MADDELERLE ŞİZOFRENİ
-
-
Şizofreni bir beyin hastalığıdır.
-
Şizofreninin genetik kökenli bir hastalık olduğunu söylemek yanlış olmaz.
-
Kronik bir rahatsızlıktır.
-
Sanılanın aksine şizofreni hastalarının birçoğu hiçbir şekilde kimseye zarar vermemektedir. (Tedavi sürecinde olanlardan bahsedilmektedir)
-
Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde başlar.
-
Kadınlarda hastalığa yakalanma yaşı erkeklere göre daha geçtir.
-
Kadın erkek hasta sayısı hemen hemen eşittir.
ŞİZOFRENİ TÜRLERİ
**KATATONİK ŞİZOFRENİ : Dış dünyaya tepki vermeme,hareketlerde yavaşlama, bazı fonksiyonları yerine getirememe.
PARANOİD ŞİZOFRENİ Birinin onu takip ettiğini düşünme,birilerinin onu öldüreceğini düşünmek
AYRIŞMAMIŞ SİZOFRENİ Diğer türdeki şizofreni rahatsızlıklarının herhangi bir şekilde içine girmeye yeterli sebebi olmayan türdür.
ÖNEMLİ NOT : Şizofreni ve zeka arasında herhangi bir bağ yoktur.
-
-
@Struma ayrismamis turu tam anlayamadim ben. Filmlerde kullanilan en etkili hastaliklardan biri bence. Filimlerde yansittiklari gibi yasayanlar var midir bu hastaligi acaba cok merak ettim simdi?
Akil oyunlari, dovus kulubu suan aklima gelenler.
-
@phi AYRIŞMAMIŞ olan biraz daha hepsinden özellikler barındıran bir tür.
Salata gibi biraz.
-
@Struma daha önceden merak salmıştım psikolojik rahatsızlıklara. Araştırma yaptığım sırada şizofreni tanısı koymuş kişilerin röportajlarını izleme fırsatı buldum. Buraya da etkilendiğim bir videoyu bırakmak isterim.
-
Akıl Oyunları bence çok gerçekçi bir film. Fight Club biraz daha fantezist.
Zaten 20 senedir filmin sonunda adam kendi kafasına ateş edince halüsinasyonu neden ölüyor anlayabilmiş de değilim. Ama harika film o ayrı.
video: Ben Üniversite hayatımda bu kişilerle karşılaştım. + çevremde de karşılaştım. O açıdan ilk mesajda söylenenler doğru.
İlaç kullanmayına da zararlı değiller. Master'da öyle bir üçüncü sınıftan kız vardı. Gelip gidip benden kalem istiyordu. Sınıf arkadaşlarına nereye gittiklerini soruyordu, onlar da "biz rektöre gidiyoruz değil mi?" filan diye kızla kafa buluyorlardı.
Başka bir yerde, yerli yersiz gülen bir genç vardı. Sonra bir şeye alındı ve derslere devam etmedi. Bunun haricinde ilacını düzgün kullanan kişiler de tanıdım. Öyle öyle kolay bir bölümden mezun olan bir arkadaşım vardı. Çevrem de de belli bir yaşa gelmiş, bir şekilde kendilerini idare eden kişiler tanıyorum.
Daha çok tanıdığım da şu veya bu sebeple psikiyatra gidiyorlar. İlaç alıp yollarına devam ediyorlar (tek tek anlatmam gerekir ama bu gruptan tanıdığım kişi sayısı daha fazla).
Ben bir de psikoloğa gitmesi gereken ama gitmeyen kişi tanıdım. Yani benim kafamda 1) beyin hastalığı olanlar var bir de 2) davranış biçimi sorunu olanlar var. Bazen bu ikinciye bizim ülkemizde yeterince önem verilmediğini ya da bu konunun çok ciddiye alınmadığını düşünüyorum.
-
@Struma , tedavi sürecinde kimseye zarar vermediklerine bire bir tanık oldum...zarar verdiklerinde ise gördükleri kişi ile aynı olmadığını belirtiyorlar...
-
Yeterli dozda ilaç kullanımı ve azıcık çaba ile büyük oranda kurtulmanın mümkün olduğu bir hastalıktır.
İlaçlar faydasız diyenler ise tamamen yalan söylüyorlar.Söz konusu ilaçlar keşfedilmeden önce şizofreni hastaları ya intihar ediyorlar yada hastalığın etkisiyle katil oluyorlardı.