İslam'daki Sorunlar
-
@zafiRa dedigim gibi mezhep tarikat orgut imam haci hoca ufurukcu osu busu mafetmisler iste, o yuzden cok ustelememek gerek. Herkesin dini kendine.
-
@phi, içinde söyledi: İslam'daki Sorunlar
@zafiRa ne kitapmis arkadas ingilize degil, kambocyaliya degil sadece ve sadece aracpa bilenlere mi gonderilmis bu
O kadar haklısın ki daha da yüzde binbeşyüz haklı olacak değilsin artık. Şimdi bu Kuran'da bir pasaj yazmışlar. Bunda diyor ki biz bu Kuran'ı başka bir dilde göndermiş olsaydık Arab'a başka dilde kitap mı olur diyeceklerdi.
Doğru tabii. Sen Arap için kitap yazıyorsun, Arapça değil! Öyle saçmalık elbette olmaz. Yazan son derece doğru.
Fakat gel gelelim bu pasaj kitabı Araplar için yazarken gayet yerinde iken, kitabı başkalarına da dayatmaya kalkıştığında sıkıntı oluşturuyor. E tamam yani bu Allah bu Araplara bu Kuran'ı gönderdiyse, bize de bizim dilimizde bir kitap daha göndereydi! Matbaa masrafları mı yüksek yani, Allah'ın matbaasında işçiler mi grevde?
Şimdi yani müslümanlar Kuran'da ne yazıyor hiç bilmiyorlar derken bunu kastediyorum. Bu pasajı okuyup geçiyorlar. Yahu dur hele, bak Arap'a başka dilde kitap olmazmış! Peki bize niye oluyor? Bunu bir tane düşünen müslüman var mı? Olsa hâla tabularla dogmalarla boğuşuyor olmazdık.
-
@DemoKratos araplari cok ovdukte, bu arada kitaplar nerde pislik rezalet adaletsizlik duzenbazlik kaos varsa oraya gonderilmistir. ustun irk falan olduklari icin degil yani bu durumda biz Turkler tenzih edilmis durumdayiz.
-
@DemoKratos bizler son peygamber Hz. Muhammed (sav) ümettiyiz . Ona gönderilen din ve kitap bizim için de gecerli haliyle. Başka bir peygamberin gonderilmeyecegi haliyle başka bir kitabında olamayacağı biliniyorken. Dini ögrenmek kişinin kendi sorumlulugunda olan bir durum. Haklısın zor belki fakat bizler peygamberi görmeden iman etmiş isek görüp de iman edenlerden daha yuksek bir derecede olacağımızda bildirilmiş. Herksin inancı da dini de kendine ama öyle ama böyle inanmamakta serbestsin ama inanılan degerleri aşağılamakta serbest degilsin.
-
Daha çok örnek verebilirim ki müslümanlar Kuran'da ne yazıyor zerre kadar bilmiyor, okusalar da bilmiyorlar.
Bir örnek daha: Kuran'da yazıyor ki onlar atalarının dinlerine uydular. Ya ataları bir şey bilmeyen cahiller idiyse?
Tamam son derece güzel. Bu ifade içinde yazıldığı toplum için son derece uygun. Fakat ilerde bu ifade sıkıntı çıkarıyor. Şimdi Türkler niye müslüman? E işte atalarımız Osmanlılar Selçuklular müslümandı diye değil mi?
Yani ortaya çıkan sonucu belirtmeye gerek duymuyorum, apaçık: Biz ne bileceğiz Osmanlıların bir şeyleri bilmediğini? Bizim yeni şeyler bilmemiz gerekmeyecek mi? Atalardan ne gördüysek takılıp kalacak mıyız?
Başka bir örnek: Kuran'da yine yazıyor ki putlara seslenin bakalım yanıt verecekler mi? Bir şey isteyin bakalım yerine getirecekler mi? Cevap vermezler ve isteğinizi yapmazlar. Çünkü onlar put.
Yani son derece güzel. Gayet akılcı. Ama dur bir de bu testi Allah'a uygulayalım. Nerden de aklımıza geldi, tüh Allah da put çıktı! Ne yanıt verdi ne isteğimizi yerine getirdi, o kadar seslendik!
