-
"Mizacımızı biliyor olmanın yanında, bir de mizacımızın dengesinin bozulması ve başka bir mizaca meyletmesi sonucunda; yapacağımız beslenme şekli önem taşımaktadır.
Burada bahsedeceğimiz beslenme şekli, zıttını yaparak olacaktır.
Örneğin Kuru sıcak yani ateş mizacındaki bir kişi Su'ya meylederse, su grubunun beslenme listesini uygulayarak mizacını ateş mizacına döndürebilir.
Listeler
ATEŞ GRUBU BESLENME:
GENELDE NEMLİ SOĞUK YİYECEKLER
Kuru yemişler; taze fındık, yer fıstığı, kuru kayısı
Baharatlar; kakule, yeşil çay, sumak
Meyveler; yeşil zeytin, elma, portakal, tatlı nar, karpuz, şeftali, kayısı, az kiraz, az malta eriği, az elma, az mandalina
Sebzeler; kabak, patlıcan, marul, kıvırcık, patates, enginar, beyaz lahana, ıspanak, pazı, domates, hıyar, semiz otu, maydanoz, kişniş (aş otu), taze bakliyat, taze bakla, taze fasulye, yeşil mercimek, bezelye
Etler; balık çeşitleri, oğlak eti
Sütler; yoğurt, ayran
Tatlılar; sütlü tatlılar
Tahıllar; pirinç, arpa, az bulgur
HAVA GRUBU BESLENME:
GENELDE KURU SOĞUK YİYECEKLER
Kuru yemişler; kuru ekşi erik, hünnap, kuşburnu
Baharatlar; sumak, nar ekşisi,sirke
Meyveler; kivi, limon, erik, ekşi nar,portakal, karpuz, şeftali, malta eriği, çilek, böğürtlen, vişne, ekşi elma, mandalina
Sebzeler; kereviz, enginar, brokoli, turp, kırmızı lahana, semiz otu, domates, yeşil biber, ıspanak
Etler; dana eti, keçi eti
Sütler; keçi sütü, yağsız yoğurt
Tatlılar; yok.
Tahıllar: bulcıur, vulaf, çavdar, aroa, mısır
SU GRUBU BESLENME:
GENELDE KURU SICAK YİYECEKLER
Kuru yemişler; kuru incir, siyah kuru üzüm, antep fıstığı, menengiç, ceviz, ayçiçeği
Baharatlar; zencefil, kekik, tarçın, kara biber, kırma biber, çörek otu, kimyon, ada çayı, zerdeçal, biberiye, karanfil
Meyveler; siyah zeytin, siyah dut, kiraz, az karpuz, az kavun, ayva, greyfurt, az elma, acı nar
Sebzeler; soğan, sarımsak, maydanoz, roka, dere otu, tere, turp, kereviz, pırasa, domates, acı biber, barbunya, nohut, kırma mercimek
Etler; kuzu, at, uçan kuşlar
Sütler; at sütü, kımız
Tatlılar; yok..
Tahıllar; bulgur, siyah pirinç, tam buğday ekmeği
TOPRAK GRUBU BESLENME:
GENELDE NEMLİ SICAK YİYECEKLER
Kuru yemişler; çiğ tatlı badem, siyah kuru üzüm, ceviz, kabak çekirdeği
Baharatlar; kakule, yasemin çayı, gül çayı
Meyvalar; dut, akça armut, kiraz, kavun, kırma üzüm, incir, elma, mandalina, malta eriği, tatlı nar, muz
Sebzeler; havuç, pancar, şalgam, soğan, brokoli, pırasa, taze fasulye, yeşil mercimek, bunlar kuzu eti ile pişirilip yenir.
Etler; kuzu, tavuk, bıldırcın,
Sütler; taze kaymak, tereyağı, kaymaklı koyun yoğurdu
Tatlılar; bal, dut pekmezi, incir reçeli, gül reçeli, sütlü tatlılar
Tahıllar; bulgur, sebzeli makarna
@atolyetasavvuf
-