Neden Linux?
-
@TENTEN, içinde söyledi: Neden Linux?
Linux dağıtımları için 20 gb yer ayırıyorum. 8 gb yetiyor oyun filan oynamıyorum çünkü.
Ben de aynı 20 GB yetiyor, zaten ortalama 8 GB yer aldığı için fazlasına gerek kalmıyor.
Evet Gparted yetenekli bir araç.
Ayrıca bu vesileyle diski bölümleyip bir diske isterse 20 tane linux kurulabildiğini belirtmiş olayım. -
@kereste, içinde söyledi: Neden Linux?
@bilgisezgi , @TENTEN Dağıtım kelimesinden neyi kasdediyorsunuz?
Benim gibi Türkçesi zayıf gavuru aydınlatırsanız, fena olmaz.İngilizcesi distro.
Opensuse,debian,pardus,ubuntu,arch,gento vb bunların hepsi linux dağıtımı. Aralarındaki fark sadece uygulama yüklerken farklı paket yöneticileri kullanmaları.
Distrowatch sitesi açılmadı. Orada binlerce linux dağıtımı var. -
@bilgisezgi, içinde söyledi: Neden Linux?
Linux'un kurmadan denendiğini biliyormuydun?
Linux dağıtımları kurmadan denemek üzere tasarlanır. Usb bellek ile onuSanırım denenrebilir
Linux'ta enternet kartını tanımama diye bir sorun hiç duymadım, böyle bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü dediğim gibi dünyadaki bütün sürücüler kurulu olarak gelir.
Normalde windows yüklediğimizde de üç aşağı beş yukarı öyledir ancak bunda anakartta dahili ethernet kartı yok ya da bozulmuş ve sonradan eklenmiş. Ben bilgisayarı her açtığımda ağ bağlantısı için sorun giderip bazen dakikalarca uğraşıp internete bağlanıyorum
Windows'ta bütün tarayıcı eklentileri aynen linux için de geçerli. Windows'da olan eklentilerin hepsi linux'un Brave tarayıcısında var. Bu Firefox veya diğer tarayıcılar için de geçerli, eklenti sıkıntısı yok.
Bu video, fotograf ve youtube reklam olayını çözüyor ancak yukarıda eklediğim videodaki brave/chrome eklentisi bir klasörü bilgisayara indirip dizine eklemekle ilgili
Brave tarayıcısı için özel yapılmış translate-twp adında bir paket var bu paketi GitHub'dan indirip tarayıcının eklentiler sayfasına sürüklüyorsun. Böylece sitelerden bağımsız olarak hem cümle hem sayfa çevirisi yapabiliyorsun. Yani siteler çeviriye müdahale edemediği için çeviri kontrolü sende oluyor.
Bu dediğim genel bir web sayfası çevrisinden ziyade tiwtter'ı çevirmekle ilgili özel bir fark. Atıyorum twitter 10-15 gönderi ön yükler .Aşağı doğru gideriz. Sonuncuyu görüntüleriz ve yeni bir 10-15 tweet yükler. Standart bir tarayıcı çevirmeninde burada tekrar tekrar yeniden çevir dememiz gerekiyor. Benim eklediğim videodaki ekte buna gerek kalmıyor. Çeviriyi kendi yeniliyor. Örneğin windowsta buna yapan başka bir tarayıcı çevirmen eklentisi bilmiyorum.
Bu durumda bir usb'ye linux kurup bunları test etmem gerekecek
Linux'ta hemen hemen bütün oynatıcılar iptvyi oynatır, özellikle MPV adlı oynatıcı bu konuda çok yeteneklidir.
iptv de şu var. m3u, stream/xtream code, mac code vs dediğimiz şey.
Buna uygun bir oynatıcı ya da oynatıcılar eminim olabilir ama bu windows için bile ender bulunan sadece bir kaç uygulamanın yapabildiği bir şey ve hepsi birada tool'lar var. Bunu testedip görmem gerekiyor.@bilgisezgi, içinde söyledi: Neden Linux?
Lİnux'ta bunun birsürü muadilleri var, hangisini istersen kullanabilirsin.
Bunun da birsürü muadilleri var, ancak dediğim gibi adları değişik olur ve ben hiç kullanmadım.
py transcriber ve subtitle edit olmazsa olmazım değil ancak windowsta bunlar tek.
py transcriber google'ın sesi yazıya çevirme hizmet tabanını kullanan bir videodaki sesi yazıya çevirme programı. github'da sunuluyor. Ben bir şeyi anlamayıp taktığımda indirip bu yolla çeviriyorum.
