Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?
-
Genel olarak sag el, sag ayak, sag taraf... kısaca sag taraf hayrı, iyi olanı temsil eder. Sag tarafa yatmak da önerilmiştir. Aslında bizim manevi değerlerimizle ilgili olarak iyi olana varan yolda bir yöntem belkide. Mesela sag tarafa yatmak kalbe ve diger organlara çok faydalı oldugunu okumuştum bilimsel olarak da kanıtlanmış. Islama göre degerlendirdigimizde çoğu şeyde saglık üzerine bilimden yüz yıllar öncesinde bize öneriler sunmuştur. Keza sağ elle yemek farzdır solla yenilmez kesinlikle diye bir şey söz konusu degildir. Bunların hepsi birer öneridir. Mutlaka bizim iyiligimiz içindir.
-
@zafiRa , burun tıkanıklığından dolayı ben hep sol yana yatarım; kendimi bildiğim günden beri bu böyle..bilim, kanıt vs demek ki ben meftayım da haberim yok...
-
@nejdet-evren olur mu hiç öyle dedigim gibi bi öneri bu sadece sola yatılmaz diye bir kaide yok sadece saga yatınca organlar biraz daha dinlenme fırsatı buluyormuş.
-
Sol elle yemek yemek neden sakıncalı olsun ki?
Mesela ben solağım, böyle doğdum. Hem sol elle yemek yerim hem de sol elimle tuvalet kağıdı kullanak, affedersiniz, s...tan sonra kıçımı silerim. Sonra da gider iki elimi de lavaboda sabunlayarak temizlerim. Sol elim ne kadar temiz ise sağ elim de o kadar temizdir. Gayet doğal bir durum yani.
Şu sol eli tü kaka ilăn edenlere bir sorum var. Şimdiye kadar kime sorduysam, dürüstçe yanıt ver(e)medi.
Şoru şu:
Tuvalete gittiniz, s...tınız ve kıçınızı sol elinizi kullanarak sildiniz. Şimdi bu sol eli sağ elinize değdirmeden nasıl temizleyeceksiniz?
Hani hep diyorsunuz ya sol el pis diye...buyrun nasıl temizliyorsunuz görelim.Hasılı sağ tarafı kutsallaştırıp sol tarafı tü kaka ilăn edenler, boş konuşuyorlar.
-
Saçma olan sol elle yemek yemenin sakıncası var mı yok mu mevzusu değil, bunun diyanete sorulması ve onun da ahkam kesmesidir.
Günümüzde din işi bitmiştir, dinin halledeceği hiç bir konu yoktur ve hiç bir konu için dine başvurma gereği yoktur.
Bu lüzumsuz kurum da kapatılmalıdır. Diyanet diye bir kuruma ihtiyaç sıfır. Tapınacaklar nasıl istiyorsa öyle tapınsınlar kendi kendilerine, biz tapınacağız biz tapınacağız diye de hoparlörle çığlıklar atmasınlar.
Bunlar boş, gereksiz, çağ dışı, ilkel saçmalıklar. Din en kısa zamanda tüm kurumları ile birlikte yok olmalıdır. İnsanlığa zarardan başka bir yapacağı yoktur.
-
İnsanlara dayatmışlar, alıştırmışlar, hiç tapınmayla alakası olmayan kişiler hoparlörle biz tapınacağız biz tapınacağız diye çığlıklar atılmasını normal zanneder olmuşlar.
Ülen kaç kişi tapınmaya tapınağa gidiyor da hoparlörü sonuna kadar açıp çığlıklar atıyorsunuz? Tapınacaksanız tapının, ne bağırıyorsunuz? Hayır ne bağırıyor niye çığlıklar atıyorsunuz ki?
-
Bana öğretilen:
- Elinde sabun varsa ve düzgünce yıkadıysan sorun yok.
Da eski zamanlarda sabun filan da doğru dürüst yokmuş. O yüzden öyle bir tahmin yürüttüm. Neticede adam doğrudan kullanmamış oluyor en azından.
Bir filmde görmüştüm: Hintli bir aile şok geçiriyor Batılı bir adam yemeğe sol elle uzanınca.
Sağlak / Solak meselesi de çok sonraki dönemlerde anlaşılıyor. O dönemde çocukların zorlanara düzeltilebileceğine filan da inanılıyor. BU sol el meselesinde en çok üzüldüğüm konu da budur.
-
@Leonardo, içinde söyledi: Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?
Bana öğretilen:
- Elinde sabun varsa ve düzgünce yıkadıysan sorun yok.
Buna rağmen hălă sol eli pis diye damgalamaya çalışanlar var. Hălă iyi taraf kötü taraf derdinde olanlar var. Yani kısaca saçma sapan bir düşünceye sahip olanlar var günümüzde.
