İçeriğe atla
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
    • Tartışma
      • Serbest Kürsü
      • Sizin Köşeniz
      • Eğlence & Oyun
    • Felsefe
      • Felsefe Tarihi
      • Felsefe Okulu
      • Filozoflar
      • Felsefe Sözlüğü
    • Soru & Cevap
      • Din & İnanç
        • Astroloji
        • Mitoloji
        • Spiritüel Hayat
        • Anadolu
        • Orta Doğu
        • Hint
        • Uzak Doğu
        • Yeni
      • Genel Alanlar
        • Sosyoloji
        • Psikoloji
        • Tarih & Edebiyat
        • Bilim & Teknoloji
        • Kültür & Sanat
      • Duyuru & Destek
      • World
      • Güncel
      • Popüler
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
      Daralt
      Marka Logo efelsefe
      Düşünce, eleştiri ve paylaşım platformu
      • Kurallar
        • Light
        • Cloudy
        • Dim
        • Dark
      1. Ana Sayfa
      2. Genel Alanlar
      3. Psikoloji
      4. Kişisel Gelişim
      5. Eleştirel Düşünme

Eleştirel Düşünme

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Kişisel Gelişim
      kisisel gelisimelistirel dusunme
      8 İleti 5 Yayımlayıcılar 196 Bakış
      • En eskiden en yeniye
      • En yeniden en eskiye
      • En çok oylanan
      Cevap
      • Yeni başlık oluşturarak cevapla
      Cevaplamak için giriş yapın
      Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
      • P Çevrimdışı
        P Çevrimdışı
        Guruphi
        28 Eki 2022 10:19 tarihinde yazdı Son düzenleyen: phi

Bilgi kaynaklarının sonsuz, bilginin ve bilgi akışının bu denli yoğun olduğu çağımızda, gerçeği sanaldan, doğruyu yanlıştan, güveniliri güvenilmezden ayırabilmek için, eleştirel düşünme becerileri kazanmak zorundayız. İnsan, doğası gereği düşünür. Kendi haline bırakılan düşünce süreci genellikle taraflı, çarpık, önyargılı, eksik ve yanlış bilgi içermektedir. Yaşam kalitemiz, verimliliğimiz, varlığımızı nasıl sürdürdüğümüz, düşünce süreçlerimizin bilinçli ve sistematik yürütülmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Eleştirel düşünme kazanılabilen bir beceridir.

Eleştirel Düşünme Becerisi Öğeleri:

1. Sorgulama becerileri
          • Bu metni* yazan/sunan kişi, benim ne düşünmemi sağlamaya çalışıyor?
          • Beni ikna etmek için ne gibi destekleyici kanıtlar sunuyor?
          • Kanıtları güvenilir/inanılır/konu ile ilgili midir?
          • Yazarın/sunucunun metin içindeki varsayımları nelerdir?
          • Metinde yazarın/sunucunun bana vermeye çalıştığı anlamlar dışında benim alternatif çıkarımlarım/anlamlandırmalarım var mı?

2. Gözlem yapma becerileri
          • Savunduğumuz fikirleri/çıkarımları desteklemek için kanıt toplarken, yazılı/görsel materyali yaratan kişinin gerçek olarak sunduğu fikirleri kendi gözlemlerimizle kıyaslarız.

3. Aktif dinleme becerileri
          • Karşımızdakini dinlerken doğru soruları üretebilmek, etkili gözlem yapabilmek, bilgiyi bulup değerlendirmek, çıkarımlar yapabilmek ve onları değerlendirmek için tüm duyularımız açık olmalıdır.

4. Bilgi kaynaklarına ulaşma, tarama becerileri

5. Aktif okuma becerileri

6. Metin içinde gizlenmiş anlamları, varsayımları ve değerleri anlamlandırabilme becerileri.

Söz uçar, yazı kalır. ✌(◕‿-)✌

F 1 Cevap Son cevap 29 Eki 2022 16:54
        1
        • P phi
          28 Eki 2022 10:19

Bilgi kaynaklarının sonsuz, bilginin ve bilgi akışının bu denli yoğun olduğu çağımızda, gerçeği sanaldan, doğruyu yanlıştan, güveniliri güvenilmezden ayırabilmek için, eleştirel düşünme becerileri kazanmak zorundayız. İnsan, doğası gereği düşünür. Kendi haline bırakılan düşünce süreci genellikle taraflı, çarpık, önyargılı, eksik ve yanlış bilgi içermektedir. Yaşam kalitemiz, verimliliğimiz, varlığımızı nasıl sürdürdüğümüz, düşünce süreçlerimizin bilinçli ve sistematik yürütülmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Eleştirel düşünme kazanılabilen bir beceridir.

