Sınırsız Enerji Olur mu?
-
Sınırsız enerji olur mu
Sınırsız kaynak ve sınırsız enerji lafları ABD nin füzyon reaktörü denemelerinin başarılı olduğunu açıklamasıyla gündeme geldi. E tabi Türkiye bundan geri kalır mı, hemen reklamlara slogan yapıldı.
Sınırlı kaynaklarla sınırsız enerji üretilemez.
Varsayın ki sınırsız kaynağımız var. Yine sınırsız enerji üretmezsiniz.
Çünkü enerjiyi kullanılabilir duruma getirmek için bir çaba harcaman gerek. Bunun da bir maliyeti var. En başında yeterli insan kaynağına sahip olmak zorundayız. Füzyon milyarlarca yıldan beri zaten var. Ama bunu parçacık ölçeğinde denetimli olarak elde etmek için sahip olmamız gereken bir alt düzey var. O düzeyi korumak için harcamamız gereken bir çaba var.Enerji sınırsız olabilir ancak maddenin hali sınırsız değil. Enerjinin durumu sınırsız değil. Sürekli durum değiştirmek eğilimindedir. Maliyet dediğimiz durum da enerjinin hal değiştirmesidir.
Enerji ancak sabit duruma geçtiğinde sınırsız olur.
Yani tek elektrik enerjisi olmalı, sürtünme olmamalı, ısı olmamalı, kinetik olmamalı vs.. bu durumda da zaten işimize yaramaz.
-
Füzyon ne getirecek bilmiyoruz. Sınırsız medyanın abartısı, okyanuslar dolusu su güneş enerjisiyle hidrojene dönüştürülebileceği ve o da füzyon reaktörlerinde helyuma dönüştürülebileceği için böyle söylüyorlar.
Füzyon çok yaygınlaşırsa denizler tükenir mi, hayır. O kadar helyumu ne yapacağız, hiç bir şey, helyum zararlı değil ve çok yararlanılan bir gaz. Peki o kadar çok oksijeni ne yapacağız, o da öyle. Oksijeni kullanacak yer çok.
İddialar gerçekse dünya değişir. Bakacağız, füzyon çok zor bir teknoloji ama çok çalıştılar. Çok yatırım yapıldı, boşa yapılmamıştır. Ama füzyon reaktörlerini bizzat çalışır halde görene kadar emin olmamak lazım.
-
1.000.000.000.000 usd karsiligi olan enerjiye sinirsiz enerji denir.
-
@phi, içinde söyledi: Sınırsız Enerji Olur mu?
1.000.000.000.000 usd karsiligi olan enerjiye sinirsiz enerji denir.
Karadeniz'de ki gaz için mi söyledin bu örneği. Değeri 1 trilyon dolar diyorlar da sana bana yansır mı orası şüpheli.
Ya beğrnmediğimiz araplar bile ülkelerinin tek yeraltı kaynağı olan petrol gelirini halkın ortak malı olarak vatandaşının hesabına şak diye paylaştırıyor.
Bizim ülkemiz her lafta cennet vatan , yok eşsiz bir ülke , yok harika zenginlikleri var...
Eeee nerede lan doğalgaz payımız. Hadi payı geçtim faturadaki süpriz de cabası. Karadeniz'de süpriz dedi müjdeyi verdi bakalım doğalgaz faturasındaki süprizi neremize koyacağız.
Böyle cennet ülkede vergilerin %100 zamlanmasından , insanların doğru düzgün beslenmemesine kadar herşey oluyor.
Kimin için cennet ülke.
Araplar kadar olamadık. Adamlar enerji kaynaklarındaki payı istediler ve aldılar. Bizimkiler ölmeye meraklı yaşamaya değil.
-
@kâfir-imam valla bulduk mulduk diyorlar ama hikaye.
-
@phi merak ettiğim birşey var karadanizdeki gazı çıkarırsak 58 milyar metreküp diyorlar, deniz seviyesi alçalır mı?
1 trilyon konusunda da yanıltıcı ifadeler var. Doğalgaz fiyatları şu an için normalin 4 katı üzerinde seyrediyor. Beş altı yıl sonra metreküpü 1400 dolardan 400 dolara düşecekmiş diyorlar. Çünkü Rusya ve Araplara bağımlı olmamak için dünya başka kaynaklara yönelecekmiş.
Yani biz Karadeniz'de ki gazı çıkarana kadar beş yıl geçti diyelim ( olmaz ya) o zaman bir trilyon dolar değerindeki gaz 250 milyar dolara düşecek.
-
@kâfir-imam karadenizin birde 3500 metre altinda yani deniz tabanini delip magmaya giderken az kalmis orda bir yerde bulmuslar bence sondaj vurup cikarttiklari birsey degil sismik dalgalarla ya tutarsa diye olcumledikleri birsey. Ornegin daha once bulduklari yerde revize yapip 50 milyon mtrekup daha eklediler demek ki ilk olcum saglikli degil ee saglikli degilse bir trilyonda saglikli degil ama ya tutarsa iste o degil bu haberin ertesi gunu zam geldi dogalgaza hahaha
-
Bu başlığın konusuna şöyle bir bakayım dedim.
Sonra teniten ile kafirin tartışmasına takıldım.
Bu sitede ve bir başlıkta bu kadar güleceğim hiç aklıma gelmezdi.
Gülmemin nedeni, öyle bir tartışmışlar ki, aklıma İstanbul işgal altındayken papazların meleğin cinsini tartışmaları geldi.
Ama bu iki arkadaş güzel tartışmışlar, okuyanlar için fikir verici şekilde olmuş.
İşte benim yetmişlerde bahsettiğim tartışma böyleydi, ajitasyon yok, dayatma yok, sadece kendi görüşlerini belirtmişler.
Keşke her başlıkta böyle tartışma olsa.
Lakin bakıyorum başlıkların çoğu boş geçiyor, pek ilgi duyulmuyor. Tabi biraz da foruma katılımın az olmasından kaynaklı.