Subtitle edit te altyazı dosyasını google çeviri servisiyle Türkçeye çeviriyor.Bunlar aslında bana göre şu an güncel internetin yazıyı çevirme gibi doğal parçaları olması gereken şeyler ama hala uğraştırılıyoruz.
Bunlar şart değil ama elimin altında olmasını seviyorum.
Dediğim gibi linux dağıtımlarını kurmadan deneyip eğlenebilirsin.
Yanıtlar için teşekkürler.
-
USB den bir Linux kurulumu denesem mi derken Türkçe USB linux sürüm tavsiyeleri gibi şeyler yazdım ve biraz araştırma yaptım. Hafif olacağı varsayılan bir kaç sürüm önerisi ve bunun dışında özellikle Ubuntu önerileri gördüm. Son olarak Türkçe dil desteği olur mu ve ilk etapta internete bağlanamazsam telefonla usb kablo yoluyla internetimi paylaşabilir miyim gibi sorularla Ubuntu'ya yöneldim.
Bir köyde yaşıyorum ve internet altyapım 12 mbit ve şu an hat kopmalarıyla onu 4 mbite kadar düşürdüler. Ben de tarayıcı yoluyla uzun-sorunlu ve belki de kopmalı bir indirme olacağı için torrent sürümünü indirmeyi denedim ve geçen yarım saatten sonra hala %0,1 ve eşlere bağlanıyor diyor. Baktım inecek gibi değil İngilizce bir arama daha yaptım.
Knoppix ismini gördüm. Sitesine eriştim. torrent bağlantısı çalışmıyor. http indirme bağlantıları bir şeyi kabul etmemi söyleniyor ve kabul etsem bile chrome tarayıcı beni yeni bir uygulama penceresine yöneltiyor ve burada seçenek olarak sadece tarayıcılar çıkıyor ve aynı yere dönüyorum. Yani bir şey inmiyor.
Uğraşanları, emek verenleri, zaman ayıranları, kendi profesyonelleri için sanırım öyledir ama bunun dışında genel olarak bu şeyin özgür oluş, özgür yazılım kavramını karşılayıp karşılamadığından hala emin değilim. (çünkü bana göre -genel/genellenmiş bir- özgür oluş onu kurulumu ve erişimi dahil daha kolay bir kullanıma açma yoluyla sağlanabilirdi. Özelleştirmeye gelince sadece yazılımcıysan sanırım özelleştirebilirsin. )Tüm bunları yazarken bir an da "torrent.ubuntu.com" adlı bir paylaşımcıdan bir miktar veri almaya başladık. Eğer veri akışı böyle olursa 2-3 gün sonra bir ihtimal deniyor olacağım.
Bu şey özgür olsa neredeyse tamamen sessiz/silent denilebilecek bir kurulumla özgür olurdu ve ek olarak gönüllü bir destek ağıyla belki. Yazılım vb profesyonellerine dönük özgürlük ya da işletim sistemi ki o halde kendi seçkinciliğine dönük bir özgürlükten mi sözediyoruz?
-
@ictenlik, içinde söyledi: Neden Linux?
Bir köyde yaşıyorum ve internet altyapım 12 mbit ve şu an hat kopmalarıyla onu 4 mbite kadar düşürdüler.
Bende köyde yaşıyorum. İlk aldığımda sözleşmede 12 mbit yazıyordu bana 100kbit hız sunuyorlardı. Cimere tüketici hakları mahkemesine filan sürekli şikayet ettim. Birde sözleşme süresi sonu yaklaşınca düşürmeye çalışıyor.
Bunu sürekli şikayet et. Sözleşmede yazılan değerin %80 ni sağlamak zorunda.
Şimdi 16mbit hız 12mbit -14 mbit arasında değişiyor.@ictenlik, içinde söyledi: Neden Linux?
Tüm bunları yazarken bir an da "torrent.ubuntu.com" adlı bir paylaşımcıdan bir miktar veri almaya başladık. Eğer veri akışı böyle olursa 2-3 gün sonra bir ihtimal deniyor olacağım.
Torrent ile indiriyorsan hız düşük olabilir. Torrent ayarlarında bağlantı sayısı seçeneği olmalı. Ben onu en yüksek seviyeye çıkartıyorum. O zaman hız internet hızına yakın olur.
Giden bağlantıyıda kapat. Senin inen programı başkalarına aktarmaya çalışır. O da hızı düşürür. -
@bilgisezgi
Linux´da Windows emule edilebiliyor mu? -
@bilgisezgi
Linux´da Windows emule edilebiliyor mu?Wine uygulaması ile .exe uzantı olan uygulamaların hepsi olmasada bazıları çalıştırılabiliyor.
