Felsefe öcü mü?
-
Dikkatimi çekti, felsefi başlıklara bir tane dahi yorum yapılmamış. Hadi ben rahatsızım, kafam kaldırmıyor, ya genç ve sağlıklılara ne oluyor.
Korkmayın, felsefe öcü değil. Yazdığınız şiirden, sanattan daha kolay, sadece fikrinizi yazacaksınız.
Saçmalarsınız diye çekinmeyin, isterse bütün saçmalığınızı ortaya dökün. En iyi fikirlerin saçmalamanın içinden çıktığını hatırlatayım. Zira saçma bulunmayan, deli sayılmayan neredeyse ünlü filozof yoktur. Ama hepsinin sözleri tüm insanlığı etkilemiştir.
Sizlere bir ipucu vereyim, en kolay felsefe ütopyacı felsefeciliktir. Yani istediğiniz kadar ütopya yapın ama paylaşın ki, hayalleriniz zaman gelir belki gerçekleşir.
Karl Marx için de aynısını söylemişlerdi, ütopyacı sosyalist demişlerdi. Ama gel gör ki, kapitalizmin ve sosyalizmin kitabını yazarak geçtiğimiz yüzyıla damgasını vurdu.
Galile dünya dönüyor dediği için garibanı dünyadan daha fazla dönderdiler ama gerçekler karşısında dönen kim oldu, onu dönderenler oldu.
Dolayısıyla felsefe bilmeniz şart değil, sadece felsefi başlıklarda geçen filozofların görüşlerine kendi görüşünüzü yazın. Siz yazdıkça zaman içinde kendinizinde bir filozof olduğunuzun farkına varacaksınız. Çünkü insanın kendini keşfetmesi kolay değildir, belki içinizde cevherler vardır ama bunu ancak felsefe yaparak anlayabilirsiniz.Serseri bir adam ayakkabıcı olan küçük kardeşini ayakkabıda para yok, başka iş bul kendine diyerek kardeşini hırpalıyor ve eline geçirdiği ayakkabıları paralıyor.
Sonra bu adam düşünüp taşınıyor, yani felsefe yapıyor. Ben ne ettim de elimdeki altın yumurtlayan tavuğu hırpaladım diyerek kendi kendine kahrediyor. Sonra gidip kardeşinden özür diliyor ve kendisi de kardeşiyle birlikte ayakkabı yapıyor.
Bu adam bugün dünyaca ünlü Puma ayakkabının kurucusu ve küçük kardeşi de Adidas'ın kurucusu.
Eğer kardeşini hırpaladıktan sonra felsefe yapmasaydı onun değerini anlayamayacaktı ve Puma, Adidas gibi iki dev belki de olmayacaktı.Son paragrafın farkındaysanız son paragrafta ben de felsefe yaptım, yani yanlış veya doğru kendi fikrimi paylaştım.
Felsefe basitçe böyle bir şeydir, illa dünyayı değiştirecek felsefe yapmanız şart değil, böyle basitçe başlayabilirsiniz.
Alttaki sayfadan Sokrates'ten başlayabilirsiniz.
Nasıl olsa "bildiğim tek şey hiçbirşey bilmediğimdir".
https://efelsefe.com/topic/472/sokrates -
@bilgisezgi, içinde söyledi: Felsefe öcü mü?
Sokrates
Geçen Celal Hocayı dinliyordum, şaşırdım. Sokrates büyük filozof filan değildir dedi ve tuttu Platon ondan çok daha iyidir dedi.
Dediklerinin altını da dolduran bir adamdır ama bu lafının altını da doldurmadı. Niye böyle bir laf ettiğini anlamadım.
Ben tersini düşünüyorum, Platon'u önemsemem ama Sokrat bence önemlidir.
-
Felsefenin işlediği konular genellikle ölçülemeyen deney yapılamayan konular olduğu için öcüdür.
Felsefe dil oyunu haline dönüşüyor.
Bu yüzden uzak duruyorum. -
Hayatın her edimi bir felsefi yaklaşım tercihine dayanır; farkında olunsun olunmasın...Felsefe yapmıyorum demek de bir felsefedir. Hayatın her ediminin politik bir tercih olması gibi...Bu nedenle her daim dendiği gibi felsefesiz hiç bir alan düşünülemez...
-
Felsefe, bir bakıma bir hayli kuru(!) bir mevzu. Felsefenin dili de ağır olabiliyor, yani kullandığınız dile tamamen hakim olmanız gerekli ve kelime hazineniz bir hayli zengin olmalı ki, felsefe yaparken, en ufak detay dahi en uygun kelimeleri kullanarak hak ettiği şekilde izah edilebilsin.
