Türklerden filozof neden çıkmıyor?
-
@kâfir-imam göçebe kökenli ve bu nedenle de özgür ruhlu bir halkı nasıl bu kadar özgürlük düşmanı yobazlara çevirmeyi başardıkları hayret edilecek bir durum.
Tabii ki bunda yüzyıllarca padişahın tebaası olmanın etkisi var. Bu halk bu karanlık karabasandan mutlaka uyanıp kurtulacaktır ama geç olmasa bari...
-
Arkeolojik, antropolojik, paleontolojik tüm veriler insanın Afrika kıtasından evrimleşerek dünya geneline yayıldığını göstermektedirler; bilginin bir diğerine eklemlenmesi sınırlar ve yakın tarihin tanımladığı uluslar ile açıklanamayacak kadar kadim ve daha kapsayıcıdır; taneli bitkilerin yarattığı zengnlik ona yerleşik yaşama koşullarını sağlarken felsefenin temelleri atılmış demektir; taneli bir bitkinin hangi toprakta, ne kadar sürede ve hangi ışık demetinde verimli olacağı, ya da Nil nehrinin yılın hangi zamanında gelgitlerle kabarıp taşacağının hesabı muazzam bir bilgiyi gerektirmektedir ki insanlar bu bilgiyi edinip, aktarıp, geliştirdikleri için uygarlaşmış ve felsefe yapabilmişlerdir; dolayısı ile oryantalist bataklıkta filozofların uluslara mal edilmesi kadar saçma bir fikir olamaz; bilgi evrenseldir ve tüm insanlığın malıdır.
-
Turkler hristiyan yada farkli bir dine mensup olsaydi bir suru filozof cikardi
-
Örneğin evrenin büyük patlama ile başladığını ilk kavrayan kişi bir rahip, aynı zamanda astrofizikçi olan George Lemaitre'dir. Big Bang terimi aslında onun bu varsayımı ile alay etmek için ortaya atılmıştı fakat amacından saparak teorinin adı olarak benimsendi.
Bunun sırrı, Hrist dininde İslam dininin aksine, şeriatın bulunmayışında yatıyor. Hrist dini bu özelliği ile laikliğe izin veriyor.
Peki aynı İslam gibi şeriata sahip olan Yehud dininde laiklik nasıl başarıldı?
Bunun sırrı da Yahudilerin tipik huyu olan takmama, küçümseme, boşverme tavrında yatıyor. Yahudiler aslında şeriatı hiç kazımıyorlar. Küçük bir fanatik kesim dışında şeriatı çok hafife alıyorlar. Bir işte kafana kippa takıver, bir de cumartesi asansöre binmedin mi tamam, senden iyi Yahudi yok! Böyle bir savsaklama tavırları var ve bu sayede laik olabiliyorlar.
Yahudilerin bu tavırları çok meşhurdur, Kuran'da bile anlatılır. Sen rabbinle git ikiniz savaşın biz burada oturacağız demeler filan... Sonra allahı ya apaçık göster, ya da sana asla inanmayız demeler. Yahudiler böyle kıyak insanlar. Bu sayede dini kafaya öyle hiç de takmıyor ve kolaylıkla laik oluyorlar.
Öyle bizim buralardaki gibi yok namazda bir şey aklıma geldi aptesim kaçtı mı salak sulak saçmalıkları onlarda yok. Bu salakça saplantılar bir bunlarda var, başka yok.
-
Aslında Türkiye de aynı şeriatı savsaklama, hafife alma hatta alaya alma yolunda aynı Yahudiler gibi ilerliyordu. Aynı Yahudiler gibi sünnet oldun mu tamam, gerisi gerekmez, bir de bayramdan bayrama camiye gidersen işte biter müslümanlık havası yayılıyordu.
Sonra ne oldu hiç anlamadık. Havaya bir yobazlık gazı mı saldılar, sulara gericilik ilacı mı kattılar, manyetik dalgalar yollayıp beyin mi şartlandırdılar anlamadık! Millete bir şeyhler oldu! Ciğeri üç para etmez salaklar milletin baş tacı, kanaat önderi yapıldı.
Bunu nasıl yaptılar, milleti nasıl bu kadar kerizlediler şaşılacak şey. Zaten pek zeki değildi bu millet de, ama bu kadar da değildi yani. Tam da çocuğun sana süper zeka gibi görünüyorsa hemen sevinme, belki sen geri zekalısındır durumuna düştü.
Tamam biliyorduk "nsenin nannen nbir nmelekti nyavrum" repliklerinden ama... Bu kadar da olduğunu bilmiyorduk. Öğrenmiş olduk. Bu da bir fayda. Geri zekalıya çok da güvenilmeyeceğini anlamak yararlıdır. Çünkü aptal dostun olacağına akıllı düşmanın olsun denmiş. Doğru da söylenmiş.
-
Soyut düşünemiyoruz. Ondan filozof çıkmıyor.
-
Yılmaz Özdil konu ile ilgili enfes bir yazı kaleme aldı.
Başlık Neden Newton Türk değil? Saçma gibi gelen bu başlık aslında Celal Şengör'ün sözü. Celal Hoca malum tabii, döşenir de döşenir böyle bir konuda saatlerce konuşur ama Özdil hapse atılmış profesörlerin, yazarların, gazetecilerin isimlerini saydıktan sonra şöyle diyor:
"Newton Türk olsaydı onu da hapse tıkardık!" Bu iyimser bir tahmin, muhtemelen hapiste de infaz ederdik. Ya kalp krizi geçirmesini sağlar hastaneye götürmez ölmesini izlerdik ya buna benzer bir infazla yok ederdik.