Şunu düşünecek tek bir müslüman gösterin, ben iddiamı geri çekeyim. Bir tane müslüman çıksın gerçekten doğru söylüyor bu adam desin, alnından öpeyim ben onun! Çıkmaz.
Bu İslam düşmanı, bu Kuran'ı karalıyor suçlamasından başka fikir çıkmaz müslümandan!
-
Yani diyeceğim, Kuran Emevi hanedanı tarafından Hrist apokriflerinden derletilmiş bir derlemedir. Derlenme amacı Arap kabilelerini bir sancak altında toplayıp bir imparatorluk kurmaktır. Bu amacına da ulaşmıştır.
Derlendiği ortam için içinde yazanlar uygundur, amaç belli amaca hizmet edecek ifadeler belli. Amaçlarına göre yazmışlar.
Ama bugün için hiç bir uygunluğu yok. En küçük uygunluğa sahip değil. Bunun bugün uygulanabilirliğini savunmanın hiç bir yolu yok. Bu geçmişte kalmış, geçmişte yazılış amacına göre yazılmış yerel bir derleme. Bizim açımızdan bir bağlayıcılığı ve geçerliliği kesinlikle yok.
-
@phi, içinde söyledi: İslam'daki Sorunlar
@DemoKratos araplari cok ovdukte, bu arada kitaplar nerde pislik rezalet adaletsizlik duzenbazlik kaos varsa oraya gonderilmistir. ustun irk falan olduklari icin degil yani bu durumda biz Turkler tenzih edilmis durumdayiz.
Tabii bu da bir bakış açısı. Doğru da.
-
@zafiRa, içinde söyledi: İslam'daki Sorunlar
@DemoKratos bizler son peygamber Hz. Muhammed (sav) ümettiyiz . Ona gönderilen din ve kitap bizim için de gecerli haliyle. Başka bir peygamberin gonderilmeyecegi haliyle başka bir kitabında olamayacağı biliniyorken. Dini ögrenmek kişinin kendi sorumlulugunda olan bir durum. Haklısın zor belki fakat bizler peygamberi görmeden iman etmiş isek görüp de iman edenlerden daha yuksek bir derecede olacağımızda bildirilmiş. Herksin inancı da dini de kendine ama öyle ama böyle inanmamakta serbestsin ama inanılan degerleri aşağılamakta serbest degilsin.
Muhammed diye biri yaşamamıştır. Peygamber diye birilerinin hiç biri yaşamamıştır. Tüm peygamber hikayeleri hayali masallardır. Ali Baba ve Kırk Haramile nasıl masal kişilikleriyse peygamberler de öyledir.
Bunu söylemek tarihsel bir gerçeği ifade etmektir. Aşağılama diye bir şey söz konusu değildir. Kuran dediğim gibi Emevi hanedanı tarafından derletilmiştir. Muhammed diye biri bile yazmış değildir. Muhammed yoktur. Yaşamadı. Masal kişiliği.
-
@DemoKratos anlıyorum... hayırlısı bakalım senin dedigin gibiyse sen yaşadın, benim dediğim gibiyse ben
-
Dini öğrenmenin ise hiç bir zorluğu yoktur. Ben kişisel olarak İslam'ı bugün bile değil, tarihte en iyi bilen kim deniyorsa, Gazali mi, Muhyiddin mi, her kim ise ondan kat kat iyi bildiğimi rahatlıkla iddia ederim.
Bunda zor bilinecek filan karışık gizemli bir şey yok. Emevi hanedanı Arap kabilelerini tek boyunduruk altına sokmak için icat etmiş bu dini. Bu kadar. Anlaşılmaz bir gizemi yok.
-
@DemoKratos ortada bir gizem yok zaten Allah apacık bir din emretmiş bir kitap göndermiş. Hala inanip inanmamayı sorguluyorsun ya zaten dinde zorlama yoktur demiş. Inanmayanı asın kesin demiyor. Islam dini hoşgörü dinidir. Ve uygulanabilirligi de en yüksek olan dindir. Hiç birseyi zora sokmamıştır.
-
Haklısın zor belki
Ben buna yanıt olarak zor değil demiştim. Yani öyle anlaşılmayacak gizemli esrarlı filan bir şey değil din. Anlamak son derece kolaydır. Dogmatik bakmadan, akılcı bakarak kavraması su içmek kadar kolaydır.
