İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
-
DNAlar ile oynayıp kopya canlılar üretmekte aynıdır. Var olandan üretiyor olmak yaratmak değildir.
-
@Efruhte Yani yapay zekaya ilham ve keşif gelmiyor... Öyle mi diyorsun?
Sen bir insan olarak ilham ve keşif alıyorsun, ama yapay zeka almıyor. Çünkü sen "sıfırdan" üretiyorsun - senin hayal gücüne göre - ama yapay zeka özentilik yapıyor, öyle mi?
-
@Sputnik yapay zekaya ilham ve keşif yolu veren insan.
Yapay zeka var olanları ortaya çıkarıyor hepsi bu. -
@Efruhte Sen bütün kelimeleri ananın karnından doğduğun gibi mi öğrendin? Kimse sana öğretmedi mi?
Yapay zeka da bizden öğreniyor işte. Kendin söylüyorsun.
-
@Sputnik insanda başka insanlardan özentilik yapar. Etkilenir. Geçmişte yaşamış ya da hayatta olan insanlardan etkilenir. Ya da çevresindeki diğer canlılardan etkilenir.
-
@Efruhte Tamam işte yapay zekanın insandan farkı yoktur. Senin ilham dediğin şey gerçek dışıdır. Yapay zekanın öğrenebilmesi bunun açık kanıtıdır.
Tekrar sorayım; İlham yapay zekanın işlemcisine mi geliyor?Bunları yazayım ki daha iyi anlayabilesin. Anlamak yolunda bir çaba sarf ettiğini görmesem de, bilgi vermek güzeldir.
-
@Sputnik, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@Efruhte Tamam işte yapay zekanın insandan farkı yoktur. Senin ilham dediğin şey gerçek dışıdır. Yapay zekanın öğrenebilmesi bunun açık kanıtıdır.
Tekrar sorayım; İlham yapay zekanın işlemcisine mi geliyor?Bunları yazayım ki daha iyi anlayabilesin. Anlamak yolunda bir çaba sarf ettiğini görmesem de, bilgi vermek güzeldir.
Anlama yolunda çaba sarfetmeme halinizi görsemde yine de anlatayım bilgi vermek güzeldir.
Farzedelimki bilgi bir odada. Bu oda iki kapılı bir oda olsun. Odaya açılan ilk kapı ve ilk kapıya açılan ikinci kapı.
İlk kapı bilgiden direk istifade ederken ikinci kapı ilk kapıdan istifade eder.
İkisinin aldığı ilham ve keşif farklıdır. -
@Efruhte Şuan konuyu saptırıyorsun. Konu yapay zekanın ilham alıp almaması, insandan farklı olup olmaması. Yaratıcı olabilirliği.
Sen diyorsun ki, biz insanlar ilham alıyoruz bu yüzden yaratıcı olabiliriz.
Ben ise yapay zeka ve insan arasında bir fark yok diyorum. Yapay zeka da insan gibi yaratıcı olabilir diyorum.
Yapay zeka insan gibi yaratıcı olabilir. Keşif yapabilir, roman ve şiir yazabilir, film çekebilir, matematik teorileri geliştirebilir.
Kanıt olarak gösterilebilecek düzinelerce şey var. Biriside şu.https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/yapay-zeka-tarafindan-kesfedilen-malzemeler
Yapay zeka bütün bunları yapabiliyor ama sen müslüman olarak kalbine ilham geldiği için daha yaratıcısın yani öyle mi?
Böyle bir durumda yapay zeka da ilham almış oluyor. O da insan gibi öğreniyor, keşfediyor.
Peki bu ilham yapay zekanın neresine geliyor? Kalbi olamayacağına göre? İşlemcisine mi? -
@Pakize İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
-
İlham ve keşif yolunun çıkış yeri, genellikle bireyin düşünce yapısına, yaşam deneyimlerine ve çevresindeki etkilere bağlı olarak değişir. Akıl ve zeka önemli unsurlar olsa da, ilham genellikle daha derin ve soyut bir kavramdır. İlgili kaynaklar, hayal gücü, merak ve sezgi gibi faktörler de ilhamın kaynağı olarak değerlendirilebilir.
