Kendi adıma birkaç bir şeye dair
-
@bagimsizkoala astroloji bilimdalı ise günlük hayatınızda hangi sorunlarınızı çözüyor?
-
@TENTEN Her bilim dalı günlük hayatınızdaki hangi sorunları çözüyor?
-
@kereste Sizin beni kırmaya haddiniz yoktur efendim. Lakin topluluk önünde tanımadığınız kişilere karşı söz söylüyorsanız doğru, saygılı bir üslup takınmanız gereklidir.
Ayrıca kendimi ifade etme şeklimi bu yönde tercih ettim. Böyle bir konu başlığı açmaya iten siz oldunuz.
-
@bagimsizkoala elbette fikirlerimizi kırmadan söylemek zorundayız. Bu bir zorunluluk olduğu için teşekküre gerek yok, zaten yapmamız gereken şey.
Öte yandan bilimin gündelik yaşamımıza katkısı su götürmez. Söylediğim gibi elimizdeki paha biçilmez tek değerimiz bilim.
Şöyle söyleyeyim, Carl Sagan bir konferansında dinleyicilere "modern tıp olmasaydı kaç taneniz hâla yaşıyor olacağını düşünürdü?" sorusunu yöneltir. Bir elin parmakları kadar bile el kalkmaz. Carl Sagan onları da büyük olasılıkla modern tıp olmasa hayatta olamayabileceklerine ikna eder.
-
@bagimsizkoala, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
@TENTEN Her bilim dalı günlük hayatınızdaki hangi sorunları çözüyor?
Fizik kimya bilim dallarını makine imalatında kullanıyorum.
Örneğin klima soba ısınma sorunumu çözüyor.
Buzdolabı yiyeceklerimin çürümesine engel oluyor.
Su pompası kuyudan su çıkarmamı sağlıyor.Astroloji, mitoloji, parapsikoloji, vb sözde bilim dalları benim bir işime yaramıyor.
Tarih bilim dalıda eski dönemlerde yaşayan insanların üretim teknikleri günlük ihtiyaçlarını nasıl sağladıklarını vb konular acil durumlarda işime yarıyor.
Sabun,kağıt bitkisel boyalar vb şeyleri eski usulde üretebilirim mesela.
Hala öğrenemediğim çok şey var. -
@bagimsizkoala, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
@kereste Sizin beni kırmaya haddiniz yoktur efendim. Lakin topluluk önünde tanımadığınız kişilere karşı söz söylüyorsanız doğru, saygılı bir üslup takınmanız gereklidir.
Ayrıca kendimi ifade etme şeklimi bu yönde tercih ettim. Böyle bir konu başlığı açmaya iten siz oldunuz.
Hem suçlu, hem güçlü. Okuyan da o mălum konudaki ilk iletinizin çok usturuplu olduğunu zannedecek. Acızık da kendi yazdıklarınıza göz atarsanız fena olmaz herhalde.
Son cümlemi sizin dilinizden yazıyorum. Sizinle yazışmak zaman kaybı. -
biraz daha sakin dil kullanmanizi ve birbirinizi kirmamaya ozen gostermenizi rica ediyorum.
-
@phi, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
biraz daha sakin dil kullanmanizi ve birbirinizi kirmamaya ozen gostermenizi rica ediyorum.
Sayın @phi,
aslında daha çok şey yazardım ancak sizi kırmayacağım. Benim için konu kapanmıştır. -
@DemoKratos, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
Carl Sagan bir konferansında dinleyicilere "modern tıp olmasaydı kaç taneniz hâla yaşıyor olacağını düşünürdü?" sorusunu yöneltir. Bir elin parmakları kadar bile el kalkmaz. Carl Sagan onları da büyük olasılıkla modern tıp olmasa hayatta olamayabileceklerine ikna eder.
"Nasıl olur? Hiç bir hayati operasyon geçirmedim. Nasıl modern tıp sayesinde hayatta kalmış olabilirim?" diye soran olabilir. Acaba Sagan bunları nasıl ikna etmiştir?
Basit. Bir antibiyotik alarak hayatınız kurtulmuştur, ya da kendinizi bilmiyorken, küçücükken olduğunuz bir aşı hayatınızı kurtarmıştır ama farkında değilsiniz.
Diş apsesinden insanlar ölürdü. Antibiyotiğin kaç hayat kurtardığı hesaplanamıyor.
-
Modern tıbbın herkesi hayatta tutması evrime, doğal seçilime ve güçlü olanın hayatta kalması ilkesine aykırı mı?
Çetin soru. Elbette aykırı ama insan evrimi artık biyolojik olmaktan çıktı. Önce kültürel, sonra teknolojik evrime dönüştü. Evrimin kendisi bile evriliyor.
O yüzden bu soru çok çetin sorudur. Kesin ve net yanıtı yoktur. Bu soruya evet yanıtı verirsen öjenist olursun. Hayır yanıtı verirsen hümanist olursun.
Romantik hümanizmin saçma olduğunu biraz derin kavrayışlılar bilir. Öjeni zaten direk suç olarak algılanır. Arada hassas bir dengede durmak kolay bir iş değil.
Hani bir kıldan ince sırat anlatımı vardır ya. O yanlış anlaşılmıştır. Efsanelere büründürülmüştür. Bu aslında çok ince ayrımları ifade eden bir anlatımken yok sırat köprüsünden geçilecek filan saçma sapan efsaneler türetilmiştir. İnsan algısı ile başa çıkmak zordur.
Öyle ki bazen öjeni hevesi kabartacak kadar! Bu saçma sapan hurafeleri temizlemenin tek yolunun onları taşıyan kafaları yok etmek olduğunu düşündürecek kadar!
Bazı konular gerçekten kıldan ince bir sırat üzerinde gider.