Ama efsaneleri gerçek kabul ettiğinde gizemlere bürünür, karmaşık kavranması zor bir şey gibi gelmeye başlar. Benim anlattığım bu.
-
apacık bir din emretmiş bir kitap göndermiş.
Buna da sonuna kadar katılıyorum. Sadece gönderen Allah değil, derleten Emevi hanedanı. Amaçlarını da apaçık ortaya koymuşlar. Bir imparatorluk kuracağız, kimse öyle ben ayrı kabileyim diye kenarda durmayacak. Herkes zorla da olsa gönüllü de olsa boyunduruğumuza gelecek ve bir bu imparatorluğu kuracağız.
Kurmuşlar da... Amaçlarına ulaşmışlar. Tabii bütün Arap kabileleri toplaşınca belli bir askeri güç oluşmuş.
Evet Kuran apaçıktır, anlaşılmasında hiç bir zorluk yoktur. Okuduğunda bunu apaçık Emevi hanedanı bir imparatorluk kurmak için derletmiş diye anlarsın. Kesin anlaşılır derleme olduğu, ne Allah, ne Muhammed bunun yazarı değildir. Derleme olduğu son derece apaçıktır ve amacı da apaçıktır.
-
@DemoKratos, içinde söyledi: İslam'daki Sorunlar
Haklısın zor belki
Ben buna yanıt olarak zor değil demiştim. Yani öyle anlaşılmayacak gizemli esrarlı filan bir şey değil din. Anlamak son derece kolaydır. Dogmatik bakmadan, akılcı bakarak kavraması su içmek kadar kolaydır.
Ama efsaneleri gerçek kabul ettiğinde gizemlere bürünür, karmaşık kavranması zor bir şey gibi gelmeye başlar. Benim anlattığım bu.
Görmeden inanmak zor demek istedim bende anlamak için demedim
-
- Hayır bilmiyorsun. Bir defa adam profesör. Kaç tane kitabı var ve sen "ben ondan daha iyi bilirim" diyorsun.
Siyasette de aynısını yapıyorsun.
Hayır. Sen siyasetten bazen biraz anlıyor gibi görünüyorsun. Ama sen ve diğer bazı arkadaşların sürekli oturmuş bazı formülleri tekrar edip duruyorsunuz. BU sizi din konusunda bilgili insanlar yapmaz.
Bilgili insan bilgili olmak ister. Niye okumuyorsun o zaman önerdiğim kitabı?
-
allah böyle emrediyor demedim simdi ingilizce bir metin dusun turkceye cevirince anlamda kaymalar bozulmalar olmuyor mu kuran da arapca bir metin en dogrusu oldugu gibi degerlendirmektir. Demek istedigim bu.
O halde bu tanrının zaafı, hem bir kavime ait tek dilde kitap göndermiş hem herkesin anlamasını beklemiş.
Açıkçası hem hesabı tutturamamış hem ırkçılık yapmış.
Oysa insanlar bile bir dili anlaşma dili yaparken, tanrının bu kadarına bile aklı ermemiş.
İslamın tanrısı çok zayıf, tanrının güncellenmesi lazım. -
@bilgisezgi siz kendinizi güncelleseniz nasil olurdu ?
Çeşitli yabancı dilleri ögreniyorsunuz degil mi ? Neden peki ? O dilin verdigi imkanları (meslek,statü,kimlik,konfor,ekonomik) kullanabilmek için tabiki. Allahı veyahut islamı anlamak istiyorsanız da ya arapça ögreneceksiniz yada ögrenmiş bu konuda yetkin olan insanlara güveneceksiniz. Allah 'ın işine karışmak da nedir ?
Daha kendi iş yerinizdeki patronlara hüküm yapamazken (özellikle dil konusunda- terfiler genelde 2 dil bilmeye dayanıyor ya ) Allah 'a nasıl bir güncelleme yaptırabilirsiniz !!? -
@Efruz sizi cânı gönülden tebrik ediyorum..
-
@Efruz amin ecmain ..
-
@Efruz Ictihatlardaki farkliliklar rahmet degil dine darbedir.