Birde sanal sürücü uygulamaları var. Ama bunun hardiske kurmaktan farkı yok.
https://www.chip.com.tr/haber/en-iyi-5-sanal-makine-uygulamasi_24189.html -
@TENTEN
Sormamın sebebi şu:
Şirket için yazdığım bütün programlar Windows için. Mac bilgisayarlarında Windows emule var ancak program orijinal hızda çalışmıyor. Biraz aksama oluyor. -
@ictenlik Alltaki dağıtımları dene, bunlar yeni denemek isteyenler için iyidir.
Mx Linux 64bit torrent
https://l2.mxrepo.com/torrents/MX-23.2_x64.iso.torrent
Mx Linux 32bit torrent
https://l2.mxrepo.com/torrents/MX-23.2_386.iso.torrent
MX Linux 64bit ISO
https://sourceforge.net/projects/mx-linux/files/Final/Xfce/MX-23.2_x64.iso/download
Mx Linux 32bit ISO
https://sourceforge.net/projects/mx-linux/files/Final/Xfce/MX-23.2_386.iso/downloadLinux Mint 64bit ISO
https://ftp.linux.org.tr/linuxmint/iso/stable/21.3/linuxmint-21.3-xfce-64bit.isoDebian 64bit ISO
https://ftp.linux.org.tr/debian-cd/12.4.0-live/amd64/iso-hybrid/debian-live-12.4.0-amd64-xfce.iso
Debian 64bit torrent
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/bt-hybrid/debian-live-12.4.0-amd64-xfce.iso.torrentBu adreslerdeki dağıtımlar hem işlevsel hem hafiftir.
Bunları dene daha sonra başkalarını da denersin.
Makinen güçlü değilse Ubuntu indirme, Ubuntu ağırdır. -
@TENTEN
Sormamın sebebi şu:
Şirket için yazdığım bütün programlar Windows için. Mac bilgisayarlarında Windows emule var ancak program orijinal hızda çalışmıyor. Biraz aksama oluyor.Evet o olur. İşlemci her iki sistemini çalıştırmak için hızını dağıtıyor.
Ram kapasiteside ikiye bölünüyor.
Ondan hız düşer. -
@TENTEN
Evet; emule aslında çok iyi bir şey. Çünkü programı sil baştan yeniden yazmaya gerek yok. -
@TENTEN
Evet; emule aslında çok iyi bir şey. Çünkü programı sil baştan yeniden yazmaya gerek yok.İşlemci sayısı birden fazla ise, ram kapasitesi büyük ekran kartıda iyi ise sorun olmuyor.
Benim ekran kartı eski olduğu halde çalıştırabiliyorum . -
Evet; emule aslında çok iyi bir şey. Çünkü programı sil baştan yeniden yazmaya gerek yok.
Benim makine 2GB Ram ve 15 yıllık olduğu halde Windows yazılımları Wine ile sorunsuz çalışıyor.
-
Linux nasıldır bilmem ama; opera, firefox ve telegram gibi uygulamalar virüslü. Sakın kullanmayın. Bedava diye bunları kullananların aklına yazık.
Bütün bilgileri satıyorlar, oda cabası.Discord bile şüpheli benim gözümde.
-
We found the assassin’s connections through our in-depth analysis of mobile ad data to track movements of Crooks and his associates.
Benim sanki karadeniz de satacak verim mi var?
Benim sanki bankada hesabı carim mi var?
Bilgisayarım (sağ salim) gelsin ilk iş muhtemelen ikinci bir sistem olarak bir linux dağıtımı kuruyorum..
-
Ev bilgisayarm bir yıldırımın uzantısı olarak yanan modemin uzantısı olarak yanan ethernet kartım nedeniyle bir bakımdaydı. Şu an onu geri aldım. Windows 10 yeni formatlanmış . Sistem belleği 6gb ddr3 ram. Sistem boşta bellek kullanımı %50. Şu an tarayıcımda youtube, twitter ve bir kaç sekme daha açık ve tek başına chrome 2gb bellek tüketiyor ve bellek tüketimi %76
Sökülüp takılıyorken bilgisayara bir de ssd eklettim ve dolayısıyla 500 lük bir hdd boşa çıkacaktı ve ona linux kurarım diyordum ve adam onu bu disk haşat diye takmamış. Test etmiş. Diski (bad sectorlari kapatan bir) yazılımla onarabilirsem ilk fırsatta linux deniyorum yani.
Buraya da dün gece bilgisayarım yokken telefonla ben vakit geçiremiyorum bunaldım aklıma geldi bir girdim. Bu konuda yorum görünce dayanamadım bir şey yazdım çünkü windowsun durumu bu ve elde bu pc var ve bütçem buna yetiyor. Biri de hemen Ufo öttürmüş. Kendinize iyi davranın
-
Bu ileti silindi!
-
Bu ileti silindi!