Da eski zamanlarda sabun filan da doğru dürüst yokmuş. O yüzden öyle bir tahmin yürüttüm. Neticede adam doğrudan kullanmamış oluyor en azından.
Ben de ona vurgu yapıyorum aslında. Hadi eskiden su yoktu, sabun yoktu falan filan. Eee, peki günümüzde hălă bunu savunmanın ne anlamı var?
Efendim, Muhammed hoş karşılamıyordu. Elinin körü. Muhammed eğer yaşadıysa, öleli 1400 sene olmuş. Hălă o noktada kalmanın ne mantığı var?Bir filmde görmüştüm: Hintli bir aile şok geçiriyor Batılı bir adam yemeğe sol elle uzanınca.
Sağlak / Solak meselesi de çok sonraki dönemlerde anlaşılıyor. O dönemde çocukların zorlanara düzeltilebileceğine filan da inanılıyor. BU sol el meselesinde en çok üzüldüğüm konu da budur.
Ben çok çektim. Bana zorla sağ elimle yemek yememi ve yazı yazmamı istediler. Efendim, sol el pismiş...miş....mişş.
Saçmalık. -
Peygamberin öyle bir şey demiş olacağını zannetmediğim gibi kendisi solak olmuş da olabilir. Tarihsel olarak öyle bir bilgi var mı bilmiyorum. Ama Sezar filan solaktı / Napolyon solaktı örneğin...
-
Peygamberin öyle bir şey demiş olacağını zannetmediğim gibi kendisi solak olmuş da olabilir. Tarihsel olarak öyle bir bilgi var mı bilmiyorum. Ama Sezar filan solaktı / Napolyon solaktı örneğin...
@phi yukarıda hadisleri paylaşmış. Muhammedin tavsiyesi yani. Bu hadislerin güvenirliği başlı başını bir sorun, o ayrı bir mevzu.
-
Neden çatal sol elle bıçak sağ elle tutuluyor?
Bizde araçlar sağdan giderken ingilizler soldan gidiyor. -
@TENTEN, içinde söyledi: Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?
İnsanların çoğu sağlak oldukları için sadece onları düşünmüşler. Bu da saçma sapan bir kural.
Bizde araçlar sağdan giderken ingilizler soldan gidiyor.
İyi bir soru. Bilmiyorum şahsen, sence neden?
-
Ben inanmadım bu hadislere.
Bir de adam peygambere "Niye?" diye soruyor. Peygamber "çünkü kaldıramazsın" diyor ve adamın sol eli gerçekten kalkmıyor.
Kimsenin kutsalına saygısızlık etmek istemem de Hz. peygamber sizce öyle Draculla gibi bir adam mıydı?
- Dİnde çoluğu çocuğu korkutmak, gençleri hizaya sokmak veya sadece hayal ürünü olan eklentiler vardır. BUnları görüp / tanımak "inanıyorum" diyen kişinin göstermesi gereken bir çabadır. O açıdan da bu güzel bir örnek.
Ben başkasının çocuğuna bile "hımmmm, peygamber öyle diyor, hmmmmm" yapamam. Yapsam da bana gülerler zaten. Bu mesela mantıksız tamamen.
-
Çoğunluk sağlak ise, araçların soldan gitmesi daha mantıklı bence.
-
Çoğunluk sağlak ise, araçların soldan gitmesi daha mantıklı bence.
İnsanlarda mantık ne gezer?!
İnsanlar mantıklı olsaydı, tüm dünya elele verip tüm ayrılıkları silkeleyip atardı. Ancak kazın bacağı öyle değil maalesef, çünkü hălă küçük hesaplar peşindeyiz. -
@TENTEN, içinde söyledi: Sol elle yemek yemekte bir sakınca var mıdır?
Bizde araçlar sağdan giderken ingilizler soldan gidiyor.Çünkü bıçak ile daha çok güç uygulaman gerekiyor kesmek için. Çatal ise güce gereksinim duymuyor, sadece yukarı kaldıracaksın.
Trafiğin ne taraftan işleyeceğinin ise bir gerekçesi yok. Bu tamamen kabule bağlı. Ama örnek vereyim yazıyı sola doğru yazmak saçma. Neden? Çünkü elin yazdıklarını örtüyor. Sağa doğru yazdığında yazdığın sözcüklerin ardına ne ekleyeceğini düşünebiliyorsun.
Yazmaya sağdan başlayan Arapların sağ mübarek şeklinde saçma bir düşünceye sahip oldukları kesin. Trafik soldan işlesin diyen İngilizlerin ise tamamen keyfi bir karar aldıkları da kesin.
-
Hindistan´da da sol ele iyi gözle bakılmaz, çünkü orada da kıç temizleme görevi sol ele verilmiştir. Ayrıca çatal/kaşık yerine, direkman elle yemek yemek çok yaygındır orada. Tabii ki sağ elle yenmeli.