Yaratıcılık, yeni fikirlerin ve çözümlerin oluşmasını sağlayan bir süreçtir ve bu sürecin temelinde pek çok unsur yer alır. Kimi insanlar için ilham, doğadan, sanat eserlerinden ya da insan ilişkilerinden doğabilirken, kimileri içinse matematiksel veya bilimsel düşünce tarzında ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, ilhamın kaynağı bireyin içsel dünyası ve dışsal etkileşimlerinin birleşiminden oluşur. Her birey için bu yolculuk farklılık gösterir, dolayısıyla kesin bir yanıt vermek zordur.
-
@Sputnik, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@Efruhte Şuan konuyu saptırıyorsun. Konu yapay zekanın ilham alıp almaması, insandan farklı olup olmaması. Yaratıcı olabilirliği.
Sen diyorsun ki, biz insanlar ilham alıyoruz bu yüzden yaratıcı olabiliriz.
Ben ise yapay zeka ve insan arasında bir fark yok diyorum. Yapay zeka da insan gibi yaratıcı olabilir diyorum.
Yapay zeka insan gibi yaratıcı olabilir. Keşif yapabilir, roman ve şiir yazabilir, film çekebilir, matematik teorileri geliştirebilir.
Kanıt olarak gösterilebilecek düzinelerce şey var. Biriside şu.https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/yapay-zeka-tarafindan-kesfedilen-malzemeler
Yapay zeka bütün bunları yapabiliyor ama sen müslüman olarak kalbine ilham geldiği için daha yaratıcısın yani öyle mi?
Böyle bir durumda yapay zeka da ilham almış oluyor. O da insan gibi öğreniyor, keşfediyor.
Peki bu ilham yapay zekanın neresine geliyor? Kalbi olamayacağına göre? İşlemcisine mi?Yazdıklarımı okuduğuna dair şüphe içindeyim. Çünkü yazdıklarımı bu şekilde saptırarak farklı şekilde anlatmak ancak okumamakla mümkün.
Yapay zeka insan gibi olamaz. İnsanın ürettiği ancak küçük bir kopyası olabilir hepsi bu. Sizler sanıyorsunuz ki, maymundan insan olabildiğine göre, yapay zekadan da İnsan olabilir.
İnkar etseniz de hakikat değişmiyor. İlham keşif, akıl bir yratıcının varlığını ve herşeye kadir olduğunu bas bas bağırıyor. İstediğiniz kadar kulaklarınızı tıkayın. -
Güneş'ten direk kaynağını alan dünya ile güneş enerjisinden kaynağını alan elektirikli alet birbirinden nasıl farklıysa insan ile yapy zeka arasındaki farkta böyledir.
-
@Efruhte
Tamam bacım eminim öyledir. Dev insan fosillerinden ve uçan insanlardan haber var mı? -
Tanrı iyi ise, dua falan etmeye gerek yok. Bu durumda kötülüğümüzü istemez ancak daha işin başında inananlar inanmayanlar diye insanları en az ikiye ayırmış ve inananların yanında saf almış. Demek bu tip tanrılar iyi değil, çünkü resmen tarafgirlik yapıyor. Uzak dursun benden.
-
Maymundan insan olduğunu iddia eden yok. Hâlâ mı kafanız basmıyor. Ortak ata nedir ve ne anlama gelir, gidip tanrınıza bir sorun. Olurda kulağınıza fısıldar, sizlrer de cahillikten kurtulursunuz.
-
@Sputnik , yüzlerce sene yaşayan insanlara inananlar, pekala dev insanlara veya uçan insanlara da inanır. Onları fazla ciddiye almaya gerek yok.
-
@TENTEN , bizim Pâkize´nin yapay zekalığı henüz kabul edilir seviyede değil. Biraz zaman vermek lazım.
-
@Efruhte, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@Prens-Ernak İlham ve keşif kalbe gelir. Ya melekidir ya da Şeytanidir. Kalp değişkenlik gösterir. Bu yüzden dini üzere kalbimizin sabit kılınması için dua ederiz.
efruhte aslında meleki ve şeytani ilham ve keşif bu makamdaki tasavvufçuya farklı farklı zamanlarda gelir, kalp ehli derviş bunun farkındadır, ve tövbe istiğfar çeker, diye düşünüyorum.
