Kendi adıma birkaç bir şeye dair
-
Kulaklarım çınlaya çınlaya bir hal oldu. Diyorum ki neden? Belli oldu sebebi.
İnsanları tanımadan, tarzlarını bilmeden nasıl da fikir sahibi olabiliyorsunuz?
Evet astroloji benim için bir bilim dalı. Senin için değilse ne olmuş yani? Evet sen bir cevap yazmışsın, ben buna yanıt vermediysem ne olmuş yani? Güya her paylaşılan yazıya cevap verilmesi gerekiyormuş. Burada herkes özgür diyorsunuz. Alanım olmayan, ,ilgilenmediğim konuya dair bir fikrim yoksa yalan yanlış bir şeyler karalamam ne kadar doğru?
Kimse kimseye imada bulunmasın. Ne ayıp! Muhtemelen bir çoğunuzun çoluğu çocuğu var okuduklarıma göre. Belki de çocuğunuz yaşındayım. Ama ne olursa olsun bu gençlik cahilliğine vurgu yapılarak ifade edilemez. Bu kabul edilemez. Her birey yaşı, cinsiyeti, ırkı vs sorgulanmadan eşittir. Sen 40 yaşındasındır ben 23 ne fark eder?
Ayrıca gençlik cahilliğini de kabul etmiyorum. Sizin nesliniz çok mu doğru? Çok mu kaliteli eğitim aldınız? Bunlarla nasıl bir kıyaslama yapabiliyorsunuz? Ayrıca üç beş ergen kırıntısı birey gördünüz diye geneline bunu saptayamazsınız.
Bunlar kendi nezdin de benim ifadelerimdir. Belli bir üslubum vardı fakat şuan bunu koruyamıyorum. Ön yargı, kişiyi öldürür.
Teşekkürler.
-
@bagimsizkoala, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
Evet astroloji benim için bir bilim dalı.
Ne yazık ki böyle bir konu olamıyor çok sevgili ve saygıdeğer forumdaşım. Bana göre de fizik şarlatanlık olabilir o zaman. Böyle iddialarda bulunmamız bilime zarar verir. Bilim hepimizin ortak değeridir ve onu titizlikle korumamız gerekmekte.
Bilim sahip olduğumuz ve olabileceğimiz en değerli varlıktır. Ben bilim üzerine çok titizlenirim ve haddim olmayarak bu konuya karışmak zorunda hissederim.
Ben astrolojinin asla bilim olmadığını söylemezsem çatlar ölürüm yani. "Bu konida hassasum"
Fakat bu din konusunda hassas olmak gibi temelsiz ve yobazca bir duyarlılık değil. Din konusunda hassas olmaya kimsenin hakkı yoktur. Din konusunda tersine esnek olmak yaşamsal bir zorunluluktur.
Ama bilim konusunda ise olabileceği kadar hassas olmak bir görev, bir insanlık misyonudur. İnsan olmamız buna bağlı anlatabiliyor muyum. Aydınlanma, insanlık değerlerini yüceltme ve ilerleme, yeni ufuklara yükselme adına buna zorunluyuz.
Ne kadar anlatsam bilimin benim için bir kırmızı çizgi olması durumunu anlatamam. Hayatımda bundan daha önemli bir konu bilmiyorum desem belki anlatır.
-
Carl Sagan okunmasını şiddetle tavsiye ederim. O benim fikir babamdır diyebilirim. Ben onu okuduğumda aydınlandığımı hissetmişimdir. Onun kalemi bambaşkadır. Ben ömrümde bilimi bu kadar özümsemiş, fakat kalemi, üslubu da bir o kadar güçlü, donanımlı insan görmedim desem yanlış olmaz. Onunla ancak Richard Dawkins kıyaslanabilir.
-
@DemoKratos, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
Evet astroloji benim için bir bilim dalı.
