğünden örnek vereyim.
1999 yılında bir asgari ücret 109 milyon lira iken cumhuriyet altını en yüksek 33 milyon lira olmuş.
Yani bir asgari ücret ile en az 3 cumhuriyet altını satın alabiliyormuş insanlar.
Şimdi Tayyip diktatörünün ülkesinde bir asgari ücret ile bir tane cumhuriyet altını alınabiliyor.
Gördünüz mü ?
Altın değerini koruyabilmişken Türk lirası alım gücünü yitirmiş. Şimdi bu aradaki farkı üretim araçları ile kapatabilirmisiniiz.
Türkiye niye diktatörleşti sorusunun cevabı burada gizlidir. Halk fakirleşirken iktidarlar diktatörleşir. Bunu başka yerlerde aramayın. 1990 larda ülke daha demokratik idi çünkü halk şimdikinden daha zengindi.
-
Mükemmel sistem diye birşey yoktur. Her sistemin bir açık noktası olacaktır. Ancak bu açık noktalar kapatılarak evrimleşme sağlanır ve daha iyi bir sisteme geçilir.
Kapitalizmin açık noktası da kağıt paranın spekülatif olmasıdır. Yani istediği kadar basılabilmesidir.
Bu zayıf nokta kapitalizmi güçlendirirken sosyalizmi de batırır.
Bu ince noktayı anlatamadım galiba.
Sosyalist girimşimlerin başarısızlığı burada gizlidir. Spekülasyon ile önce devlet zayıfladı sonra da otoriterleşti. Çünkü durduk yere kişi başına düşen borç artıyordu. Bunu üretim ile karşılayamaz duruma geldiler.
Üretim araçları kağıt paranın spekülasyonu karşısında yetersiz kaldı.
Türkiye diktatörlüğünden örnek vereyim.
1999 yılında bir asgari ücret 109 milyon lira iken cumhuriyet altını en yüksek 33 milyon lira olmuş.
Yani bir asgari ücret ile en az 3 cumhuriyet altını satın alabiliyormuş insanlar.
Şimdi Tayyip diktatörünün ülkesinde bir asgari ücret ile bir tane cumhuriyet altını alınabiliyor.
Gördünüz mü ?
Altın değerini koruyabilmişken Türk lirası alım gücünü yitirmiş. Şimdi bu aradaki farkı üretim araçları ile kapatabilirmisiniiz.
Türkiye niye diktatörleşti sorusunun cevabı burada gizlidir. Halk fakirleşirken iktidarlar diktatörleşir. Bunu başka yerlerde aramayın. 1990 larda ülke daha demokratik idi çünkü halk şimdikinden daha zengindi.
Mükemmel sistem diyen yok. Ama bir sistem diğer sisteme göre daha iyidir.
Altın miktarı sınırlıdır.
Kağıt parayı altın veya gümüş sistemine çevirsende düzeltemezsin.
Bir kilo buğday almak için kaç gram altın vermeliyim? kısmında işler karışıyor.
Burada gene spekülasyon yapılır. Yapay kıtlık oluşturursun. Stoklayabilirsin. .
Piyasada büyük şirketler kendi aralarında anlaşabilirler.
Borsalar spekülasyon üzerine kuruludur
Para karşılığında kağıt fişler verilen borsaları demiyorum. Tahıl, metal, enerji vb borsaları diyorum.
Bankalar faiz olmazsa batarlar. Altın verip aynı miktarda altın almayla bu iş yürümez.