İçeriğe atla
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
    • Tartışma
      • Serbest Kürsü
      • Sizin Köşeniz
      • Eğlence & Oyun
    • Felsefe
      • Felsefe Tarihi
      • Felsefe Okulu
      • Filozoflar
      • Felsefe Sözlüğü
    • Soru & Cevap
      • Din & İnanç
        • Astroloji
        • Mitoloji
        • Spiritüel Hayat
        • Anadolu
        • Orta Doğu
        • Hint
        • Uzak Doğu
        • Yeni
      • Genel Alanlar
        • Sosyoloji
        • Psikoloji
        • Tarih & Edebiyat
        • Bilim & Teknoloji
        • Kültür & Sanat
      • Duyuru & Destek
      • World
      • Güncel
      • Popüler
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
      Daralt
      Marka Logo efelsefe
      Düşünce, eleştiri ve paylaşım platformu
      • Kurallar
        • Light
        • Cloudy
        • Dim
        • Dark
      1. Ana Sayfa
      2. Genel Alanlar
      3. Tarih & Edebiyat
      4. İbn Fadlan Seyahatnamesi

İbn Fadlan Seyahatnamesi

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Tarih & Edebiyat
      ibni fadlan
      6 İleti 3 Yayımlayıcılar 142 Bakış
      • En eskiden en yeniye
      • En yeniden en eskiye
      • En çok oylanan
      Cevap
      • Yeni başlık oluşturarak cevapla
      Cevaplamak için giriş yapın
      Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
      • T Çevrimdışı
        T Çevrimdışı
        TENTEN
        16 Oca 2024 20:08 tarihinde yazdı Son düzenleyen: TENTEN

İbn Fadlan Seyahatnamesi

https://tr.wikipedia.org/wiki/İbn_Fadlan

İbn Fadlan acaba ne kadar kuzeye gitti?
        Gecenin bir saat olduğu yerden bahsediyor.
        Akşam namazından sonra kızıllığın kaybolmadığından da bahsetmiş. 🙂

İbn Fadlan der ki:
        Onların ülkesinde gündüzler çok uzundur. Senenin bir kısmında gündüzler uzar,geceler kısalır. Sonra geceler uzar, gündüzler kısalır. Vardığımızın ikinci gecesi olunca
        kubbeli çadırımın dışında oturdum. Semaya baktım. Çok az sayıda yıldız gördüm.
        Zannederim şurada burada 15 yıldız vardı. Akşam namazından önceki kırmızı şafak hiç
        kaybolmuyor. Gece pek karanlık değil. Bir ok atımlık mesafeden insan insanı tanıyordu.
        İbn Fadlan der ki:
        Aya baktım samanın ortasına gelmiyor. Bir müddet kenarında doğduktan sonra sabah
        oluyor, sonra ay kayboluyor. Hükümdar bana ülkesinin üç aylık ötesinde (kuzeyinde)
        Visu adlı bir kavmin yaşadığını, onların ülkesinde gecenin bir saatten kısa olduğunu
        söyledi.
        [43]

1 Cevap Son cevap
        1
        • K Çevrimdışı
          K Çevrimdışı
          kereste
          16 Oca 2024 20:16 tarihinde yazdı Son düzenleyen: kereste

Haritayı iliştiriyorum:

8c9a0a26-e3e6-4466-b6cb-9f4db2632378-image.png

1. Savaşçı´yı izledin mi, ben izledim. Film´de bir Arabın kuzeye yolculuğu işleniyor. Yarı korku yarı macera şeklinde.

Turpinen, şalgaminen devlet yönetilmez. Adaletinen, hukukinen yönetilir.

T 1 Cevap Son cevap 17 Oca 2024 07:13
          0
          • P Çevrimdışı
            P Çevrimdışı
            Prens Ernak
            17 Oca 2024 00:11 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

seyahatnamesi tarihçiler nezdinde meşhurdur mutlaka okunur ben okumadım ama arkadaşımdan biliyorum.

