Her şey doğa için..
-
Çinli araştırmacılar, bitkisel yağları ve somon balıklarının spermlerinden elde edilen DNA'yı kullanarak doğada parçalanabilen bir plastik üretti..
-
@smile kahve icilir bu fincanda.
-
@phi düşünüyorum ben daha karar vermedim
-
BUna benzer malzemelerle ilgili haberler var. Biran önce plastiği bırakıp bunlara geçmemiz gerekiyor.
Ben şöyle düşünüyorum:
1950 / 1960'lardaki toplum da sanayi toplumuydu. Ama bazı istisnalar hariç insanrın kullandığı her şey (file şeklinde pazar torbaları, süpermarketlerde kağıt poşetler, süt için cam şişeler, yiyecek taşımak için metal sefer tasları) doğada çözülebilir idi. O zamanın elbiseleri doğada 100% çözünür malzemeden. Bizim elbiselerimiz plastik içeriyor ve doğada kirliliğe yol açıyor.
- o zamnın insanları da da az yiyecek atarmış ve bize göre suyu filan daha idareli kullanırmış.
Bu da demek oluyor ki sanayi toplumu olarak, belki de 1950'lerden de öğreneceklerimiz vardır.
Temiz enerji, nüfus planlaması ve döngüsel ekonomiyi gerçekleştirirsek bu kentsel / sanayi toplumu modelimizi gelecekte de sürdürebiliriz.
-
Plastik, tüm dünyayı tehdit eder hale geldi. Çünkü her sene milyon tonlarca platik atık okyanusa ulaşıyor. Orada yüzbinlerde deniz hayvanlarının canına mal oluyor. Hayvanlar plastikleri yem zannederek yiyorlar veya onlara takılıp ölüyorlar.
Plastik, zamanla küçüle küçüle miktro/nano boyutlarına varıyor ve eninde sonunda tee yemek masasında yediğimiz hayvanlar sayesinde bizlerin midesine kadar iniyor.
Yani uzun vadede tüm deniz canlılarını ve tabii bizleri de tehdit ediyor. Plastiğe alternatif bir kalıcı bir çözüm bulunmazsa, geleceğimiz bir hayli karanlık. Her zaman olduğu gibi, bunu çözmek bizlerin elinde.
Mesela en basitinden plastik poşet yerine file gibi alışveriş torbalarını kullanmaya başlamalıyız.