Neden herşeyimiz varken huzursuz oluruz ?
-
Çünkü herşey denen şey huzur getirmez.
Huzur içeriden gelir. İçerisi karışıksa dışarının anlamı kalmaz.
Evin içinde tüm eşyalar yerlerde, camlar kırıkken kimse elinde kahveyle dışarının düzenine bakıp bir oh çekmez. -
@zafiRa , huzursuzluk varsa " herşey" yok demektir.
-
Çünkü maymun iştahlıyız ve az ile yetinmesini bilmiyoruz, daha doğrusu işimize gelmiyor. Başkalarının özel uçaklarına, yatlarına, parasına, lüks villalarına imreniyoruz. Bizlerde de olmasını için için istiyoruz, olduğu vakit bile onunla yetinmiyoruz. Bu sefer daha fazlasını istiyoruz. Başlıyoruz estetik ameliyatlarla oramıza buramıza çekidüzen vermeye; yüzümüzdeki kırışıkları yok etmek uğruna cildimizi ha bire gerdiriyoruz.
Yani bencillik doğamızda var.
Ayrıca elde ettiklerimizi kaybetme korkusu da bizleri huzursuz ve tedrigin yapar. Hal böyle iken mutlak huzuru yakalamak imkansız gibi.
-
Bazen gerçekçi bazen nevrotik olsa da kaygı bir nevi temel yapı taşımız.
Yetinmemek gayet mantıklı lakin daha fazlasını obsesif şekilde arzulamak ciddi bir problem kaynağıdır. İlkel yönlerimizi tamamen kırmak mümkün değil elbette. Gercekçilikten uzak ve ideal bir benlik hayalinden başka bir şey olmaz bu düşünce.
Tamamen kırmak mümkün değil dedim yani biraz çizgiyi genişletmek mümkün.
Biz de bu çizgiyi kendi emeklerimizle birlikte genişletmeye çalışmalıyız. -
Herşeye sahip olmak beni mutsuz etmez. Herkes birşeyler yaparken ben hazır yiyorsam mutsuz olurum. Yani herşeyin özünde bir emek değişimi yoksa bana huzursuzluk verir.
Bu aslında doğanın bir dengesidir. Emek karşılığı üretim dengesi de buna göre belirleniyor. Bu denge bozulursa insanlar varlık içinde bile mutsuz olurlar. Yada işi bırakır çalışmazlar. Kapitalist sistemin düzenli olarak krize girmesinin ana sebebi bu dengesizliktir.
Örneğin çiftçi üretimi ile bir traktör alabiliyor ve esktene kadar kullanıp tüm ihtiyaçlarını karşılıyorsa ürettiği onbinlerce ton ürün ile tükettiği şeyler dengededir.
Ama bugün asgari ücret ile bir ev almak için 80 yıl ödeme yapmak gerekir. Burada denge bozulmuştur.
-
@kâfir-imam denge mi kaldi efendim hersey mafolmus durumda.