Ne yazık ki böyle bir konu olamıyor çok sevgili ve saygıdeğer forumdaşım. Bana göre de fizik şarlatanlık olabilir o zaman. Böyle iddialarda bulunmamız bilime zarar verir. Bilim hepimizin ortak değeridir ve onu titizlikle korumamız gerekmekte.
Bilim sahip olduğumuz ve olabileceğimiz en değerli varlıktır. Ben bilim üzerine çok titizlenirim ve haddim olmayarak bu konuya karışmak zorunda hissederim.
Ben astrolojinin asla bilim olmadığını söylemezsem çatlar ölürüm yani. "Bu konida hassasum"
Fakat bu din konusunda hassas olmak gibi temelsiz ve yobazca bir duyarlılık değil. Din konusunda hassas olmaya kimsenin hakkı yoktur. Din konusunda tersine esnek olmak yaşamsal bir zorunluluktur.
Ama bilim konusunda ise olabileceği kadar hassas olmak bir görev, bir insanlık misyonudur. İnsan olmamız buna bağlı anlatabiliyor muyum. Aydınlanma, insanlık değerlerini yüceltme ve ilerleme, yeni ufuklara yükselme adına buna zorunluyuz.
Ne kadar anlatsam bilimin benim için bir kırmızı çizgi olması durumunu anlatamam. Hayatımda bundan daha önemli bir konu bilmiyorum desem belki anlatır.
Bakın insanlar istediğinde nazikçe ters bir durum görse dahi kendine göre doğru üslubumu bulup karşısındakinin de kendi gibi bir birey olduğunu unutmadan cevap verebiliyor. Anlatmak istediğim buydu. Teşekkür ederim sana ters bir görüşü dile getirsem de kırmadan yanıt verdiğin için...
-
Benim de kulağım azıcık çınlamadı değil. Sizin ilk yanıtınız orada duruyor. İsteyen oraya bakar.
Evet; Burçlar saçmalıktır. Bu kesin.
Hasılı benim içim dışım birdir, içimde tutmam ve daha da önemlisi kimseye kin gütmem.
Umarım bana darılmadınız.
Dipnot: Böyle bir konu açmaya hiç gerek yoktu aslında.
-
@bagimsizkoala astroloji bilimdalı ise günlük hayatınızda hangi sorunlarınızı çözüyor?
-
@TENTEN Her bilim dalı günlük hayatınızdaki hangi sorunları çözüyor?
-
@kereste Sizin beni kırmaya haddiniz yoktur efendim. Lakin topluluk önünde tanımadığınız kişilere karşı söz söylüyorsanız doğru, saygılı bir üslup takınmanız gereklidir.
Ayrıca kendimi ifade etme şeklimi bu yönde tercih ettim. Böyle bir konu başlığı açmaya iten siz oldunuz.
-
@bagimsizkoala elbette fikirlerimizi kırmadan söylemek zorundayız. Bu bir zorunluluk olduğu için teşekküre gerek yok, zaten yapmamız gereken şey.
Öte yandan bilimin gündelik yaşamımıza katkısı su götürmez. Söylediğim gibi elimizdeki paha biçilmez tek değerimiz bilim.
Şöyle söyleyeyim, Carl Sagan bir konferansında dinleyicilere "modern tıp olmasaydı kaç taneniz hâla yaşıyor olacağını düşünürdü?" sorusunu yöneltir. Bir elin parmakları kadar bile el kalkmaz. Carl Sagan onları da büyük olasılıkla modern tıp olmasa hayatta olamayabileceklerine ikna eder.
-
@TENTEN Her bilim dalı günlük hayatınızdaki hangi sorunları çözüyor?
Fizik kimya bilim dallarını makine imalatında kullanıyorum.
Örneğin klima soba ısınma sorunumu çözüyor.
Buzdolabı yiyeceklerimin çürümesine engel oluyor.
Su pompası kuyudan su çıkarmamı sağlıyor.Astroloji, mitoloji, parapsikoloji, vb sözde bilim dalları benim bir işime yaramıyor.