En deli sevdaları yaşarım uykusu geçerken (Mehmetçik)
            Kapında Hüseyin, cümle şahlar yoksuldur, bizim Kabe'ye aşkımız Kerbeladır

T 1 Cevap Son cevap 17 Oca 2024 07:17
            0
            • K kereste
              16 Oca 2024 20:16

Haritayı iliştiriyorum:

1. Savaşçı´yı izledin mi, ben izledim. Film´de bir Arabın kuzeye yolculuğu işleniyor. Yarı korku yarı macera şeklinde.
              T Çevrimdışı
              T Çevrimdışı
              TENTEN
              17 Oca 2024 07:13 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@kereste, içinde söyledi: İbn Fadlan Seyahatnamesi

Haritayı iliştiriyorum:

İzlemiştim. O filmde kutuplara gitmişti sanki. 🙂

1 Cevap Son cevap
              0
              • P Prens Ernak
                17 Oca 2024 00:11

seyahatnamesi tarihçiler nezdinde meşhurdur mutlaka okunur ben okumadım ama arkadaşımdan biliyorum.

T Çevrimdışı
                T Çevrimdışı
                TENTEN
                17 Oca 2024 07:17 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@Prens-Ernak, içinde söyledi: İbn Fadlan Seyahatnamesi

Neden Türklerin tarihini başkalarından öğreniyoruz?
                Çinliler ile Araplar hakkımızda yazmasalar hiç bilgimiz olmayacak.

Peçeneklerin yanında bir gün kaldıktan sonra hareket edip Yayık (Ural) nehrine
                vardık. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en büyük en deli akan nehirdi. Nehirden geçerken
                bir keleğin devrildiğini, üzerindeki insanların nehirde boğulduğunu gördüm. Çok kişi,
                deve, hayvan bu nehirde boğuldu. Bin bir güçlükle geçtik. Günlerce yürüdük. Caha,
                Bacağ, Samur, Kenal, Şuh, Kencelü[32] nehirlerini sırayla geçtikten sonra Başgırdlar
                denen Türk kavminin ülkesinde durduk. Onlardan çok korktuk. Zira onlar, Türklerin en
                kötü, en belalı, en katil olanlarıdır. Bir adam bir adama rastlarsa başını keser yanında
                götürür, vücudunu bırakır. Onlar sakallarını tıraş eder, bitleri yerler. Onlardan herhangi
                biri gömleğinin dikiş yerlerinde bit arar, bulunca dişleriyle ezer. Yanımızda onlardan
                biri vardı. Müslüman olmuş, bize hizmet ediyordu. Bir ara ona baktım, elbisesinde bir
                bit buldu, tırnağıyla ezdi. Sonra yaladı. Baktığımı görünce “hoş” dedi.
                Onlardan her biri erkeklik uzvu büyüklüğünde, aynı şekilde bir ağaç yontup üzerine
                asar. Sefere çıkmak isterse veya bir düşmanla karşılaşırsa ona secde eder, “Ey Rabbim!
                Bana şöyle şöyle yap” der. Tercümana sordum, “Bu meseleyi içlerinden birine sor.
                Niçin onu Rab kabul ediyor?” dedim. Adam cevaben “Ben onun bir benzerinden çıktım.
                Ondan başka beni yaratan tanımıyorum” dedi.[33]
                Aralarından bazıları on iki rabbı olduğunu söyler: kışın rabbı, yazın rabbı, yağmurun
                rabbı, rüzgârın rabbı, ağaçların rabbı, insanların rabbı, suyun rabbı, gecenin rabbı,
                gündüzün rabbı, ölümün rabbı, yerin rabbı.[34] Gökteki rab (Gök Tanrı) bunların en
                büyüğüdür. O da diğerleriyle anlaşır. Her biri diğerinin yaptığına razı olur. “Allah
                kâfirlerin zannettiğinden çok yücedir.” [35] İçlerinden bir grubun yılanlara, bir grubun
                balıklara, bir grubun turna kuşuna taptıklarını gördük. Bana anlattıklarına göre, bir gün
                düşmanlarından bir kavimle savaşıyorlarmış, düşmanlar onları yermiş, bu sırada
                turnalar bağırınca düşman korkup kaçmış, galipken mağlup hale düşmüş. Bunun üzerine
                turnaya tapmaya başlamışlar, “Bunlar bizim rabbimiz. İşte yaptıkları. Düşmanlarımızı
                yendiler” demişler. Bundan dolayı turnalara tapıyorlarmış.

