Dini İstismar Nedir?
-
"Dini istismar", bir kişinin veya kurumun dini inançları veya uygulamaları kötüye kullanarak kişisel veya siyasi kazanç elde etmeye çalışmasıdır. Bu, dini liderlerin veya kurumların, inançlarını, inançlarını paylaşan insanları manipüle etmek veya sömürmek için kullanması anlamına gelebilir. Dini inançların ve uygulamaların yozlaştırılması ve yanlış yorumlanması da dini istismar olarak kabul edilebilir.
-
Dini istismarın yeşillenmesine olanak saĝlayan hususların başında cahillik ve bilgisizlik geliyor. Bilgili olan birisini etkilemek pek mümkün deĝildir. Toplum cahil olursa, inancının temellerini doĝru dürüst bilmiyorsa, toplumun önce gelenleri bunu acımasızca kendi lehine tepe tepe kullanır ve kullanıyorda.
En basitinden bir siyasetçi çıkıyor konuşmaya. Bir elinde mikrofonu tutuyor diĝer elinde kutsal kıtabı gösteriyor. Ve bunu yaparken vermek istediĝi mesaj şu: Ben de sizin gibi dindarım, ben dürüstüm, ben namusluyum vs. vs. vs.
-
@phi, din bir üst yapıdır ve bu nedenle maddi olgular tarafından şekillendirilir; dinde istismar olmaz, istismar yazlnızca gerçeğin ters-yüz edilmesi ile mümkündür; bu nedenle hiç bir dinde istismar olmaz...Lakin realitede dogmatik inanışların çıkar amaçlı kullanılması söz konusu ise bu din tacirliğidir...İstismar yine söz konusu edilemez...
-
Dinin kendisi zaten istismar üzerine kurulmuştur.
Başkalarının hakkı alınmazsa ve onlar üzerinde hakim olunmazsa zaten din olmaz.
Çünkü din sadece inanmak ve ibadet etmekle sınırlı değil.
Din, din tacirleri ve onların müritleri yani köleleriyle oluşur.
Dolayısıyla dini istismar yoktur, dinin kendisi istismardır.