Sivri zekalılara 3 soru
-
Saygın ve meşhur Yale Üniversitesinden Professor Shane Frederick´e göre şu 3 soruyu düzgünce bilenler bir hayli zekidir:
-
Bir sopa ve bir topun toplam maliyeti 1,10 dolardır. Sopa toptan bir dolar daha pahalı.Topun fiyatı ne kadar?
-
Beş makine beş ürün için beş dakika sürüyor. Peki, 100 makinenin 100 ürünü yaratması ne kadar sürer?
-
Bir gölde nilüferler yetişiyor. Nilüferlerin sayısı her gün iki katına çıkıyor. Nilüferlerin gölün tamamını kaplaması 48 gün sürüyor. Nilüferlerin gölün yarısını kaplaması ne kadar sürer?
Dipnot: @TENTEN , sen böyle şeyleri seversin.
-
-
@kereste, içinde söyledi: Sivri zekalılara 3 soru
Bir gölde nilüferler yetişiyor. Nilüferlerin sayısı her gün iki katına çıkıyor. Nilüferlerin gölün tamamını kaplaması 48 gün sürüyor. Nilüferlerin gölün yarısını kaplaması ne kadar sürer?
47 cevap, yani 47 olması gerekir.
Beş makine beş ürün için beş dakika sürüyor. Pek,i 100 makinenin 100 ürünü yaratması ne kadar sürer?
Yapamadım.
Bir sopa ve bir topun toplam maliyeti 1,10 dolardır. Sopa toptan bir dolar daha pahalı.Topun fiyatı ne kadar?
Bu soruyu daha önce yapmıştım cevabını biliyorum. Cevabı vermeyeyim.
-
Birinci sorudaki sopa Obama'nın tayyibe gösterdiği sopaysa bir hayli pahalıdır.
İkinci sorudaki beş makine beşli çeteden bahsediyorsa sayısız defa üretir.
Üçüncü soru nilüferlerin yetişmesiyle bu ülkedeki mafyaların yetişmesi eşittir. -
Zeka sadece matematik zekadan oluşmaz. Nilüferlere doğru yanıt verilmiş. Üretim beş dakika sürer. Topun fiyatı için denklem kurarsanız fiyatı 5 cent çıkar.
-
Matematikten ürkütülme durumu var ülke insanında. O yüzden bu tür sorulara soğuk durulur. Matematik öğretmenleri ve eğitim sistemi bu konuda hatalı. Matematik soğuk yedirilen yemek gibi servis ediliyor ve çocuklar küçük yaştan itibaren hoşlanmıyorlar.
-
Hep bir gidiş yolu doğru fakat işlem hatası basamak hatası var puan verilecek mi verilmeyecek mi tartışması sürer durur. Sonuç yoksa puan yoktur. Doğru yolda gitmek tökezleyince düşmeni önlemez. Sorun bir basamak hatası ile bir sınavı, bir sınav ile bir yılı, bir yıl ile belki bazen bir ömrü kaybetmeye gidebiliyor. Ama hayat böyle değil mi? Araba sürerken telefonun çalar ve sürmeye devam ederek sadece bir göz attığın kim arıyor diye merak ettiğin için hayatını kaybedebilirsin. Olmadık olay değil.
-
Benim başıma geldi. Sınavda bir tesisin inşa hesapları arkalı önlü iki sayfa tutuyordu ve tek soruydu. Tüm hesaplamaları yaptım fakat bir yerde bir basamak hatası vardı. Sıfır çektim. Hocaya sordum projen göçtü dedi. İnsanlar öldü dedi. Tek soru, tek sınav, tek ders bir yılımı bir basamak hatası yüzünden yedi. Bir yıl ömrümde ne değiştirdi bunu bilemem. Belki çok şey belki hiçbir şey...
-
Çok ciddiyim, tam telefona bakarken önünüzdeki araç aniden fren yaparsa bir felaket oluşabilir. Orada ölenler hiç hata yapmadan süren kişiler veya yanındakiler olabilir. Kaos şakaya gelmez. Trafik kaotik olaylar sınıfında incelenir.
Aniden fren de yapmasın, gidiyoruz işte, akıyoruz, niye fren yapıyor bu salak diyemezsiniz. Üst geçitten köpek bile düşebilir. Olmayacak iş mi var. Ya da köpeğe de gerek yok. Arabanın birinde bir çift tartışıyorlardır ve tartışma iyice şirazeden çıkmıştır. Ne olduğunu bilemezsiniz. Ya da birinin canı aniden makas atmak istemiş heyecan aramıştır, trafiğin düz akmasından sıkılmıştır. Hayat böyle.
-
@bilgisezgi
Hah hah ha...
İlahi dostum; bakıyorum her yerde dünya işlerini kafana takıyorsun. Boş ver gitsin. Bu dünyayı sen mi kurtaracan? -
Evet; doğru. Bir bireyin zeka seviyesi sadece matematiksel sorulara göre belirlenmez elbette. Yani bu soruları yanıtlayamayanların aptal olduğu anlamına gelmez. İnsanların bireysel becerileri de önemli bir yer tutuyor.
-
Evet; doğru. Bir bireyin zeka seviyesi sadece matematiksel sorulara göre belirlenmez elbette.
İnsanların çoğunda matematik korkusu var. Bu yüzden motivasyonları düşüyor. Motivasyon düşünce de matematik çalışmak zorlaşıyor.
Evrim ağacı bu konuda güzel bir video hazırlamış.