Felsefe de Ruha Bakış Nasıldır ?
-
@Efruhte, içinde söyledi: Felsefe de Ruha Bakış Nasıldır ?
@TENTEN peki bu bilgiyi görebilmeleri ,inceleyebilmeleri mümkün olmuş mu?
Mesala mikroplar gorebiliniyorlar , hücreleri görüp inceleyebiliyorlar.
Ruhu da bunun gibi inceleyebilmisler mi ?
Hatta insanların ,hayvanların ölüm sebebi ruhlarının çıkması .
Bilim adamı olsaydım buna yönelmeyi tercih ederdimDini anlamda olmayan ruhu zaten inceliyorlar.
Noroloji beyin dalgalarını inceliyor.
Ölüysen beyin dalgası yok.
Zihinle makine kontrolu o bilgiler sayesinde oldu.
Dna haritasıda çıkarıldı. Birçok genin artık ne işe yaradığı biliniyor.
Hangi hastalıklara yakalanacağını hangi hastalıktan öleceğin filan biliyorlar.
Rüyaları düşünceleri bile okuyup görüntülüyorlar.
https://www.bbc.com/news/science-environment-22031074 -
Sinan canan ölen kişide eksilen birşey yok diyor ama beyin dalgaları sıfırlanıyor.
-
@TENTEN, içinde söyledi: Felsefe de Ruha Bakış Nasıldır ?
Sinan canan ölen kişide eksilen birşey yok diyor ama beyin dalgaları sıfırlanıyor.
Sonunda maddi dunyaya önem verilmesi gerektiğini söylemiş ama. -
@TENTEN beyin dalgası nasıl oluşuyor ? Niçin beyin dalgası yöntemini araştırmadılar ? Madem ki beyin dalgası olduğunda oluşabilen bir yaşamı niçin yapamadılar ?
Bakın bu soruları dini olarak değil felsefi olarak soruyorum . Dini olarak baktığımda muhteşem ve Allahuekber demekten kendimi alamıyorum .
Dediğim gibi felsefi olarak yaklaşıyorum -
@TENTEN mükemmel. Beyin dalgalarinin oluşumu nasıldır? Ve madem ki insan ölümsüz olmak ister dünya hayatinda kalıcı olmayı . Bu beyin dalgalarini icat etmekle bunu sağlama yoluna gidememisler midir?
-
@TENTEN maddi dunyaya önem vermenin neticesidir bir nevi ruhu tanimak tabiki bence .
Tabi bu önem vermek maddiyatcilarin verdiği gibi değil kesinlikle . Hayat nedir? Ölüm nedir? İnsan niçin dünyadadir?Şuan aklıma geldi bu beyin dalgalarının başka fonksiyonları nelerdir? Yani insana dair tüm fonksiyonlar. Konuşması, düşünmesi,yürümesi koşması herşey .
Peki insanla ,hayvanların beyin dalgalari ayrı ayrı incelenmiş mıdır? Ve ikisi arasındaki beyin dalgaları aslında insanın atasinin maymun olmadigini da göstermesi gerekir .
Öyle değil mi? -
sadece his , sezgi ve algıdan ibaret olduğunu sanmıyorum . Çünku bedeni somutsal olarak da etkiliyor.
Etkiliyor ne demek, sırf sezgilerle insanlar katliam bile yapıyor.
Hisler daha sonra şüpheye, şüpheler herhangibir kanıtsız veriye dayandığında insanlar herşeyi yapabiliyor. -
@TENTEN mükemmel. Beyin dalgalarinin oluşumu nasıldır? Ve madem ki insan ölümsüz olmak ister dünya hayatinda kalıcı olmayı . Bu beyin dalgalarini icat etmekle bunu sağlama yoluna gidememisler midir?
Ruh nedir diye sordun. Beyin dalgası denilen şey noronlar arası elektriksel iletişimin deri yüzeyine yansıması. Karmakarışık gürültü aslında.
