İçeriğe atla
  • Kategoriler
    • All Categories
    • Individual Categories
    • Tartışma
      • Serbest Kürsü
      • Sizin Köşeniz
      • Eğlence & Oyun
    • Felsefe
      • Felsefe Tarihi
      • Felsefe Okulu
      • Filozoflar
      • Felsefe Sözlüğü
    • Soru & Cevap
      • Din & İnanç
        • Astroloji
        • Mitoloji
        • Spiritüel Hayat
        • Anadolu
        • Orta Doğu
        • Hint
        • Uzak Doğu
        • Yeni
      • Genel Alanlar
        • Sosyoloji
        • Psikoloji
        • Tarih & Edebiyat
        • Bilim & Teknoloji
        • Kültür & Sanat
      • Duyuru & Destek
      • World
      • Güncel
      • Popüler
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
      Daralt
      Marka Logo efelsefe
      Düşünce, eleştiri ve paylaşım platformu
      • Kurallar
        • Light
        • Cloudy
        • Dim
        • Dark
      1. Ana Sayfa
      2. Genel Alanlar
      3. Bilim & Teknoloji
      4. Evde bilim: Dünya dönüyor

Evde bilim: Dünya dönüyor

Konu Zamanlandı Sabitlendi Kilitli Taşındı Bilim & Teknoloji
      dünya dönüyorevde bilim
      14 İleti 3 Yayımlayıcılar 465 Bakış
      • En eskiden en yeniye
      • En yeniden en eskiye
      • En çok oylanan
      Cevap
      • Yeni başlık oluşturarak cevapla
      Cevaplamak için giriş yapın
      Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
      • D Çevrimdışı
        D Çevrimdışı
        YetkinDemoKratos
        25 Mar 2022 06:31 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kanıtladım.

Bunun için tavana bir ip astım ve zemine yaklaşana kadar uzattım. Ucuna da bir ağırlık bağladım.

Ağırlığı doğu tarafa doğru çektim ve serbest bıraktım. Ağırlık doğu - batı doğrultusunda doğrusal salınıma başladı.

Tavandaki mesnet bizce sabit olsa da dünya dönmekte olduğu için sabit değil. Dünya döndükçe hareket ettiği için sarkaç sabit bir mesnede bağlı salınmıyor. Dolayısıyla salınımı dünyanın dönüşünden etkilenerek değişiyor.

Aynı zamanda dünya yuvarlak olduğu için ağırlık merkezi güneyde kalıyor. Kuzey yarımkürede olduğumuz için. Bu da salınan ağırlığın güneye yakın ucunun güneye çekilmesine yol açıyor.

Bu iki nedenden dolayı salınım doğrusaldan eliptik duruma geçiyor, aynı zamanda salınım yön değiştiriyor.

Hava direnci nedeniyle salınımın genliği azalsa da bunun deneyimize bir zararı yok. Bir süre sonra salınım büyük ölçüde eliptik hale gelip doğrultusu doksan derece dönüyor. Kuzey güney yönünde salınımı sürdürüyor.

Bu da dünyanın yuvarlak olup döndüğünün apaçık kanıtı.

P T 2 Cevap Son cevap 25 Mar 2022 07:12
        3
        • D DemoKratos
          25 Mar 2022 06:31

Bunun için tavana bir ip astım ve zemine yaklaşana kadar uzattım. Ucuna da bir ağırlık bağladım.

Ağırlığı doğu tarafa doğru çektim ve serbest bıraktım. Ağırlık doğu - batı doğrultusunda doğrusal salınıma başladı.

Tavandaki mesnet bizce sabit olsa da dünya dönmekte olduğu için sabit değil. Dünya döndükçe hareket ettiği için sarkaç sabit bir mesnede bağlı salınmıyor. Dolayısıyla salınımı dünyanın dönüşünden etkilenerek değişiyor.

Aynı zamanda dünya yuvarlak olduğu için ağırlık merkezi güneyde kalıyor. Kuzey yarımkürede olduğumuz için. Bu da salınan ağırlığın güneye yakın ucunun güneye çekilmesine yol açıyor.

Bu iki nedenden dolayı salınım doğrusaldan eliptik duruma geçiyor, aynı zamanda salınım yön değiştiriyor.

Hava direnci nedeniyle salınımın genliği azalsa da bunun deneyimize bir zararı yok. Bir süre sonra salınım büyük ölçüde eliptik hale gelip doğrultusu doksan derece dönüyor. Kuzey güney yönünde salınımı sürdürüyor.

