İnsan iyi midir kötü müdür?
-
Kokeninde insan iyi midir kotu mudur?
-
@phi, içinde söyledi: İnsan iyi midir kötü müdür?
Kökenin de insan iyi midir kotu mudur?
Sevgili kardeşim,
Biz insanı ve kökenini biliyor muyuz ki kökeninde iyi mi kötü mü olduğunu bilelim...
Bildiğimiz bir şey var ki oda bizim tercih yapabilecek iradeye sahip olduğumuz ve bu iradeye yön veren akıl-zeka ikilisine sahip olduğumuz...Hemen hemen her paylaşımım da takıntılı olduğum bilgiyi "Yaratılış- Yaratılan Akıllı Türler- Türler Arası Melezleşme" olarak belirtiyorum...
Üstü örtülü de olsa bizim direk İnsan Türü olma ihtimalimizin çok düşük olduğunu anlatmaya çalışıyorum,
Bütün dini metinlerde yaratılışımızı anlatanlar kendilerinden "BİZ" diye bahsediyor...
Mesela Kitap Al Calva Tekvin/yaratılış bölümünü el yazması eski işaretsiz nüshalardan okuduğunuz da "Melek-i Tavus" şöyle diyor...
"Biz sizi yaratırken, biz sizi yaratırken aramızda nefs yüzünden itilaf çıktı... Ben yukarı huzura çıktım, döndüğümde siz yaratılmıştınız bana secde/kabul et dediler... Ben tekrar huzura çıkarak belirli süre izin aldım..."
Kuranda Melek ve Şeytan tanımları tür değil nitelik belirtir, vali-kaymakam gibi...
Mele-i Âla diye bir gurup vardır ama yapısı gayb bilgisi olarak lanse edilir...
Bütün metinler de önce ins ve cin yaratıldı der, sonrada kuranda halife denilen Beşer soyu...
Biliyorum çok ayrıntı verdim ve lafı uzattım...
İlk başta dediğim gibi "Biz insanı ve kökenini biliyor muyuz ki kökeninde iyi mi kötü mü olduğunu bilelim..." -
Köken olarak insani yaratan veya oluşturan şeyler kastediliyorsa ve bu şeyler bilinçli ise kötüdür.
Bilinçsiz ise kötülük ve iyilikten bahsedilemez.İnsanin kendisi ise kötü tasarımlanmış bir varlıktır.
-
İnsanın inşası yanında yıkıcılığı ve savaşkanlığı dikkate alındığında her ikisinin de at-başı gittiği ve fakat yıkıcı ve savaşkanların sayısal çokluğu dikkate alındığında iste genel olarak söylersek insan kötüye eğilimlidir.
-
İyidir ama uygulamaya gelince bir dolu çam devirir. İnsan kötülükleri bilinçsizce işler bence. Sağduyu kaybı yaşamış biri insanlığını da kaybetmiştir. Kısaca insan kötüdür ama kökeninde iyidir.
-
J.J. Rousseau'nun "itiraflar" kitabını okumak gerek. Tamamı elbette çok uzundur ama ilk dört kitap elbette herkes tarafından okunabilir.
Aydınlanma filozofu olarak Rousseau tam da bu konuya değinmektedir. Rousseau'un temel iddiası: Vahşi insan iyidir. DÜnyaya geldiğinde insan ilk haliyle temelde iyidir. "Kötülük" dediğimiz şey çocuğa yalan söylemeyi, kavga etmeyi, kıskanmayı öğreten toplumun kendisinden kaynaklanmaktadır.
Ben bugüne kadar bu düşüncenin aksine işaret eden herhangibir bulguya rastlamadım
-
İnsan en iyi varlık olabilir.
İnsan en kötü varlık olabilir.
İki zıttiyette doğasında var.
Ama
İnsan bu dünyada en değerli varlıktır..İyi olmazsa kaybeder..!
-
İyillik ve kötülük nedir? İyi olan her şey iyi midir? Kötü olan her şey kötü müdür? Kime göre iyi, kime göre kötü? Çok seçici bir olgu bu iki kavram. Cevapları kişiden kişiye değişir.
İnsan, her kavrama eğilim gösteren bir canlıdır. Varoluşunda bu var zaten. Ama iradeye girersek o zaman vicdana da girmek gerekir. Beklenti, çıkar... İyilik ve kötülük kavramlarının altında yatan gerekçeleri de ele almak lazım.
Kimse, bunu neden yaptı? Bir gerekçe arıyoruz. Neden sonuç ilişkisi.Sevgili @phi bu beni aşıyor.
-
@bagimsizkoala bir yaradılış gerçeği var sonuçta ve bizim varoluş sebebimiz değil mi? Ordan yola çıkarsak sence iyi miyiz kötü mü?
-
@phi Bu konuda kesin bir yargıya varmanın mümkün olmadığından söz ediyorum. Evet insan iyidir dediğimde aklıma vahşetler geliyor. Kötüdür dediğimde merhamet duygusu geliyor. İnsan her şeyi yapabilecek güçtedir.
-
@bagimsizkoala Bence insan kotudur, iyi olmak icin ugrasir. Kotu olmak icin ugrasana rastlamadim
-
@phi insan boş bir levha olarak yaratilmistir. Neyle doldurursan o olur
Herkes masum doğar fakat
Çok azımız öyle kalır! -
@zafiRa Elmayi yiyen bos bir levha mi?
-
@phi nefis bu dur diyince durmuyo demekki
-
@zafiRa O zaman insan kotudur ve iyi olmak icin ugrasir.
-
@phi insan iyidir ama oyle kalmayı basaramamistir
-
@zafiRa Elmadan once belki oyleydi ama biz elma sonrasiyiz.
-
@phi iyiki ayva yememisler o zaman
-
@zafiRa Ayvayi da yememek icin iyi olmaya calisiyorlar iste.
-
Doğada iyi kötü diye bir şey yok ve bizler de doğanın bir parçasıyız. Bu tür kavramları bizler icat ettik, bu nedenle kendi kendimizi objektif olarak değerlendirmek pek mümkün değil.
Bunu olsa olsa, bizlerden bağımsız olarak, uzaylılar belki yapabilir.