Teker teker noronları incelemek zor olduğu için bu yolu seçmiş bilim adamları.Bilgisayarlarda transistor arası elektriksel iletişimde çevreye dalga yayıyor.
Elektrik kesilirse nasıl bilgisayar işlem yapmazsa beyinde işlem yapmaz.
Birşeyin ne olduğunu bilmek ile nasıl çalıştığını bilmek farklı şeyler.
Bazı şeylerin ne olduğunu kesin bilebilirsin ama nasıl olduğunu bilemezsin.
Yerçekimi mesela her zaman gözümüzün önünde gerçekleşen olay. Ama nasıl çektiğini bilmiyoruz. Ruhunda(materyalist anlamda olan ruh) ne olduğu belli ama nasıl oluştuğunu şimdilik bilmiyoruz.
Bilimin herşeyi bulacağız diye bir iddiasıda yok.
Ölümsüzlük diye birşey doğada zaten yok.
Dünkü tenten ile şu anki tenten aynı bilgi ve enerjiyede sahip değil.
Ruh değişkendir.Beynimin kılcal damarlarımda bazıları tıkanıyor.
Onun beslediği noronlar ölünce bilgi kaybediyorum. Biraz daha ilerlerse kim olduğumu bile unutabilirim. Eski kişiliğini hatırlamayıp Yeniden kişilik oluşturanlar bile var.
Herşeyi sıfırdan öğreniyorlar.
Ruh sabit birşey olsaydı onlar kişiliklerini unutmazlardı. -
@TENTEN sadece bu bilgiler bile insanı bir yaratıcının varlığına götürüyor .
Peki sorduğum bir soru daha vardı . Hayvanlarin beyin dalgalariyla (özellikle maymunlarin )insanların beyin dalgalarını karşılaştırmışlar mi ? Eğer karşılaştırdılarsa sonuç ne olmuş ?
-
@bilgisezgi aslında ben bedeni etkiliyor derken ölümü kastetmiştim. Sadece his,sezgi,algidan ibaret olsaydı ruh somut bir şekilde yokluğu ölüm gibi görülmezdi .
Dolaylı yollardan his, sezgi,algı etkiler insanları
Ama demek istediğim kesin somut delil olarak ölümü koyması . -
@TENTEN sadece bu bilgiler bile insanı bir yaratıcının varlığına götürüyor .
Peki sorduğum bir soru daha vardı . Hayvanlarin beyin dalgalariyla (özellikle maymunlarin )insanların beyin dalgalarını karşılaştırmışlar mi ? Eğer karşılaştırdılarsa sonuç ne olmuş ?
https://elifesciences.org/articles/45645
Sadece bunu bulabildim.
Renk ve harekete tepki süreleri incelemişler.
İnsanlarda ön beyine olan gecikme çok fazla.
Maymunlar renklere kısa süreli tepki verirken harekete uzun süre tepki vermişler.
Bunların bir anlamı varmı bilmiyorum.
Pek fazla yorum yapmamışlar. Sadece sonuçları paylaşmışlar.
Hayvanlarında ruhu var yani.
-
Ruh konusuna Kuran'da hiç girilmez top taca atılır. O halde ruh konusunda konuşmanın bir anlamı yok. Söylenebilecek bir söz olsaydı Kuran'da yazması gerekirdi.
Halbuki Kuran'da hiçbir şeyin eksik bırakılmadığı iddiası vardır. Muslimler bu iddiayı doğru gördüklerine göre ruh hakkında konuşmamaları gerekiyor. Konuşulacak bir şey olsa Kuran'da yazardı çünkü. Muslimler hiç de Kuran doğrultusunda hareket etmiyorlar. Hem de hiç!
-
@TENTEN can tasidiklarina göre niye olmasın ki
Teşekkürler -
@DemoKratos, içinde söyledi: Felsefe de Ruha Bakış Nasıldır ?
Muslimler hiç de Kuran doğrultusunda hareket etmiyorlar. Hem de hiç!
