Sol elin hikmeti veya sağ elin fazileti
-
Bana sorarsanız tuvalet eylemi tüm canlıları yakından ve derinden ilgilendiren çok önemli bir husustur. Hatta kâinatın varoluşundan daha önemlidir ve kıymetlidir. Gazali gibi yüce(!) filozoflar bile buna kafa yormuş. Mesela kabız veya ishal olmuşsanız, vay halinize.
Aklı başında olan herkes bilir ki neredeyse her canlının, bilhassa hayvanlar aleminde olanların, bir enerji girişi ve 2 tane işe yaramayan atıkların çıkışı vardır. Hayvanlar âleminde olanların arasında biz insanların olduğunu söylememe gerek yok herhalde, diii mi dindar kardeşlerim!
Buraya kadar iyi güzel ancak tüm kafa karışıklığı bundan sonra başlıyor. Kıçımızı, affedersiniz, popomuzu mâlum eylemden sonra temizlemek için hangi elimize emanet etmeliyiz?
Sağa mı, yoksa sola mı?
Sağa ise neden sağa, sola ise neden sola?Cevap vermeye cesaret edenler iyi düşünsün derim.
Şimdilik sıvıştım....
-
inanışlarlarla bağlantılı bir öğreti sonuçta ve daha sonra bir alışkanlık ve el becerisine dönüşüyor
-
Sevgili forumdaşlar, Sn. @nejdet-evren hariç, böyle önemli bir mevzuyu teget geçmenizi anlamakta güçlük çekiyorum açıkçası. Bundan kat kat önemsiz konulara sayfalarca yorum yapanlar nerede?
-
@nejdet-evren
Haklısın, elbette inanışların önemli bir etkisi var. Ancak nedense sol ve sağ el arasında, bilhassa sağ el lehine, ayrımcılık yapılıyor. Neden acaba? -
Dün ilk yorumu ben yazıyordum ki, tam o anda nedense internet gidiverdi ve bir daha da gelmedi.
Ben de buraya yazdığımı kopyaladım, şimdi buraya yapıştırıyorum.O eskidendi, alaturka tuvaletler varken geçerliydi, bu işi artık teknoloji yapıyor, alafranga tuvaletler el vurmaya gerek bırakmıyor.
Sorunu dinde el vurulmalı mı yoksa kıçı alafranga tuvaletin temizliğine mi bırakmalı şeklinde sorsan ne diyecekler acaba.
Kıçı tazyikli su mu yıkasın yoksa taharet için ilkellikte ısrar mı edilmeli?
Bir de kıç yıkandıktan sonra neden kurulamazlar bu soruyu da sormalısın.Ayrıca bu kıç yıkama ile ilgili komik bir anımı paylaşayım.
Bundan ellibeş yıl önce çocuklar camiye namaz kılmaya gidiyor, ben de onlarla gittim.
Bana namazdan önce tuvalete gitmek zorunda olduğumu söylediler.
Tuvaletim yok dediğim halde illa gitmen gerekiyor, yoksa günah işlersin dediler.
Tuvalet ihtiyacım olmadığı halde tuvalette zorla mıçmaya çalıştım.
Oyan buyan derken birşey çıkmıyor, birşey çıkmayınca günahkar olmamak için tuvaletten de çıkamıyorum.
Sonra baktım olacak gibi değil, günah işlemeye razı olup tuvaletten çıkmaya hazırlanıyordum ki, çocuğun biri kıçını sol elinle yıka demesinmi...
Ahan da durup dururken iki günah birden işleyiverdim.
Velhasıl tuvalete masum ve mazlum olarak girdim, günahkar olarak çıktım... -
@bilgisezgi
İtiraf etmeliyim ki kıç yıkayan alafranga tuvaletlerini hiç düşünmemiştim. Gerçi benim evdekinde kıç yıkama aygıtı yok maalesef. Yani iş ele düşüyor bizim evde.Ayrıca alafranga tuvaletleri gavurlar icat etmemiş miydi?
-
@kereste, içinde söyledi: Sol elin hikmeti veya sağ elin fazileti
Ayrıca alafranga tuvaletleri gavurlar icat etmemiş miydi?
Birgün bir sofu bu gavur icadı alafranga tuvaletleri övüp duruyor.
Ben de hususi, bu gavur icadı nesini övüyorsun dedim.
Kıçı sıkışınca işi tanrıya bağladı, onlara yaptıran tanrı, kullanmakta mazur yok dedi.
O halde neden her gavur icadına antipati besliyorsunuz, bu ikiyüzlülük değil mi dedim.
Bu defa ben öyle bakmıyorum diyerek güya işin içinden sıyrıldı. -
Sol eli kirli olarak gören birisi bunu temellendiremez ve hatta mantıklı olarak açıklayamaz. Çünkü hiçkimse sol elini sağ eline ellemeden/değdirmeden temizleyemez. Sol eldeki pislik ne yaparsa yapsın, sağ ele bir şekilde bulaşır. Elinizi yıkarken (sabunlu veya sabunsuz) mecburen birbirine değdirmek zorundasınız. Yani sol eliniz ne kadar temiz ise sağ eliniz de o kadar temizdir. Ne fazla ne de az.
Sol eli kötüleme modası insanlık kadar eski olmalı. Sağlak insanınn sağ tarafı (kol, el, bacak, ayak) güçlüdür. İnsanların çoğunluğu sağlaktır ve sadece %10'u solaktır. Bunun neticesinde soğ taraf hem dinsel hem de kültürel daha fazla önemsenmiş zamanla.
Hiç unutmam... Solak olduğum için çocukluğumda çok zorlandım, çünkü sağ elle yemek ve yazmak hiç öyle kolay değil.
-
Bu mevzu hakkında hadis bile var:
"Sol elinizle yemeyin. Zira şeytan soluyla yer!" (Müslim, Eşribe 104–106. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et'ime 15; Tirmizî, Et'ime 9)Görünen o ki şeytan´da benim gibi solak. Ben sol elle yiyorum, demek ki ben de şeytanım. Yukarıdaki hadislere ciddi bir şekilde inananlar var. İşin içine din iman girince, mantık devre dışı kalıyor.
-
Sadece Müslümanlar değil, Museviler ve Hindular da sol eli "adam" yerine koymazlar ve ona 2. sınıf muamele yaparlar.
-
Toparlamak gerekirse canlıların cüssesi bir bakıma pok torbasına benzer. Önce birikir sonra bir yerden çıkması gerekir. Yani bu kainat ve bilhassa insanlar, dindaların iddia ettiği gibi, öyle özene bezene yaratılmış değiller. Hele ki muhteşem hiç değil. Sağ sol ayırımının hiçbir mantıklı izahı yoktur. Bir sağlak için sağ taraf ne ise, bir solak için de sol taraf aynısıdır.
Bu gerçeklere rağmen güzelleme modundan çıkamayanlara kutsal tuvalet mevzusunu işaret edin.