Aĝaç, yaş iken eĝilir!
-
artik agac kalmadi, hepsi odun.
-
@nejdet-evren
Muhterem, dil açısından diyorsun ya. Dil açısından bakarsak, bu tip özlü sözler yine bu halkın içinden bir şekilde çıkıp kendine yer edinmiş. Yani toplum tarafından bir hayli benimsenmiş ki, bu günlere kadar gelebilmiş. -
@phi, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
artik agac kalmadi, hepsi odun.
Eĝer böyle ise, o zaman bu odunların nesli tehlikede demektir.
-
@phi, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
artik agac kalmadi, hepsi odun.
Kafası odun olan bir ülkede bu normaldir.
-
@kereste keske tehlikede olsa yine icimizde filizlenecektir diye dusunuyorum
-
Çocuklara din empozesi zihni oluşmadan köleleştirme ve din sömürüsüne ömür boyu karşı çıkamamasını sağlama amaçlıdır.
Çocuk neyin karşısında belini büktüğünü ve yere kapanıp tapındığını bilebilir mi, elbette bilemez. Karşısında bir şey olup olmadığının dahi bilicinde olamadan böyle bir zorlamaya maruz bırakılıyor.
Dolayısıyla çocuklara din empozesi sorgulamasız teslim olan köleler yetiştirme amaçlıdır.
-
Atasözünü sırf din eğitimine bağlamak abesle iştigal.
-
@phi odun da işe yarar, iyi taraftan bakmalı...
-
@kereste Muhterem, halka mal olan düşünce elbette maddi bir güç demektir; lakin bu onun her daim doğru olduğu sonucunu doğurmaz; zira, toplumlar her daim tutucudur ve yeni nesilleri de doğdukları andan itibaren giydirmek isterler; önce libas, sonra kültür...
-
@phi
Valla böyle umursamaz bir şekilde yaşamaya devam ederlerse, tamamen Araplaşmaları olası. Bunu önlemek için koruma altına alınmaları gerek bence. -
@velevki, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
Atasözünü sırf din eğitimine bağlamak abesle iştigal.
Haklısın, çünkü bu özlü söz sadece dine vurgu yapmıyor. Her türlü konuda çocukları etkilemek nispeten kolaydır. Çünkü yetişkin insanlar gibi enine boyuna sorgulama ve düşünme yetileri yeterince gelişmemiştir. Yetişkin insanlar bunun farkında.
-
@bilgisezgi
Yurdum memleketi veya insanları hakkında positif(!) bir şey yazmanızı isteseler, ilk aklınıza gelen şey ne olurdu? -
@nejdet-evren
Ne demek istediĝini anlıyorum ancak yaygınlaşmış ve toplumun çoĝunluĝu tarafından benimsenmiş sözlerin söylemesi kolay ve akılda kalıcı olmasına baĝlıyorum ben. Kime söylerseniz söyleyin, ne denmek istendiĝi hemen anlaşılıyor. Belki yanılıyor olabilirim.Yani... "Aĝaç, yaş iken düzeltilmeli" şeklinde piyasaya sürülseydi acaba tutarmıydı?
"Aĝaç, yaş iken eĝilir" cümlesi bana daha şiirsel ve ahenkli geliyor nedense. -
@kereste Bu soruyu yanıtlayamam. Lakin doğa ile barışık, ahenkli yaşayan örneğin kızılderililerin ana/ata sözlerine baktığımızda kara günden, sopadan, eğmekten, dövmekten, huyundan suyundan, ısırmaktan vs söz edilmiyor; çok daha lirik ve şiirsel bir dilleri olduğunu görebiliyoruz, ayrıca bilgilendirici, önermeci, düşündürücü oldukları da açık...
-
@nejdet-evren
Farklı toplumların ve kültürlerin özlü sözleri kızılderili örneĝinde olduĝu gibi çok farklıdır elbette, çünkü en basitinden yaşam tarzları bizimkiyle kıyaslanamayacak kadar farklıdır.İnternette gözüme ilk çarpan kızılderili özlü sözlerinden bazıları:
- Hepimiz akrabayız.
- Bir çocuĝa asla vurma; eĝer üzgünse ve korkmuş ise onu kollarına al.
- İyi bir avcı, kurt yanına gelene kadar bekler.
- Övülmenin en kolay yolu ölmektir.
-
@kereste, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
@bilgisezgi
Yurdum memleketi veya insanları hakkında positif(!) bir şey yazmanızı isteseler, ilk aklınıza gelen şey ne olurdu?Yurdum memleketi insanına bazen kızıyorum ama aslında ve genelde iyidirler.
Misapirverdirler, yardımseverdirler, kolay kalp kırmazlar, gözleri dar değildir, paylaşmayı severler.
Lakin başımıza ne geliyorsa onların iyi ve saf olması yüzünden geliyor.
Çünkü çabuk kanıyorlar, milliyetçi ve dini sözlere çabuk tav oluyorlar, her dinden-imandan bahsedenin peşinden gidebiliyorlar.
Onların bu zaafını bilen açıkgözler onları istediği gibi yönlendirebiliyor.
Ülkedeki bütün olgular siyasetinden şirketlerine kadar hep onların bu zaafı üzerine kuruluyor.
Yani ben kızarken aslında sevdiğim bir milletin bu zaaflarına kızıyorum. -
Hiçbir anlam elbette kısıtlanamaz, fakat en ciddi sorun olmayan, hayali bir güce boyun eğdirmektir. Örneğin toplumun bireylerinin birbirlerine zarar vermemeleri için yasalara uymanın gerekliliğini öğretmek gereklidir. Bunda bir sorun olmadığı için, sorun oluşturan eğmeye bükmeye köleleştirmeye vurgu yapmak yerindedir.
Somut güce kölelik azat umudu olan bir köleliktir. Ama hayali gerçekte olmayan bir güce kölelikte azat umudu olmadığı için daha kötüdür. Üstelik kimse olmayan hayali bir güce doğrudan köle olamayacağı için o güç adına hareket ettiğini iddia eden şarlatanlara köle olacaktır. Bu ise en büyük sömürü. Çünkü bu şarlatanlar yalan söyleyerek, kandırarak, aldatarak "o güç sizi şöyle yapar böyle yapar" diye korkutarak köle ediyorlar.
-
Din içerikli atasözleri bir hayli fazlaymış.
Dinle alakalı atasözleriMesela şunlar:
- Güzele bakmak sevaptır.
- Acele işe şeytan karışır.
- Allah doĝruların yardımcısıdır.