Tarih bilim dalıda eski dönemlerde yaşayan insanların üretim teknikleri günlük ihtiyaçlarını nasıl sağladıklarını vb konular acil durumlarda işime yarıyor.
Sabun,kağıt bitkisel boyalar vb şeyleri eski usulde üretebilirim mesela.
Hala öğrenemediğim çok şey var. -
@kereste Sizin beni kırmaya haddiniz yoktur efendim. Lakin topluluk önünde tanımadığınız kişilere karşı söz söylüyorsanız doğru, saygılı bir üslup takınmanız gereklidir.
Ayrıca kendimi ifade etme şeklimi bu yönde tercih ettim. Böyle bir konu başlığı açmaya iten siz oldunuz.
Hem suçlu, hem güçlü. Okuyan da o mălum konudaki ilk iletinizin çok usturuplu olduğunu zannedecek. Acızık da kendi yazdıklarınıza göz atarsanız fena olmaz herhalde.
Son cümlemi sizin dilinizden yazıyorum. Sizinle yazışmak zaman kaybı. -
biraz daha sakin dil kullanmanizi ve birbirinizi kirmamaya ozen gostermenizi rica ediyorum.
-
@phi, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
biraz daha sakin dil kullanmanizi ve birbirinizi kirmamaya ozen gostermenizi rica ediyorum.
Sayın @phi,
aslında daha çok şey yazardım ancak sizi kırmayacağım. Benim için konu kapanmıştır. -
@DemoKratos, içinde söyledi: Kendi adıma birkaç bir şeye dair
Carl Sagan bir konferansında dinleyicilere "modern tıp olmasaydı kaç taneniz hâla yaşıyor olacağını düşünürdü?" sorusunu yöneltir. Bir elin parmakları kadar bile el kalkmaz. Carl Sagan onları da büyük olasılıkla modern tıp olmasa hayatta olamayabileceklerine ikna eder.
"Nasıl olur? Hiç bir hayati operasyon geçirmedim. Nasıl modern tıp sayesinde hayatta kalmış olabilirim?" diye soran olabilir. Acaba Sagan bunları nasıl ikna etmiştir?
Basit. Bir antibiyotik alarak hayatınız kurtulmuştur, ya da kendinizi bilmiyorken, küçücükken olduğunuz bir aşı hayatınızı kurtarmıştır ama farkında değilsiniz.
Diş apsesinden insanlar ölürdü. Antibiyotiğin kaç hayat kurtardığı hesaplanamıyor.
-
Modern tıbbın herkesi hayatta tutması evrime, doğal seçilime ve güçlü olanın hayatta kalması ilkesine aykırı mı?
Çetin soru. Elbette aykırı ama insan evrimi artık biyolojik olmaktan çıktı. Önce kültürel, sonra teknolojik evrime dönüştü. Evrimin kendisi bile evriliyor.
O yüzden bu soru çok çetin sorudur. Kesin ve net yanıtı yoktur. Bu soruya evet yanıtı verirsen öjenist olursun. Hayır yanıtı verirsen hümanist olursun.
Romantik hümanizmin saçma olduğunu biraz derin kavrayışlılar bilir. Öjeni zaten direk suç olarak algılanır. Arada hassas bir dengede durmak kolay bir iş değil.
Hani bir kıldan ince sırat anlatımı vardır ya. O yanlış anlaşılmıştır. Efsanelere büründürülmüştür. Bu aslında çok ince ayrımları ifade eden bir anlatımken yok sırat köprüsünden geçilecek filan saçma sapan efsaneler türetilmiştir. İnsan algısı ile başa çıkmak zordur.
Öyle ki bazen öjeni hevesi kabartacak kadar! Bu saçma sapan hurafeleri temizlemenin tek yolunun onları taşıyan kafaları yok etmek olduğunu düşündürecek kadar!
Bazı konular gerçekten kıldan ince bir sırat üzerinde gider.