Mizaç gruplarına göre beslenme şekilleri


  • "Mizacımızı biliyor olmanın yanında, bir de mizacımızın dengesinin bozulması ve başka bir mizaca meyletmesi sonucunda; yapacağımız beslenme şekli önem taşımaktadır.

    Burada bahsedeceğimiz beslenme şekli, zıttını yaparak olacaktır.

    Örneğin Kuru sıcak yani ateş mizacındaki bir kişi Su'ya meylederse, su grubunun beslenme listesini uygulayarak mizacını ateş mizacına döndürebilir.

    Listeler

    ATEŞ GRUBU BESLENME:

    GENELDE NEMLİ SOĞUK YİYECEKLER

    Kuru yemişler; taze fındık, yer fıstığı, kuru kayısı

    Baharatlar; kakule, yeşil çay, sumak

    Meyveler; yeşil zeytin, elma, portakal, tatlı nar, karpuz, şeftali, kayısı, az kiraz, az malta eriği, az elma, az mandalina

    Sebzeler; kabak, patlıcan, marul, kıvırcık, patates, enginar, beyaz lahana, ıspanak, pazı, domates, hıyar, semiz otu, maydanoz, kişniş (aş otu), taze bakliyat, taze bakla, taze fasulye, yeşil mercimek, bezelye

    Etler; balık çeşitleri, oğlak eti

    Sütler; yoğurt, ayran

    Tatlılar; sütlü tatlılar

    Tahıllar; pirinç, arpa, az bulgur

    HAVA GRUBU BESLENME:

    GENELDE KURU SOĞUK YİYECEKLER

    Kuru yemişler; kuru ekşi erik, hünnap, kuşburnu

    Baharatlar; sumak, nar ekşisi,sirke

    Meyveler; kivi, limon, erik, ekşi nar,portakal, karpuz, şeftali, malta eriği, çilek, böğürtlen, vişne, ekşi elma, mandalina

    Sebzeler; kereviz, enginar, brokoli, turp, kırmızı lahana, semiz otu, domates, yeşil biber, ıspanak

    Etler; dana eti, keçi eti

    Sütler; keçi sütü, yağsız yoğurt

    Tatlılar; yok.

    Tahıllar: bulcıur, vulaf, çavdar, aroa, mısır

    SU GRUBU BESLENME:

    GENELDE KURU SICAK YİYECEKLER

    Kuru yemişler; kuru incir, siyah kuru üzüm, antep fıstığı, menengiç, ceviz, ayçiçeği

    Baharatlar; zencefil, kekik, tarçın, kara biber, kırma biber, çörek otu, kimyon, ada çayı, zerdeçal, biberiye, karanfil

    Meyveler; siyah zeytin, siyah dut, kiraz, az karpuz, az kavun, ayva, greyfurt, az elma, acı nar

    Sebzeler; soğan, sarımsak, maydanoz, roka, dere otu, tere, turp, kereviz, pırasa, domates, acı biber, barbunya, nohut, kırma mercimek

    Etler; kuzu, at, uçan kuşlar

    Sütler; at sütü, kımız

    Tatlılar; yok..

    Tahıllar; bulgur, siyah pirinç, tam buğday ekmeği

    TOPRAK GRUBU BESLENME:

    GENELDE NEMLİ SICAK YİYECEKLER

    Kuru yemişler; çiğ tatlı badem, siyah kuru üzüm, ceviz, kabak çekirdeği

    Baharatlar; kakule, yasemin çayı, gül çayı

    Meyvalar; dut, akça armut, kiraz, kavun, kırma üzüm, incir, elma, mandalina, malta eriği, tatlı nar, muz

    Sebzeler; havuç, pancar, şalgam, soğan, brokoli, pırasa, taze fasulye, yeşil mercimek, bunlar kuzu eti ile pişirilip yenir.

    Etler; kuzu, tavuk, bıldırcın,

    Sütler; taze kaymak, tereyağı, kaymaklı koyun yoğurdu

    Tatlılar; bal, dut pekmezi, incir reçeli, gül reçeli, sütlü tatlılar

    Tahıllar; bulgur, sebzeli makarna

    @atolyetasavvuf

  • Moved from Bilim by  phi phi 

Benzer Konular