Ben dün akşam T.İ.P.'nin web sitesine girip basın açıklamalarını okudum. BUrada "Putin savaşı sona erdirmeli ama NATO'da doğuya doğru genişlemesine son vermeli" gibi bir düşünce dile getirilmiş.
Yani anladığım kadarıyla Putin'in sol çevrelerde bile belirli bir oranda seviliyor. Ben mesela bu konuda "NATO bir savunma ittifakıdır ve kimin girip çıkacağına NATO'nun kendisi ve NATO'ya girmeye aday ülkeler karar verir" düşüncesindeyim.
Konunun başlığına dönelim: Bu Putin denen adam benim radarıma öyle hemen girmedi. Yeltsin döneminde Rusyanın çok büyük ekonomik sorunları vardı ve bu Putin (insanların Tatu filan dinledikleri 2002'li yıllarda) genç ve reformcu bir adam olarak ortaya çıktıydı. Çok da kafama takmadıydım. Hatta Çeçenistan ve Gürcistan savaşında da kafamı takmadıydım. Neticede "Rusya otoriter bir devlettir ve başına geçen adamın biraz otoriter olması önemli değil" diye düşündüm.
Sonra 2000'Lerin sonunda adam zehirleme, küçük devletlere savaş ilan etme, Batılı devletleri zorlama, rejim ekarşı çıkanları hapse atma gibi haberler gelmeye başladı. Obama döneminde ise adamın totliter yapısı iyice belli oldu.
Yani ben aslında başından beri adamın ne mal olduğunu biliyordum. Şu anda yaptıklarına da hiç şaşırmadım.
Ama iyice nefret etmem Suriye savaşı ile oldu. Suriye halkı Sovyetler döneminde Rusya'nın önemli bir müttefiki idi. O Başar Esat denen adamı ve kendi menfaatini korumak uğruna o halkının (ki bizim de iyi bir komşumuzdur) canına okuyan adamdan ciddi şekilde nefret etmeye o zaman başladım.
Sonra Navalny'yi hapislerde çürütmesi, onu bunu zehirlemesi, kendi halkını ve bizim gibi cahil halkları dezenformasyonla zehirlemesi, Avrupa'da sağ partilere para vermesi, Donald Trump gibi bir adamı destekleyip dünyanın dengesi ile oynaması. Bunlar artık şaşırmadığım şeyler.
Biden Putin için "Bu adamın ruhu yok" demişti.
Yani ciddi bir baş belası ile karşı karşıya olduğumuzun benim için su götürür bir yanı yok.
Hatta bence Stalin bundan iyidir. Bu adam "tehlikeli" dediğimiz türden bir diktatör (bence).
Sonra sağda solda "Türkiye Putinin yanında olmalı" gibi şeyler okudum. AKP için bu böyle. Çünkü Putin giderse AKP önemli bir destekçisini kaybedecek.
O yüzden de sorayım dedim. Sağcısınızdır - solcusunuzdur. Da Putin'e karşı sempatiniz var mı?
Bunu sormak istedim.