Araplar Türkleri neden sevmez?
-
@bilgisezgi ´den esinlendim ve soruyu tersine çevirdim. Genelleme yaparak tüm Arapların Türkleri sevmediğini iddia etmiyorum ancak ortada Türklere karşı bir antipati olduğunu görmemek için kör olmak lazım herhalde.
Bana göre bu düşmanlığın temelinde tarihi olaylar yatıyor. Bunların başında yüzyıllar süren bir Osmanlı egemenliği ve hilafeliğin kılıç zoruyla Osmanlıya geçmesi yatar.
Peki, sizce nelerdir?
-
Sebep Rusların Belarus ve Ukrayna'ya rahat vermemeleri ile aynı.
Aynı dini paylaştığımız ve benzer kültüre sahip olduğumuz bir halk var. BU halk Atatürk'Ün önderliğinde çok büyük atılımlar gerçekleştirmiş. Latin harflerini benimsemiz, kadın hakları alanında ilerlemiş, serbest seçimler düzenlemiş, Batı tarzı bir hukuk sistemi benimsemiş vs. vs.
Ben halen aşirete dayalı, çok eşli, demokratik olmayan, hukuk devleti hiç olmayan, feodal, belirli bir kesimin ülkenin tüm zenginliğine sahip olduğu ve halkın geri kalanının hemen hemen Osmanlı dönemindeki gibi yaşadığı bir düzenin temsilcisiyim. Sence sana huzur verir miyim?
Seni kendime benzetmem lazım. Çünkü seni kendime benzetmezsem bizde de soracaklar "Türkiye'de kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip, Türkiye müslüman bir ülke, sen niye benim araba kullanmaya kadar her şeyimi yasakladın?" diye.
Mesela Araplarda çok eşlilik filan var. Onların elit kesimi Londra'ya alışveriş yapmaya filan gider. Ama sıradan arap kadınının kocasının kendisi hariç 4-5 tane karısı olabilmektedir.
Bunu ilerletmek de mümkün. Mesela benim bütün gelirim petrol ise, o geliri de Ruslardan Mig filan satın almaya kullanıyorsam. Yanı başımda "benim gibi" olan ama petrolü filan olmayan, tarım ve sanayi sayesinde kalkınan bir ülke olmasına da tahammül edemem. Bu da benim eksikliğimi hatta monarşik yapılı devlet yönetimimi gün gibi ortaya çıkartan bir şey olur.
Yani "Ben yapamıyacaksam sende yapamayacaksın" zihniyeti. Ama dünya petrolden uzaklaştıkça bu arap monarşilerinin de kendilerine petrol satmanın dışında bir çözüm bulmaları gerekecek. O zaman belki biraz akıllanıp onlar da çağdaşlaşma yolunu tercih edecekler (diye düşünüyorum).
-
@Leonardo, içinde söyledi: Araplar Türkleri neden sevmez?
Sebep Rusların Belarus ve Ukrayna'ya rahat vermemeleri ile aynı.
Aynı dini paylaştığımız ve benzer kültüre sahip olduğumuz bir halk var. BU halk Atatürk'Ün önderliğinde çok büyük atılımlar gerçekleştirmiş. Latin harflerini benimsemiz, kadın hakları alanında ilerlemiş, serbest seçimler düzenlemiş, Batı tarzı bir hukuk sistemi benimsemiş vs. vs.
Ben halen aşirete dayalı, çok eşli, demokratik olmayan, hukuk devleti hiç olmayan, feodal, belirli bir kesimin ülkenin tüm zenginliğine sahip olduğu ve halkın geri kalanının hemen hemen Osmanlı dönemindeki gibi yaşadığı bir düzenin temsilcisiyim. Sence sana huzur verir miyim?
Dinleri aynı olabilir ancak Ukrayna Rusya gibi benzer millet değiller.
Bu düşmanlık Cumhuriyetin kuruluşundan daha öncelerine dayanıyor, yani ilk sebep Cumhuriyetle beraber gelen özgürlükler falan değil. Osmanlının asırlar süren bir otoritesi var orada ve hiçbir millet başka bir milletin boyunduruğu altında varlığını sürdürmek istemez. Birinci sebep bu.
İkinci sebep daha önemli. Kutsalları olan halifeliği onların elinden almışsız. Bu gibi şeyler kalıcı iz bırakır.Bunların üstüne senin de ifade ettiğin özgürlükler de eklenince, var olan düşmanlık, daha da derinleşmiş.
-
Şu işe bak, ne kadar çelişkili bir durum.
Arapların en sevmediği millet Türkler, Türklerin en sevdiği millet ise Araplar.
Adeta çelişki kavurması yiyoruz. -
Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Bizde MHP / AKP kesimi Arapları sevmez. Onlar da işleri düşünce "Şerefsiz bunlar" dedikleri kişilerden borç para istemekten bir an bile geri durmazlar.
Savaştan önce Suriye, Türkiye'nin 70'li yıllardaki hali gibiydi. Adetleri / gelenekleri bizimkilere çok benzer.
Onlardan temel ayrılığımız (özellikle Sudi Arabistan ve İran'ın tahammül edemediği konu) belki de kadınların özgür olması ve bunun gibi diğer cumhuriyet devrimleri ve çağdaşlaşma.
Düşünün ki kendi dinci / yobaz kesimimiz bunlara tahammül edemiyor. Atatürk zamanından beri yapılan her şeyi tersine çevirmek istiyorlar. O halde 4 karısı olan Arabın buna tahammül edeceğini düşünmek biraz hayalcilik olur.
-
Dil ve din sorunu var.
Dini onlardan daha iyi bildiğimiz iddia ediyoruz.
Dine doğu dinlerinden hristiyanlıktan ilave ettiğimiz dini uygulamalar var.
Irak Suriye Türkmenleri arapça konuştukları için onlarla sorunları yok.
Uygurlar ile bile sorunları yok. Bizden daha çok onları destekliyorlar. -
Şu an Türkiye neden Araplaştırılmaya çalışılıyor, Arap ülkelerine kötü(!) örnek olmasın diye.
Türkiye'nin de bir Arap ülkesi gibi olması herkesin işine geliyor. Laik, modern, ilerici, çağdaş az sayıda kalmış ve aydın cinayetleriyle, sahte mahkemelerle, satılmış fetöcü yargıçlarla, yargısız infazlarla susturulmuş gerçek yurtsever Türklerden başka.
Tam gaz Türkiye Araplaştırılıyor. Buna dikkat çeken Hatay belediye başkanını sindirmek için soruşturma açılıyor.
Bunun böyle olacağı Suriye sınırındaki mayınları İsrail gelip temizlediğinde belliydi. Ardından plan uygulamaya kondu.
-
Hayır Hatay belediye başkanı yanlış bir şey söylüyor olsa da biz de karşı çıksak. Adam gerçeğin, hem de apaçık gerçeğin ta kendisini söylüyor!
Nerde bir doğru söyleyen var bin tepesine dokuz köyden kov politikasına bu halk nereye kadar izin verecek gerçekten ahmaklığın boyutları ne ölçüde merak konusu.
Benim açımdan değil gerçi. Bence bu ahmaklığın bir dibi yok ve dibe vurmayacak. Olsa şimdiye vurmuş olması gerekirdi. Bana böyle batıp gidecek gibi geliyor.
Yanılmak sadece bir umut. Zayıf.