Avrupa neden zengin?
-
Avrupa ortaçağdan sonra nasıl zenginleşti?
Sanayi devrimi neden Çin'de değil de İngiltere'de başladı?Bu iki soruya genellikle "sömürgecilik" cevabı verilir. Bence bu cevap yanlış.
Başka faktörlerin etkili olduğunu düşünüyorum.Her türlü yeraltı ve yerüstü kaynağa sahip oldukları halde Afrikalılar neden hala kalkınamıyor?
Bu konuya bir açıklama getiren şöyle bir kitap var ama bilimselliği tartışılır.
-
Bu sorunun cevabı tek kelimedir.
!!! Teknoloji !!!Avrupalılar önce ateş kusan silahı buldu, sonra üretim araçlarını buldu, bunları bilim takip etti ve sonuç ortada.
-
@bilgisezgi
Yahudiler hakkında bir konu açmıştınız, o konuda bir şeyler daha yazmak istiyorum.
Yukarıda bağlantısını verdiğim kitabın yazarı, Yahudilerin Avrupalılardan ortalama 10 puan daha zeki olduğunu söylüyor.
Bence 10 puan bile yetersiz tahmin. Ben en az 15-20 puan daha zeki olduklarını düşünüyorum.
Ancak dikkatimi çeken bir nokta, sanat alanında başarısız olmaları.Yahudiler, 1930'lardaki Almanya nüfusunun %0,8'ini oluşturdukları halde, nobel ödüllerinin %24'ünü almışlar.
Rusya'nın %2'sini oluştrdukları halde ödüllerin %70'ini almışlar.
Matematik alanındaki en iyi 33 Rus profesörün 15'i Yahudi imiş.
https://cremieux.medium.com/the-jewish-advantage-f320be537a9a -
@Sputnik, içinde söyledi: Avrupa neden zengin?
@bilgisezgi
Yahudiler hakkında bir konu açmıştınız, o konuda bir şeyler daha yazmak istiyorum.
Yukarıda bağlantısını verdiğim kitabın yazarı, Yahudilerin Avrupalılardan ortalama 10 puan daha zeki olduğunu söylüyor.
Bence 10 puan bile yetersiz tahmin. Ben en az 15-20 puan daha zeki olduklarını düşünüyorum.
Ancak dikkatimi çeken bir nokta, sanat alanında başarısız olmaları.Yahudiler, 1930'lardaki Almanya nüfusunun %0,8'ini oluşturdukları halde, nobel ödüllerinin %24'ünü almışlar.
Rusya'nın %2'sini oluştrdukları halde ödüllerin %70'ini almışlar.
Matematik alanındaki en iyi 33 Rus profesörün 15'i Yahudi imiş.
https://cremieux.medium.com/the-jewish-advantage-f320be537a9aYahudiler diğer insanlardan daha fazla zeki değil.
Sadece bildiklerini bulduklarını yazıp gelecek nesile aktarıyorlar.
Çocuklarına bilgi birikimi ve sermaye bırakıyorlar.
Azınlıkta oldukları içinde birbirlerini kolluyorlar. -
@TENTEN, içinde söyledi: Avrupa neden zengin?
Yahudiler diğer insanlardan daha fazla zeki değil.
Bilimsel kaynaklarla, verilerle seni ikna etmek mümkün değil anlaşılan.
İkna olmak istemeyeni ne yaparsan yap ikna edemezsin.Bu arada, Yahudiler daha zekiler. (Hitler bile kabul ediyordu)
Sadece bildiklerini bulduklarını yazıp gelecek nesile aktarıyorlar.
Mısırlı çingeneler(Kıptiler) çok daha köklü bir yazıya ve medeniyete sahip.
Hiç nobel ödüllü çingene gördün mü? Yada mesela Araplarda hayvan gibi sermaye var, neden bilim üretemiyorlar?@TENTEN, içinde söyledi: Avrupa neden zengin?
Çocuklarına bilgi birikimi ve sermaye bırakıyorlar.
Zeki ve başarılı oldukları için çok normal. En zengin 400 milyarderin de 250 tanesi Yahudi idi. (Dünya nüfusunun %0.2 si Yahudi.)
Bilgi edinmek ve aktarmakta zeka işidir. Sermaye biriktirmek ve iş dünyasına atılmak cesaret, azim ve zeka işidir.@TENTEN, içinde söyledi: Avrupa neden zengin?
zınlıkta oldukları içinde birbirlerini kolluyorlar.
Yahudiler birbirlerini kolladıkları için çok başarılıymışlar. Yersen.
Ben bu kadar saçma sapan bir iddia daha görmedim.
Çingenelerin birbirlerini kolladıkları kadar hiçbir millet kollamıyor. Şimdiye kadar bir tane çingene doktor, mühendis veya iş adamı gördün mü?
En fazla sanatçı görmüşsündür. -
Avrupa´nın zenginliĝinin temeli sömürgecilikte ve sanayileşmede yatıyor. Avrupa, sömürcecilik açısından diĝer kıtaları parselledi adeta. Bilhassa İngiltere bu mevzuda çok uzmandır. Tüm kıtalarda yıllarca sömürdüĝü ülkelerin sayısı bir hayli kabarıktır.
-
Mısırlı çingeneler(Kıptiler) çok daha köklü bir yazıya ve medeniyete sahip.
Hiç nobel ödüllü çingene gördün mü? Yada mesela Araplarda hayvan gibi sermaye var, neden bilim üretemiyorlar?Mısır daki Kıptiler çingene değil yazıları var ama onlar sadece dini metinleri aktarmışlar. Teknoloji konusunda aktarma yok. Bu yüzden geri kalmışlar.