-
Çıkmıyor işte . Beğenmedikleri her sözü hakaret kabul ederek filozofların çoğunu öldürmüşler.
Herkese sen de haklısın diyip geçeceksin bu kalabalığın içinde.
Birisine yanlış düşünüyorsun demek ile anasına avradına sövmek aynı derecede algılanıyor.
Eleştirel yaklaşımı kabul edemiyorlar.
Ama nereye kadar?
Filozoflar belki de maddi imkanı bol olmadıkları için öldürüldüler. Yoksa bu kalabalık içinde zenginlerin ve saraylıların ne dolaplar çevirdiğini ve kalabalık tarafından çok saygı duyulduğunu iyi biliyoruz.
Bu kalabalık paranın istediği yönde savrulur her zaman.
Yakın zamanda kutsal dedikleri şeylere dümdüz küfür edenleri görmeyip ramazanda yemek yiyenlere saldıranlara tanık olduk.
Niye? Çünkü küfür edenler güçlüydü ve kalabalığın menfaat beklentisi vardı.
-
Kendimden örnek vereyim.
Çalıştığım zamanlarda hiç düşünmüyordum.
Tekdüze iş yaptığım içinde robot gibi olmuştum.
Hala öyleyim.
Çünkü hala ihtiyaçlarımı karşılamak için çalışıyorum.Ev İşlerimi başkalarına yaptıracak kadar da zengin değilim.
Yaptırmakda istemem.
Felsefe yapmak için insanın bütün ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor.
Eski roma ve Eski yunan zamanında kölelere yaptırılıyordu işler.
Düşünmek için boş zamanları çoktu. -
@TENTEN, içinde söyledi: Türklerden filozof neden çıkmıyor?
Kendimden örnek vereyim.
Hala öyleyim.
Çünkü hala ihtiyaçlarımı karşılamak için çalışıyorum.Ev İşlerimi başkalarına yaptıracak kadar da zengin değilim.
Yaptırmakda istemem.
Düşünmek için boş zamanları çoktu.İnsanlar düşünmedikleri için mi fakirler yoksa fakir oldukları için mi düşünemiyorlar?
Yada hiçbiri.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Türklerden filozof neden çıkmıyor?
Kendimden örnek vereyim.
Hala öyleyim.
Yaptırmakda istemem.
Düşünmek için boş zamanları çoktu.İnsanlar düşünmedikleri için mi fakirler yoksa fakir oldukları için mi düşünemiyorlar?
Yada hiçbiri.
Düşünmedikleri ve düşünemedikleri(genetik çevre şartları vb sebepler) için fakirler.
Birde "amaca ulaşmak için her yol mubahtır " diyecek kadar ahlaksız olmak gerekiyor. -
@TENTEN ben katılmam bu görüşe. Ahlaksız olarak milyarderleri örnek alıyorsun. Ama gözünü karartıp da onların karşısına dikilecek ve kaybedecek neyim var ki diyebilecek bir tavrı yok insanların.
Veya sistemi iyi tanıyıp , sen öyle yaparsan al bende böyle yaparım diyerek kendini hatırlatacak tiplerin olması lazım.
-
@kâfir-imam zenginlere karşı olursan herkes aynı seviyeye iner zengin fakir ayrımı olmaz.
Mal biriktiremediğin için daha doğrusu üretim araçlarına sahip olmadığın için ilkel yaşam sürmek zorunda kalırsın.Yörüklerin yaşamına bak. Ne felsefe üretebilrsin ne bilim.
-
@kâfir-imam zenginlere karşı olursan herkes aynı seviyeye iner zengin fakir ayrımı olmaz.
Mal biriktiremediğin için daha doğrusu üretim araçlarına sahip olmadığın için ilkel yaşam sürmek zorunda kalırsın.Yörüklerin yaşamına bak. Ne felsefe üretebilrsin ne bilim.
Yörüklerinki de bir felsefedir. Onlar göçebe yaşayıp çobanlık yapmak yerine yerleşik hayatta kalıp belli yetenekler üzerinde ustalaşmayı tercih etmiyorlar. Saygı duyarım ama yaşamından şikayet eden bir yörüğü de dikkate almam.
Yörük köyleri Anadolu'da genelde Rum köyleri ile iç içe kalmışlar. Yörük evleri derme çatma çakıldan özensiz yapışmışken Rum evleri simetrik ve estetik düşünülmüş. İşte buna ulaşmak o kadar zor olmamalı bence.
Bozcaadada Rumlar da hayvancılık ve tarımla uğraşmışlar , diğer yandan da yaşamlarını kolaylaştıran imar işlerini de devam ettirmişler.
-
@kâfir-imam, içinde söyledi: Türklerden filozof neden çıkmıyor?
Kendimden örnek vereyim.
Hala öyleyim.
Yaptırmakda istemem.
Yada hiçbiri.
Düşünmedikleri ve düşünemedikleri(genetik çevre şartları vb sebepler) için fakirler.
Birde "amaca ulaşmak için her yol mubahtır " diyecek kadar ahlaksız olmak gerekiyor.Yok bence öyle de değil. Bakın bu forumda @Fides adlı bir üye var. Onun gibiler yüzünden gelişmiyor bu ülke. Konuyu kendi örneği ile cevaplamış oldu