Bu hususta haklısınız. Genelde ülkemizde Müslümanın tarifi yapılırken eline tesbih alsın bir köşede otursun ne etliye ne sütlüye karışsın hele hele siyasete hiç karismasin ,bilim sanatla da ugrasmasin ...vs dendiği ve o şekilde eğitim kurumlarında da öğretildiği için Kur'an'a uyan bir Müslümanlık olamadı malasef
-
Sanki her şeyi etkilen ,her şeyin içinde yani kainat ve içinde ne kadar canlı varsa hepsi ses olmazsa olmaz gibiler. Yanılıyor muyum ?
-
Kur'an'a uyan bir Müslümanlık olamadı malasef
Ama olmuyor işte o zaman da. Birisi sıkı sosyalistim dese ama Karl Marx'ın Das Kapital kitabında ne yazdığı hakkında hiçbir fikri olmasa olur mu?
Muslimler recmi savunuyorlar, ama Kuran'da recm olmadığını bilmiyorlar. Kuran'da sopa vardır. Muslimler "yok olmaz Allahımız bilememiş biz daha iyi biliriz" diyorlar. Ama yani bu nasıl oluyor?
Bu kadar bilinçsiz bir toplum olur mu?Bakıyorsun Muslimler Kuran'da Yahudilerin yapmakla eleştirildikleri ne varsa hepsini yapıyorlar. Okuyup "yaaa ama biz bu yazanların aynısını yapıyoruz bir de Yahudileri sevmiyoruz, biz de olmuşuz Yahudi!" demiyorlar, diyemiyorlar.
-
Felsefe ruh için ne der? Darwinizmin ruha bakisi nasıldır ?
Teşekkürler
Felsefeyle Darwinizm prostatla bal kabağı gibi. İkisinin bağı yok.
Felsefe bir genelleme değildir ve felsefe şunu der denemez. Felsefe bir kurum ya da kurumsal örgüt değildir, bireylerin edimidir. -
Ruh var yok tartışmaları kısırdır, bir kere ruh nedir? İkincisi taraflar uzlaşamaz. Var diyenler vardır yok diyenler vardır. Konu teoloji düzleminin dışına çekilse bile uzlaşı bulunamıyor. Sonuçta düz dünya tartışması gibi tarafların boğuşması dışında meyve vermiyor.
-
Belki de; özne/kişi/benlik madde ve bilinç/bilinçlilik materyal bölümlemeleri ve ayrımsaması hata. Bireysel düzeyde fikirler ya da kavrayışlarımız olabilir, edinebiliriz, aktarabiliriz, açıklayabiliriz. Diğerlerinin farklı fikirleri olabilir. Sonuçta bir uzlaşı arandığında bir boğuşma başlıyor. Kurumsal fikriler her anlamda zararlı (serbest düşünce/edim dışı) ve topluluk fikirleri/kanaatleri verilmiş benimsetilmiş şeyler ve bu anlamda bilgisel/bilişsel toksisite diz boyu..
Dinsel/teolojik fikirlerde ve diğeri sanılan da resmi kurumsal topluluk fikridir ve bağımsız fikirler bağımsızdır. Felsefe diye bir varlığın ortak fikri yoktur. Bireylerin bağımsız fikirleri ya da düşünce dünyalarını işaretler. Felsefe adını böyle kullanmamayı öneriyorum. Din, bilim ,darwinizm vb bir kurum, kamp ya da ideoloji gibi. Bu uygun değil.
-
@ictenlik fikrimiz hür değil ki kaleminiz hürriyet sunsun.
Hür fikir yok . Her birimizin fikri bağımlı. Her ne kadar bağımsız desek de sonuçta etkilendigimiz ya da olması gerekenmis gibi düşündüğümüz fikirlerin esiriyiz her birimiz.
Felsefe yaparken bile daha önce yaşamış filozofların fikirleri ağır basar onların fikirleri üzerine fikir eklemek ya da karşı bir fikri savunmak sucmus gibi algılanır.