Akıl nedir? Felsefe de akıl ne demektir?
-
Aklı nasıl tasvir edebiliriz? Zeka , beyin , beynin fonksiyonlari ....bütün bunlarla aynı yere katagorize etmenin doğru olamayacağını ,aklın bütün bunlardan farklı ele almak gerektiğini düşünüyorum .
Bu yüzden soruyorum .
Felsefe aklı nasıl tarif etmiştir? Akıl ne demektir?Teşekkürler
-
@Efruhte, içinde söyledi: Akıl nedir? Felsefe de akıl ne demektir?
Aklı nasıl tasvir edebiliriz? Zeka , beyin , beynin fonksiyonlari
Beyin
insan beynini nasıl eğitirse, ona yönelik çalışır.
@Efruhte, içinde söyledi: Akıl nedir? Felsefe de akıl ne demektir?
bütün bunlarla aynı yere katagorize etmenin doğru olamayacağını ,aklın bütün bunlardan farklı ele almak gerektiğini düşünüyorum .
Bilimsel olarak akıl ve zekanın ne olduğu kesin değil.
Ben kişisel gözlemlerime dayanarak zeka-akıl-hafıza üçlüsünün aynı şey olduğuna inanıyorum. Ahlakta eklenebilir ama o kesin değil gibi.
Örneğin bir okulu ziyaret ederseniz, notları en iyi öğrencilerin her zaman hafızası en iyi olanlar, en sağlıklı olanlar ve en ahlaklı olanlar olduğunu göreceksiniz. Bu hiç şaşmaz. -
Ahlak göreceli bir kavram. Duygusal zeka demek yerinde olur. Bunun da en büyük bileşeni empati. Zeka çok yönlü, duygusal, sayısal, mekanik, sözel, belleksel bir çok bileşeni var. Tamamı bilinci oluşturuyor. O halde aklın farkındalık olduğu söylenebilir. Aklın sınırını varlığın farkındalığı belirler. Bu da gelişen, kapsamı artan bir yetenek olduğu için aklı tanımlamak olanaksızdır. Sınırlarımızın ne olduğunu biz de bilmiyoruz.
-
Düz dünya algısından güneş merkezli evren algısına, galaksi kavramına, galaksi sistemlerine bilinç sürekli gelişme gösteriyor. Evren farkındalığı aklın sınırlarını sürekli genişletiyor. Nerede duracağımızı ise bilmediğimiz gibi tahmin de edemiyoruz. Dünyayı düz zanneden insanlar galaksilerin bilincine erişileceğini tahmin edemezlerdi. Bizim tahmin etmemiz de aynı derecede zor.