Eleştirel Düşünme Becerisi Öğeleri:

1. Sorgulama becerileri
            • Bu metni* yazan/sunan kişi, benim ne düşünmemi sağlamaya çalışıyor?
            • Beni ikna etmek için ne gibi destekleyici kanıtlar sunuyor?
            • Kanıtları güvenilir/inanılır/konu ile ilgili midir?
            • Yazarın/sunucunun metin içindeki varsayımları nelerdir?
            • Metinde yazarın/sunucunun bana vermeye çalıştığı anlamlar dışında benim alternatif çıkarımlarım/anlamlandırmalarım var mı?

2. Gözlem yapma becerileri
            • Savunduğumuz fikirleri/çıkarımları desteklemek için kanıt toplarken, yazılı/görsel materyali yaratan kişinin gerçek olarak sunduğu fikirleri kendi gözlemlerimizle kıyaslarız.

3. Aktif dinleme becerileri
            • Karşımızdakini dinlerken doğru soruları üretebilmek, etkili gözlem yapabilmek, bilgiyi bulup değerlendirmek, çıkarımlar yapabilmek ve onları değerlendirmek için tüm duyularımız açık olmalıdır.

4. Bilgi kaynaklarına ulaşma, tarama becerileri

5. Aktif okuma becerileri

6. Metin içinde gizlenmiş anlamları, varsayımları ve değerleri anlamlandırabilme becerileri.

F Çevrimdışı
          F Çevrimdışı
          ÜyeFides
          29 Eki 2022 16:54 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

KPI değerlendirmemde bu vardı ve eksik olduğunu söylemişlerdi 🐕 bende ne alaka demiştim çünkü ne olduğunu bilmiyordum 😭

1 Cevap Son cevap
          0
          • D Çevrimdışı
            D Çevrimdışı
            YetkinDemoKratos
            29 Eki 2022 16:59 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Çok önemli bir konu. Bilgiye erişmek hiç bu kadar kolay olmamıştı ama bilgi kirliliği de hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Yalan yanlış bilgilerle bilimsel bilgiler çok iç içe sokuldu ve yalanı yanlışı ayıklamak neredeyse uzmanlık ister hale geldi.

1 Cevap Son cevap
            0
            • B Çevrimdışı
              B Çevrimdışı
              Düşünürbilgisezgi
              29 Eki 2022 20:28 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

İletişim teknolojisi ilerledikçe bu gidişat kötü demiştim.
              Herkes bana gülmüş ve hatta geri kafalı diyen bile olmuştu.
              Lakin onlara şunu anlatamamıştım.
              İletişimin gelişmesi normal koşullarda elbette iyidir. Ama sadece normal koşullarda.
              Ülkenin kaderi yobazların, trollerin elindeyse o iletişim teknolojisine yalanlar, uydurmalar, yanlış bilgiler hakim olur.
              Bu durumda iletişim bilgi olmaktan çıkar birilerinin amacına hizmet eder ki, aynen de böyle oldu.
              20 yıl önce bana gülenlerin bizzat kendilerinin şimdi şikayet ettiklerini de ayrıca görüyorum.

? 1 Cevap Son cevap 29 Eki 2022 20:48
              0
              • B bilgisezgi
                29 Eki 2022 20:28

İletişimin gelişmesi normal koşullarda elbette iyidir. Ama sadece normal koşullarda.
                Ülkenin kaderi yobazların, trollerin elindeyse o iletişim teknolojisine yalanlar, uydurmalar, yanlış bilgiler hakim olur.
                Bu durumda iletişim bilgi olmaktan çıkar birilerinin amacına hizmet eder ki, aynen de böyle oldu.
                20 yıl önce bana gülenlerin bizzat kendilerinin şimdi şikayet ettiklerini de ayrıca görüyorum.