Ben de bir ara tasavvuf ile ilgilenmiş aylarca kuru ekmek su ile yaşamıştım, ve çok güçten düşmüş zayıflamıştım, bir ara aklımı kaybetmişim , farkındalığım gelince hatırladım aklımın gittiğini, ben şu an ilaç kullanıyorum, bazen bende de acaba bir şeyler şeytani ya da meleki geliyor mu diye vesveseye düşüyorum, annem diyor ki: oğlum sen öyle bir kalbe matuf biri olsaydın hasta olmazdın diyor, eğer tasavvufçuluğun gerçek olsaydı hasta olmazdın diyor, ben de algıladıklarım gerçek mi sahte mi diye vesveseler ile yaşıyorum, bazılarını saklıyorum gayri ihtiyari, aslında söylemek istiyorum: sen böyle mi yaptın böyle mi düşündün böyle mi oldu diye, ama korkuyorum ters tepki almaktan hem de bana yakışmaz.
Ahirette beni kötü şeyler beklediğini düşünüyorum, mesela beni toprak yapabilirler diye düşünüyorum yani yok olabilirim diye, çünkü emareler yaşadıklarım hiç mi hiç iyi değil, bu arada şeyhsiz şeytanın şeyhi şeytandır diye bir söz var, ben şeyhsiz yaptım tasavvufu, bu belaya düştüm. Gerçi beni sıkıntılarım itmişti bu yola ama neyse sonuçta herşey bu da kader alın yazısı .
-
@Prens-Ernak, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@Efruhte, içinde söyledi: İlham ve keşif yolunun çıkış yeri neresidir? Akıl mi ? Zeka mi ? Ya da ...?
@Prens-Ernak İlham ve keşif kalbe gelir. Ya melekidir ya da Şeytanidir. Kalp değişkenlik gösterir. Bu yüzden dini üzere kalbimizin sabit kılınması için dua ederiz.
efruhte aslında meleki ve şeytani ilham ve keşif bu makamdaki tasavvufçuya farklı farklı zamanlarda gelir, kalp ehli derviş bunun farkındadır, ve tövbe istiğfar çeker, diye düşünüyorum.
Ben de bir ara tasavvuf ile ilgilenmiş aylarca kuru ekmek su ile yaşamıştım, ve çok güçten düşmüş zayıflamıştım, bir ara aklımı kaybetmişim , farkındalığım gelince hatırladım aklımın gittiğini, ben şu an ilaç kullanıyorum, bazen bende de acaba bir şeyler şeytani ya da meleki geliyor mu diye vesveseye düşüyorum, annem diyor ki: oğlum sen öyle bir kalbe matuf biri olsaydın hasta olmazdın diyor, eğer tasavvufçuluğun gerçek olsaydı hasta olmazdın diyor, ben de algıladıklarım gerçek mi sahte mi diye vesveseler ile yaşıyorum, bazılarını saklıyorum gayri ihtiyari, aslında söylemek istiyorum: sen böyle mi yaptın böyle mi düşündün böyle mi oldu diye, ama korkuyorum ters tepki almaktan hem de bana yakışmaz.
Ahirette beni kötü şeyler beklediğini düşünüyorum, mesela beni toprak yapabilirler diye düşünüyorum yani yok olabilirim diye, çünkü emareler yaşadıklarım hiç mi hiç iyi değil, bu arada şeyhsiz şeytanın şeyhi şeytandır diye bir söz var, ben şeyhsiz yaptım tasavvufu, bu belaya düştüm. Gerçi beni sıkıntılarım itmişti bu yola ama neyse sonuçta herşey bu da kader alın yazısı .
Ya meleki ya şeytani olduğunu okuyarak öğrendim. Tasavvuf konusuna ilgi duymadım sadece yüzeysel şöyle bir baktım. Tasavvufi olarak hiçbir şey de yapmadım. Hergün tövbe istiğfar ederim.
Şiir yazı yazdığımda ilhamın durumuna göre hissederim. kalbimde yumuşama,merhamet hali ve gözlerimde Allah sevgisiyle gözyaşım olur.
Kimi yazdığım ise nefsani duygulardır. öfke haline de nefsani derim.
Bu şekilde bir anlam yüklerim. Öyle sır kapısı gibi olaylar da yaşamadım.Güzel düşünürüm ve hep güzel şeyler isterim. Haddim olmasa bile cennetini ister ve beklerim.
Pek fazla ardını düşünmüyorum. Beni yaratan alemleri yaratan her şeyin sahibi olan, mülkünde ne yapmak isterse yapar. Ben kendi bedenimin dahi sahibi değilim. Bu bedenin, ruhun sahibi ne isterse onu yapar. Banane ki. -
Melek, şeytan veya tanrı manrı yok. Var diyenler, bunları kulağından tutup getirsin.