Dil öğrenme zekası doğuştan mıdır?
-
Dil öğrenme yeteneği doğuştan mı gelir yoksa sonradan geliştirilebilir mi?
Aşağıdaki kurama göre doğuştan geliyormuş."En basit şekliyle ifade edilecek olursa evrensel dilbilgisi doğuştan getirilen ve bütün insan dillerinde ortak birtakım kuralların varlığını savunan bir kuramdır. Dolayısıyla evrensel dilbilgisi bütün özel dilbilgilerinin uyması gereken bir şema sağlar."
Google yapay zekasına da aynı soruyu sordum.
-
Bazıları solaktır bazıları sağlak , ama ikisi de yazabilir. Dil öğrenme zekası genel olarak buna benzer. Herkes dil öğrenebilir ama öğrenme şekli başkadır.
-
@kâfir-imam
Buna katılmıyorum. Yirmi sene ABD de yaşayıp İngilizce öğrenemeyen Latin Amerikalılar var. -
@Sputnik en azından bir tane dil öğrenmişler. Demek ki bir dil öğrenme şekilleri var.
-
Celal Şengör: Einstein hayatını yazacak kadar İngilizce bilmiyordu.
-
@Sputnik, içinde söyledi: Dil öğrenme zekası doğuştan mıdır?
@kâfir-imam
Buna katılmıyorum. Yirmi sene ABD de yaşayıp İngilizce öğrenemeyen Latin Amerikalılar var.Oda bir şey mi? 50 senedir arapça okuyup anlamını bilmeyenler var.
Kaliteli genlere sahip değilsen dil öğrenmen, bilim adamı v.s. olman zor.
-
@hulk
Geçen gün haberi okuduğumda, önce inanmak istemedim. Sonra bastım kahkahayı.Koskoca Diyanet İşleri Başkanı harbiden Arapça bilmiyor, ama özgeçmişine bildiğini yazmış, iyi mi?!
Fransızcası da böyle ise, hey yavrum heeeeey. -
Dil evrim sürecinde insanlığın ortak bir iletişim aracı olarak varlık kazanmıştır; coğrafyalara dağılan insan topluluklarının zaman içinde sözcükleri telaffuz etme biçimlerine bağlı olarak farklı diller geliştirmeleri onun, dilin ortak karakterini ortadan kaldırmayacaktır; ne ki, dilin karakteristik yapısı el-beyin-dil diyalektiği ile toplumsal ve tarihsel bir yapı oluşturur, onu öğrenme sürecine dayalı zeka ve zekanın gelişin sürecine etki eden faktörlere göre öğrenilmesini etkiler; ne ki, dilin doğuştan bir zeka gerektirip gerektirmediği şeklindeki soru onun soyut bir varlık gibi algılanmasına neden olacak türden bir sorudur; zira dil yaşayan bir olgudur, yeni doğmuş bir bebek yaban bir ortamda büyütülürse dili doğduğu toplumla benzeşemeyecektir ancak onu öğrenmesi hiç de zor olmayacaktır; buradan hareketle kartezyen düşünce tüm dillerin kısa sürede öğrenilebilecek yapıda olduklarını, tarihsel belleğin yön göstereceğini düşünmektedir. Buna aynen katıldığımı da ilave etmek isterim...