makul olan
-
İnsanoğlu/kızı çoğu zaman makul olmayı berecememiştir, bu nedenle savaşların olmadığı bir yüzyıl yoktur. Halbuki dünyanın kaynakları en az 20 milyar insanı doyurmaya yetecek kapasitesi olmasına rağmen, küçük çıkarlar (ırkçılık, milliyetçilik, dincililik, ayrımcılık vs.) peşindeyiz.
Hasılı makul olmak bize göre değil.
-
@nejdet-evren, içinde söyledi: makul olan
çok değil son yüzyılda emperyalist-kolonyalist yayılmacılığın faşizmle kucak kucağa yok ettiği insan sayısı belki de uygarlık tarihindeki tüm savaşların yok ettiğinden fazladır; savaşa dur demek için çok geç değil...
Tam aksine ortaçağ ve antik dönemlerdeki savaşlarda çok daha fazla insan ölüyordu.
Teknoloji ve insan bilinci geliştikçe savaşlardaki sivil katliamı azaldı.
Örneğin, sadece moğollar 25 senede 40 milyon kişiyi öldürmüş. Yada haçlılar 3 milyon kişiyi öldürmüş. Bunlar ortaçağdan örnekler. Timur'un öldürdüğü 20 milyon kişiyi saymıyorum bile.Gelecekte savaş çıksa bile ufak çapta olacak ve hiç sivil kayıp yaşanmayacak. Hatta asker kaybı da olmayacak çünkü savaşan insanlar değil robotlar olacak.
@kereste, içinde söyledi: makul olan
küçük çıkarlar (ırkçılık, milliyetçilik, dincililik, ayrımcılık vs.) peşindeyiz.
Bu saydıklarınızın yakında biteceğini düşünüyorum. Gidişat o yönde.
-
Aslında illa ki makul bir şey gerekmiyor, insanların her şeye alışabileceklerini düşünüyorum.
-
@Sputnik ileride teknolojij savaşlar yaşanacağı konusunda hemfikirim, lakin bunun sivil katliamları ya da askeri hedefleri azaltacağını düşünmüyorum; kitle imha silahlarını düşündüğümüzde tahmin bile etmek istemediğimiz kıyımlar yaşanabilir; ki, neo-liberalizm dizginlenemez ise bu sonucun kaçınılmaz olduğunu görmek istemem doğrusu...
-
evren ve sosyal dokuların kaotik yapılarına baktığımızda "makul" tanımı ortalama kabul görmüş bir değer olarak varlık kazanacak ve fakat kurala istisna teşkil edecektir; ki, onun varlığı düşünürün dediği gibi kuralı doğrulamaya yarayacaktır. bu nedenle yaşanılan süreçler makul olmadıkları gibi sonuçları da makul olmayacak; şaşırtmayacaktır...
-
@nejdet-evren, içinde söyledi: makul olan
@Sputnik ileride teknolojij savaşlar yaşanacağı konusunda hemfikirim, lakin bunun sivil katliamları ya da askeri hedefleri azaltacağını düşünmüyorum; kitle imha silahlarını düşündüğümüzde tahmin bile etmek istemediğimiz kıyımlar yaşanabilir; ki, neo-liberalizm dizginlenemez ise bu sonucun kaçınılmaz olduğunu görmek istemem doğrusu...
Teknoloji toplumların evriminden daha ileride.
Bu yüzden toplumlar her zaman için mağdur ve mazlum olmaktan kurtulamayacak.
Çünkü teknolojiye boyun eğmekten başka birşey yapmıyorlar.
Oysa teknolojiyi yaratan da onu kullanan da kendileri olduğu halde boyun bükmeyi yeğliyorlar. -
@Sputnik, içinde söyledi:
Bu saydıklarınızın yakında biteceğini düşünüyorum. Gidişat o yönde.
Katılmıyorum, çünkü yaşananlar ortada. Dindarlar hâlâ "Benim dinim en iyisi" şarkısını söylemekle mesguller, süpergüce sahip ülkeler daha hâlâ büyüme ve diğer ülkelere saldırma derdindeler. BM (Birleşmiş milletler) desen, 5 eli kanlı ülkenin (Rusya, Çin, ABD, Fransa ve Ingiltere) kontrolünde ve dünya barışına doğru dürüst bir katkısı yok. Orta Doğudaki durum gitgide Arap saçına dönüyor.
Sürekli küçüklü büyüklü anlaşmazlıklar ve savaşlar hortluyor, çünkü bilhassa dincilik ve ırkçılık hâlâ dizginlenmiş değil. Yaşanan savaşlarda siviller hiç ölmese dahi bu ikili kolay kolay değişmez. Dünya genelinde ülkeler arası ilişkiler açısından positif bir şey görmüyorum. Hal böyle iken önümüzdeki 100 senede bunun köklü bir şekilde değişeceğini beklemiyorum.
Hasılı dünyadaki tüm canlıları tehdit eden iklim ısınması mevzusunda dahi bir milim yol almayı başaramadı insanoğlu/kızı. Diğerlerinde mi anlaşacaklar?
-
@bilgisezgi, içinde söyledi: makul olan
Teknoloji toplumların evriminden daha ileride.
İnsan bilinci ve teknoloji bir arada gelişiyor bence.
Şu son yapay zeka muhabbeti mesela. Kapitalizmi tamamen bitirecek.
Sanayi devrimi nasıl feodalizmi tasfiye edip kapitalizmi getirdiyse, yapay zeka da kapitalizmi tasfiye edecek gibi duruyor. (Tartışmalı bir görüş)
Tabi bu dediğim olay öyle şiddetli bir devrimle değil demokratik yoldan olacaktır.Bu tür konularda sizin kadar bilgili değilim ama teknolojinin gelişimi ve toplumların evrimi arasında paralellik olduğundan eminim. Bence öyle yani.
-
Bu ileti silindi!
-
@Sputnik, içinde söyledi: makul olan
İnsan bilinci ve teknoloji bir arada gelişiyor bence.
Evet birarada gelişiyor ama toplum bilimin gerisinde tutuluyor.
Böylece toplumlar bilim sahipleri tarafından daha kolay sömürülüyor.
Yani insanın bilim ile gelişmesi toplumun da geliştiğini göstermez.
Zira bilim çağında toplumlar bilim araçlarının pazar metası olarak görülüyor.@Sputnik, içinde söyledi: makul olan
Şu son yapay zeka muhabbeti mesela. Kapitalizmi tamamen bitirecek.
Yapay zeka kapitalizmi bitirmez, aksine kapitalizme daha güçlü bir değişim getirir.
Zira yukarıda değindiğim gibi yapay zeka onların pazar aracıdır.
Yani kapitalizmin adı değişse bile asli yapısı değişmez.
Örneğin, kölecilik, feodalite ve kapitalizm, adları ve yönetim şekli değişmiş olsa bile hepsi sömürü sistemleridir.