Sermaye birikimi petrolden sonra oluştu. Ama araplarda bilgi birikimi yok. Çocuklarına aktarmamışlar teknolojik bilgileri.
-
Yahudiler birbirlerini kolladıkları için çok başarılıymışlar. Yersen.
Ben bu kadar saçma sapan bir iddia daha görmedim.
Çingenelerin birbirlerini kolladıkları kadar hiçbir millet kollamıyor. Şimdiye kadar bir tane çingene doktor, mühendis veya iş adamı gördün mü?
En fazla sanatçı görmüşsündür.Çingenlerin birbirlerini kollaması en fazla kavga olduğu zamandır.
Çocuklarına aktardıkları yazılı bilgi birikimleri yok.
Sermayeleri zaten yok.
Facebook gibi binlerce yer açıldığı halde neden sadece facebook ayakta kaldı. Çünkü diğerlerini destekleyen işadamları yok.https://www.pbs.org/newshour/economy/jewish-literacy-as-the-road-to
Ayrıca ilk bin yılda, ilk üç yüzyılda Samiriyeliler, Dürziler ve Hıristiyanlar gibi zulüm gören başka dini veya etnik azınlıklar da vardı. Yine de hiçbiri üyelerinden çocuklarını ve kendilerini eğitmelerini istemeye karar vermedi. Daha yakın zamanlarda, "Çingeneler" olarak da bilinen Romanlar, defalarca zulme uğrayan, ancak okuma yazma ve eğitime yatırım yapmamış bir azınlığın bir örneğidir. -
@TENTEN İnsanlar antisemitik oldukları için Yahudileri hep küçük görmek isterler. Hatta onları aşağılamakta isterler.
Bir kısım onlar için lanetli der, diğer kısım sinsi veya kurnaz der.
Bu davranışın temeline indiğimizde olayın Yahudi başarısını kıskanmaktan ibaret olduğunu görürüz.
Romanlar ise tam aksine başarısız oldukları için hep el üstünde tutulmuşturlar, desteklenmiştirler. En azılı ırkçıların bile Romanlara ırkçılık yapmaktan çekindiğini görürüz. Bu özellikle Türkiye'de böyledir.Demek istiyorum ki, hayatta başarın çoksa, başarılıysan düşmanında çok olur. Başarısız birinin ise düşmanı olmaz.
@kereste, içinde söyledi: Avrupa neden zengin?
Avrupa´nın zenginliĝinin temeli sömürgecilikte ve sanayileşmede yatıyor. Avrupa, sömürcecilik açısından diĝer kıtaları parselledi adeta. Bilhassa İngiltere bu mevzuda çok uzmandır. Tüm kıtalarda yıllarca sömürdüĝü ülkelerin sayısı bir hayli kabarıktır.
İspanya sömürgecilik konusunda "uzman" bir ülkedir ama bir halt başaramamıştır.
İngiltere henüz sömürge edinmemişken bile İspanya'yı defalarca kez yenmiştir.
Demek istiyorum ki, sömürge edinmek ile güçlü olmak arasında fazla bir ilişki yok. Sadece güçlü ülkelerin sömürge edinme şansı daha yüksek. -
@TENTEN İnsanlar antisemitik oldukları için Yahudileri hep küçük görmek isterler. Hatta onları aşağılamakta isterler.
Bir kısım onlar için lanetli der, diğer kısım sinsi veya kurnaz der.
Bu davranışın temeline indiğimizde olayın Yahudi başarısını kıskanmaktan ibaret olduğunu görürüz.
Romanlar ise tam aksine başarısız oldukları için hep el üstünde tutulmuşturlar, desteklenmiştirler. En azılı ırkçıların bile Romanlara ırkçılık yapmaktan çekindiğini görürüz. Bu özellikle Türkiye'de böyledir.Demek istiyorum ki, hayatta başarın çoksa, başarılıysan düşmanında çok olur. Başarısız birinin ise düşmanı olmaz.
Alıntıladığım yerde sadece o yazmıyor. Çingenelerin okuma yazma ve eğitime önem vermedikleri yazıyor.
Birde akademik başarı için özdisiplin iqdan daha önemli.
-
Birde akademik başarı için özdisiplin iq daha önemli.
Tamam işte. Yahudilerin akademide daha başarılı olmasının sebebi de tam olarak bu. (Üstelik bütün engellemelere rağmen... )
Daha yüksek IQ sahibi olmaları. -
Birde akademik başarı için özdisiplin iq daha önemli.
Tamam işte. Yahudilerin akademide daha başarılı olmasının sebebi de tam olarak bu. (Üstelik bütün engellemelere rağmen... )
Daha yüksek IQ sahibi olmaları.
Yanlış yazmışım. Özdisiplin iqdan daha önemli olacaktı. -
"tarihte bir ayraç" olan emperyalist yayılmacılık/kapitalizm gerçeğinden Avrupa zengin; bunu sekülerizme borçlular ya da sekülerizmi başardıkları için gerçekleştirmişlerdir; lakin bu ne onların efendi olduğunu ne de her daim merkez olacaklarını göstermez; ki farklı yer ve zeminde evrensel değerlerin gerçek yaratıcılarının ortaya çıktığı coğrafyalar buna örnek oluşturmaktadır...
-
@Sputnik
Yanılıyorsun. Hem İspanya hem de Portekiz, sömürgecilik geçmişleri sayesinde bu duruma geldiler.
Sömürgecilik geçmişleri olmasaydı, bugün Avrupa´nın nen fakir ülkelerinden olacaklardı.