Gavurlar buna "Yüksek dil" diyorlar. Yani Yüksek Türkçeniz yoksa, vay halinize. O zaman felsefeden uzak durmak en iyisi.
Mesela René Descartes´in meşhur "Düşünüyorum, öyleyse varım" sözünde ne denmek istendiği üzerine, filizofluğa yatkın birisi, sayfalar dolusu romanlar yazar. Ben yapamam, çünkü pratik düşünen birisiyim. Öyle fazla derinlemesine dalamam.
-
@kereste, içinde söyledi: Felsefe öcü mü?
hak ettiği şekilde izah edilebilsin.
Felsefeye başlarken önce saçmalarsın, sonra taşı gediğine koyarsın.
Her şey öyle değil mi, öğrenme süreci aynı zamanda saçmalama sürecidir.
Bu nedenle felsefeyi iyi ifade etmek için, bir yerden başlamak ve kendini eğitme süreci gerekiyor.
Onun için diyorum, saçmalasanız da felsefi başlıklara bir şekilde katılın, her katılım illa hak ettiği dille olmak zorunda değil ama katıldıkça insan kendisini geliştirir.
Gelişmiş ülkelerden geri kalmamızın temeli bana göre felsefeye önem vermememizden kaynaklanıyor. Çünkü felsefi gelişim olmadan doğru sorgulama da olamıyor. Zira fikir üretemezsen yargılama, karar verme gibi durumlarda zayıf kalınıyor. Bu da haliyle yaşamımızda her şeye yansıyor.
Dolayısıyla salt düşünmek veya düşünce dağarcığımızı malum çevreyle kısıtlamak yetmiyor. Yani kısıtlı, ön yargılı felsefe daha ziyade yobaz üretiyor. Örneğin kuranı yalamış-yutmuş adam da felsefe yapar ama aynı adam dünyadan bi haberse işte o zaman aynen ülkemizde olduğu gibi sorun başlıyor.Şahsen ben küçüklüğümden beri felsefenin gücünün farkındayım. Daha 12 yaşlarındaydım felsefe matematiği döver diye çocuklarla takılırdık.
-
Felsefe vazgeçilmezdir. Felsefe yapmamak olanaksızdır. En bilgisiz insan bile kendi çapında felsefe yapar. Çünkü bilgiyi önemsememek bile bir düşünce şekli olduğu için kendi çapında bir felsefedir. Her ne kadar felsefe bilgi sevgisi olarak tanımlansa da bu sistematik felsefe için geçerlidir. Yoksa basit düzeylerde felsefe kaçınılmazdır.
Çünkü nasıl midemizin asit salgılamasını kontrol edemezsek beynimizin düşünce üretmesini de kontrol edemeyiz. Sistematik düşünmüyorsak sistematik felsefe yapmış olmayız ama her tür düşünme basit düzeyde felsefedir. Yani felsefe insanın doğasında vardır.
-
@bilgisezgi
Saçmalamaktan bahsetmiyorum. Keşke öyle olsa.
Felsefe konularında kendimi yeteri kadar açıkça ifade edememekten çekiniyorum açıkçası. Kelime hazinem yeterli değil. -
@DemoKratos, içinde söyledi: Felsefe öcü mü?
Platon'u önemsemem ama Sokrat bence önemlidir.
Platon aynı zamanda Demokritos'un yani benim üstadımın şiddetli muhalifidir. Elinden gelse Demokritos'tan hiç bir söz kalmamasını sağlamak istediğini söylemiş ve Demokritos'un fikirlerinin tamamen yok olmasını dilemiştir.
Platon İslam felsefesinde yer bulan tek Yunan filozofudur. Eflatun adıyla tanınır ve saygı duyulur. Aslında Aristo'nun fikirleri de dinlerde yer etmiştir ama adı anılmadan. O bakımdan Platon benim en az değer verdiğim filozof. Demokritos'a karşıysa zaten tamekse koy sepete pardon at çöpe. İşim olmaz.
Kendini bil sözü Platon'a atfedilir ama bu çok daha eski bir sözdür. Bunu Platon ilk kez söylemiş olamaz. Bunun ne kadar eski bir söz olduğu bilinemez. Ama Platon bunu temel ilke edinmiştir tamam, doğruya doğru. Öldür ama hakkını ver. Platon bu ilkeyi çok öne çıkarmış ve iyi de etmiştir.