Ufkun genişlemesini destekleyen eylemler...
-
Ne konu başlığı ama, der gibi haliniz gözümün önüne geliyor. Aslında çok önemli bir hususa işaret ediyor, iddiasındayım. Biraz abartılı bir giriş oldu galiba, olsun.
Sadede gelelim ve kendi favori eylemlerimizi yazalım:
- Seyahat etmek (yabancı diyarları kastediyorum tabii ki)
- Okumak
- Düşünmek (her konuda)
- Öz eleştiri yapabilmek
- Farklı dilleri öğrenmek (zor olabilir)
- Araştırmak
- Bilimi takip etmek
- Hurafeleri çöpe atmak
- Dinleri kapının önüne koymak
Şimdilik sıvıştım...
-
Seyahat etmek:
Tanımadığınız, bilmediğiniz diyarlara yelken açmak, ciğerleri saf oksijenle doldurmaya benzer. Farklı kültürleri yerinde gözlemliyorsunuz, tanımadığınız insanları doğrudan deneyimleme imkanına kavuşuyorsunuz. Bu şekilde edinilen bilgiyi ve tecrübeyi ne belgesellerde, ne kütüphanelerde ne de sözde uzmanlarda bulursunuz.En önemli husus şu: Her türlü önyargılardan arınma fırsatını yakalıyorsunuz. "Vatan, millet, din, sakarya" zihniyetine bir son veriyorsunuz, çünkü her kültüre eşit yaklaşabilmeyi öğreniyorsunuz.
-
Okumak:
Çağdaş olabilmenin ilk koşuludur. Bir ülkenin gelişmişliği ve kalkınmışlığı orada yaşayan insanların en azından kendi dillerini ne kadar iyi okuyup yazabilmelerinde yatar. Cahilliğinizi azaltır, hayal dünyanızı genişletir, bilginizi arttırır. Ayrıca başka insanların gözünden dünyaya bakmayı öğrenme olanağınız olur. -
"Üniversitede, en çok sevdiğim hocanın odasındaydım. Bana, “Ne olmak istiyorsun?“ dedi. “Entelektüel olmak istiyorum.” dedim.
“Senden entelektüel olmaz” dedi”
Şaşırmıştım, sonra, kırılgan bir ses tonuyla;
“Dersinizi geçmeme rağmen sürekli dersiniz deyim. Okulda en çok okuyan, araştıran ve tartışmalara giren, hep benim?" dedim.
“Senden Entelektüel olmaz”dedi.
Çok kızmıştım!
"Doç. tezlerin konularını bile ben öneriyorum" dedim. Prof. gülümseyerek geriye yaslandı.
Senden çok iyi bir araştırmacı olur. Ama entelektüel olmaz. Nedenine gelince, sana entelektüel olamazsın dediğimde, bana bir entelektüel gibi “Niçin olmaz?" diye sormadın, aksine alındın ve hiddetlendin.
Yazarlık bilgi işidir. Entelektüellik bilgi değil, davranış biçimidir. Bir insanın entelektüel olması için en az 3 kuşak ailesinin okuması gerekir.
Okulun önüne bak. Hepsi son model araç dolu ve hocalara ait. Her sene model yenilerler. Gerçekten böyle bir yenilenmeye ihtiyaçları var mı? Niçin bu şekilde yaşıyorlar.
Çünkü o ünvanlarla gördüğün hocalarının kariyerleri ne kadar yüksek olursa olsun, ruhları feodal bir köylü. Güçlerini topluma kabul ettirmek için böyle hava atmak zorundalar.
Gerçek bir entelektüel asla bu güdüyle hareket etmez. Entel feodal köylülere artık diploma ve ünvan da yetmez. Tıpkı paranın yetmediği gibi.Prof. Dr. İlber ORTAYLI
-
@Efruhte, içinde söyledi: Ufkun genişlemesini destekleyen eylemler...
Yazarlık bilgi işidir. Entelektüellik bilgi değil, davranış biçimidir. Bir insanın entelektüel olması için en az 3 kuşak ailesinin okuması gerekir.
Burası bana çelişkili geldi.
Hem entellik bilgi değil diyor hem en az üç kuşak okuması gerek diyor.
Okumanın kendisi zaten bilgi içindir, hele de en az üç kuşak demek birikimli demektir.
Ayrıca entellik sadece fors atmak, şov yapmak için değil, bilgili yaşamak içindir.
Entelliği şov olarak kullananlar var diye entelliğin top yekün anasını bellemiş.
Yani bilgi olmadan zaten entel olamaz. Bu nedenle yanlış bir görüş belirtmiş. -
Yazarlık bilgi işi falan değil, bilakis bireysel beceri isteyen bir husustur, çünkü istediğiniz kadar bilgi toplayın, eğer kaliteli yazma kabiliyetiniz yoksa veya kendinizi iyi ifade edemiyorsanız, yazıya döktükleriniz sırıtır. Kötü yazarlar yok mu, oohoo, zibil gibi var. Ancak kimse kendi yazarlğının kötü olduğunu kabüllenmez.
Gül gibi aydın kavramı varken, entel kavramını oldum olası sevemedim. Aydın kişi, adı üstünde, cahilin tersidir. Her tarfından bilgi fışkırır ve bunun böyle olması için emek sarfetmiştir.
Bilimden tutun sanata kadar çeşitli alanlarda uğraş verir ve edindiği bilgiler sayesinde bir bakıma uzmanlaşmış ve söz sahibi birisidir. Kısacası, ufku bir hayli geniştir. -
Akıl sağlığını korumak açısından çok güzel öneriler bunlar. Özellikle dinin terkedilmesi çok faydalı.
Listede kitap okumakta var. Kitap okumanın kanıtlanmış faydalarını paylaşayım. (Sayfa İngilizce, bilmiyorsanız çeviri kullanın.)https://www.webmd.com/balance/health-benefits-of-reading-books
-
@kereste, içinde söyledi: Ufkun genişlemesini destekleyen eylemler...
Okumak
Kitap okumak hafızayı güçlendiriyormuş.
https://www.cnnturk.com/saglik/kitap-okumak-hafizayi-guclendiriyor
-
@Sputnik
Doğrudur.
Ayrıca aydınlanma ve hurafelerden korunma imkanı da sağlıyor.