P 1 Cevap Son cevap 18 Oca 2024 21:32
                1
                • T TENTEN
                  17 Oca 2024 07:17

@Prens-Ernak, içinde söyledi: İbn Fadlan Seyahatnamesi

Peçeneklerin yanında bir gün kaldıktan sonra hareket edip Yayık (Ural) nehrine
                  vardık. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en büyük en deli akan nehirdi. Nehirden geçerken
                  bir keleğin devrildiğini, üzerindeki insanların nehirde boğulduğunu gördüm. Çok kişi,
                  deve, hayvan bu nehirde boğuldu. Bin bir güçlükle geçtik. Günlerce yürüdük. Caha,
                  Bacağ, Samur, Kenal, Şuh, Kencelü[32] nehirlerini sırayla geçtikten sonra Başgırdlar
                  denen Türk kavminin ülkesinde durduk. Onlardan çok korktuk. Zira onlar, Türklerin en
                  kötü, en belalı, en katil olanlarıdır. Bir adam bir adama rastlarsa başını keser yanında
                  götürür, vücudunu bırakır. Onlar sakallarını tıraş eder, bitleri yerler. Onlardan herhangi
                  biri gömleğinin dikiş yerlerinde bit arar, bulunca dişleriyle ezer. Yanımızda onlardan
                  biri vardı. Müslüman olmuş, bize hizmet ediyordu. Bir ara ona baktım, elbisesinde bir
                  bit buldu, tırnağıyla ezdi. Sonra yaladı. Baktığımı görünce “hoş” dedi.
                  Onlardan her biri erkeklik uzvu büyüklüğünde, aynı şekilde bir ağaç yontup üzerine
                  asar. Sefere çıkmak isterse veya bir düşmanla karşılaşırsa ona secde eder, “Ey Rabbim!
                  Bana şöyle şöyle yap” der. Tercümana sordum, “Bu meseleyi içlerinden birine sor.
                  Niçin onu Rab kabul ediyor?” dedim. Adam cevaben “Ben onun bir benzerinden çıktım.
                  Ondan başka beni yaratan tanımıyorum” dedi.[33]
                  Aralarından bazıları on iki rabbı olduğunu söyler: kışın rabbı, yazın rabbı, yağmurun
                  rabbı, rüzgârın rabbı, ağaçların rabbı, insanların rabbı, suyun rabbı, gecenin rabbı,
                  gündüzün rabbı, ölümün rabbı, yerin rabbı.[34] Gökteki rab (Gök Tanrı) bunların en
                  büyüğüdür. O da diğerleriyle anlaşır. Her biri diğerinin yaptığına razı olur. “Allah
                  kâfirlerin zannettiğinden çok yücedir.” [35] İçlerinden bir grubun yılanlara, bir grubun
                  balıklara, bir grubun turna kuşuna taptıklarını gördük. Bana anlattıklarına göre, bir gün
                  düşmanlarından bir kavimle savaşıyorlarmış, düşmanlar onları yermiş, bu sırada
                  turnalar bağırınca düşman korkup kaçmış, galipken mağlup hale düşmüş. Bunun üzerine
                  turnaya tapmaya başlamışlar, “Bunlar bizim rabbimiz. İşte yaptıkları. Düşmanlarımızı
                  yendiler” demişler. Bundan dolayı turnalara tapıyorlarmış.

P Çevrimdışı
                  P Çevrimdışı
                  Prens Ernak
                  18 Oca 2024 21:32 tarihinde yazdı Son düzenleyen: Prens Ernak

@TENTEN, içinde söyledi: İbn Fadlan Seyahatnamesi

hocam geçmişte göçebe iken biz pek yazıyı sevmezdik, yazı yerleşik kültürün ürünüdür, ne zamanki yerleşik olduk yazıya önem verdik.

En deli sevdaları yaşarım uykusu geçerken (Mehmetçik)
                  Kapında Hüseyin, cümle şahlar yoksuldur, bizim Kabe'ye aşkımız Kerbeladır

1 Cevap Son cevap
                  1

Cevap
                  • Yeni başlık oluşturarak cevapla
                  Cevaplamak için giriş yapın
                  • En eskiden en yeniye
                  • En yeniden en eskiye
                  • En çok oylanan

3/6

17 Oca 2024 00:11

© 2021-2025 efelsefe.com
                  Iyi gunler Ziyaretçi