? Çevrimdışı
                ? Çevrimdışı
                ÜyeEski Kullanıcı
                29 Eki 2022 20:48 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@bilgisezgi, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme

suçlu teknoloji değil ki , insanların para karşılığında ne kadar çirkinleşebildiğidir.

Örneğin özel bir ilaç firmasının
                bayan müdürünün çalışanlara karşı ne kadar ahlaksızlaşabildiğini hayretler içinde izledim sonra kendime "welcome the Real world"dedim. Çünkü bunu ona yaptıran şey onun sakat DNA sının para karşısında değer bulmasıydı.

İletişimi tehlikeli yapan aile ve çevreden alınan eğitimin şeklidir bence.

B 1 Cevap Son cevap 30 Eki 2022 14:25
                0
                • ? Eski Kullanıcı
                  29 Eki 2022 20:48

suçlu teknoloji değil ki , insanların para karşılığında ne kadar çirkinleşebildiğidir.

Örneğin özel bir ilaç firmasının
                  bayan müdürünün çalışanlara karşı ne kadar ahlaksızlaşabildiğini hayretler içinde izledim sonra kendime "welcome the Real world"dedim. Çünkü bunu ona yaptıran şey onun sakat DNA sının para karşısında değer bulmasıydı.

B Çevrimdışı
                  B Çevrimdışı
                  Düşünürbilgisezgi
                  30 Eki 2022 14:25 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@kâfir-imam, içinde söyledi: Eleştirel Düşünme

İşte o eğitim çıkar üzerine kurulduğu için iletişimi de kendi çıkarlarına göre yapıyorlar.
                  Yani bilgi kirliliğini yapan salt bilinçsizlik değil, daha etkin nedeni çıkardır.
                  Buna kişisel çıkar, ideolojik çıkar, dinsel çıkar ve ayrıca yandaş çıkarı da eklersek tam bir çöplük oluşuyor.

Bu konuda daha önemli bir sorun da gerçekleri yazmanın yasak olduğu bir dönemden geçtiğimizi de hatırlatayım.

? 1 Cevap Son cevap 30 Eki 2022 14:29
                  0
                  • B bilgisezgi
                    30 Eki 2022 14:25

İşte o eğitim çıkar üzerine kurulduğu için iletişimi de kendi çıkarlarına göre yapıyorlar.
                    Yani bilgi kirliliğini yapan salt bilinçsizlik değil, daha etkin nedeni çıkardır.
                    Buna kişisel çıkar, ideolojik çıkar, dinsel çıkar ve ayrıca yandaş çıkarı da eklersek tam bir çöplük oluşuyor.

Bu konuda daha önemli bir sorun da gerçekleri yazmanın yasak olduğu bir dönemden geçtiğimizi de hatırlatayım.

? Çevrimdışı
                    ? Çevrimdışı
                    ÜyeEski Kullanıcı
                    30 Eki 2022 14:29 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Çünkü orada da çıkar söz konusudur. Bu duruma gelmemize sebep olan da insanların bireysel çıkarlarını toplumun üzerinde tutmasıdır.

Din ahlak diyenlerle , hak özgürlük diyenlerin nasıl para için ortak olduklarını hala görmekteyiz.

B 1 Cevap Son cevap 30 Eki 2022 14:32
                    0
                    • ? Eski Kullanıcı
                      30 Eki 2022 14:29

Çünkü orada da çıkar söz konusudur. Bu duruma gelmemize sebep olan da insanların bireysel çıkarlarını toplumun üzerinde tutmasıdır.

Din ahlak diyenlerle , hak özgürlük diyenlerin nasıl para için ortak olduklarını hala görmekteyiz.

B Çevrimdışı
                      B Çevrimdışı
                      Düşünürbilgisezgi
                      30 Eki 2022 14:32 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

İşte bu cümle herşeyi net olarak açıklıyor.

1 Cevap Son cevap
                      0

Cevap
                      • Yeni başlık oluşturarak cevapla
                      Cevaplamak için giriş yapın
                      • En eskiden en yeniye
                      • En yeniden en eskiye
                      • En çok oylanan

2/8

29 Eki 2022 16:54

topic:navigator.unread, 6

© 2021-2025 efelsefe.com