P Çevrimdışı
          P Çevrimdışı
          Guruphi
          25 Mar 2022 07:12 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@DemoKratos bunu gorsel olarakta atsaydin cok iyi olurdu hatta videoya cekebilseydin.

Söz uçar, yazı kalır. ✌(◕‿-)✌

1 Cevap Son cevap
          0
          • D DemoKratos
            25 Mar 2022 06:31

T Çevrimdışı
            T Çevrimdışı
            OrdinaryusTENTEN
            25 Mar 2022 18:28 tarihinde yazdı Son düzenleyen: TENTEN

@DemoKratos
            Ben bu deneyi yapmıştım ama başaramıştım.
            İpin burulması sarkacın hemen durması gibi sorunlar çıkmıştı.
            Tavana bağladığına göre 2- 3 metre uzunlukta olmalı.
            Sarkacın uzun süre sallanmasını nasıl sağladın?

1 Cevap Son cevap
            0
            • D Çevrimdışı
              D Çevrimdışı
              YetkinDemoKratos
              26 Mar 2022 08:31 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Aslında videosunu çektim ama çalışma odam çok dağınık, özele girsin istemiyorum. Düzenler derler toplarsam tekrar çekebilirim. Düzeneği bozmadım gelene hep gösterme niyetindeyim. Millet çalışma odamın garaj gibi olmasına alışkın.

İp burulmayacak, uzun olacak ve ağırlık fazla olacak. Yoksa açıkça görülemiyor. Bu deneyin orijinali adını hatırlayamadığım biri tarafından tavanı yüksek bir kilisede yapıldı. Hatta yere kum serip ağırlığa bir uç bağladı ve sarkacın çizdiği şekli de görselleştirdi.

İnsan bir aydınlanma yaşıyor. Apaçık dünya dönüyor, görüyorsun gözünle. Ben dünyanın yuvarlak olduğunu görebilmek için dağa tırmanmışım, o kadar meraklıyım. Ama bir karpuzun üzerinde yaşayan bir bakteri karpuzun yuvarlak olduğunu gözüyle göremiyor. Uzaya çıkman lazım yuvarlağı görmek için.

1 Cevap Son cevap
              0
              • D Çevrimdışı
                D Çevrimdışı
                YetkinDemoKratos
                26 Mar 2022 08:35 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Deney kuzey yarımkürede doğal dönüşlerin daima saat yönünde olduğu zannını da çöpe atıyor. Salınım açısını tam doğu batı ayarlamak olanaksız. Mutlaka bir açı oluyor ve açıya göre hangi taraf güneye çekilirse elipsin dönüşü ona göre yön değiştiriyor. Ben kuzey yarımkürede daima saat yönünde döner zannediyordum. Bir çok denem yaptım ve saat yönünün tersine de döndü.

Emin değilim ama dünyanın eksen eğikliği açısına bağlı bu. Daha uzun bir iple yapabilirsem bunu da belirleyeceğim. Bir cami kubbesine ihtiyacım var ama camiye deli geldi diye kovalarlar!!!

D 1 Cevap Son cevap 28 Mar 2022 05:16
                0
                • D DemoKratos
                  26 Mar 2022 08:35

Deney kuzey yarımkürede doğal dönüşlerin daima saat yönünde olduğu zannını da çöpe atıyor. Salınım açısını tam doğu batı ayarlamak olanaksız. Mutlaka bir açı oluyor ve açıya göre hangi taraf güneye çekilirse elipsin dönüşü ona göre yön değiştiriyor. Ben kuzey yarımkürede daima saat yönünde döner zannediyordum. Bir çok denem yaptım ve saat yönünün tersine de döndü.

Emin değilim ama dünyanın eksen eğikliği açısına bağlı bu. Daha uzun bir iple yapabilirsem bunu da belirleyeceğim. Bir cami kubbesine ihtiyacım var ama camiye deli geldi diye kovalarlar!!!

D Çevrimdışı
                  D Çevrimdışı
                  YetkinDemoKratos
                  28 Mar 2022 05:16 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@DemoKratos, içinde söyledi: Evde bilim: Dünya dönüyor

Deney kuzey yarımkürede doğal dönüşlerin daima saat yönünde olduğu zannını da çöpe atıyor.

Deneyi defalarca tekrarladım ve bunun doğru olmadığını anladım. Evet salınımı başlatma açısı bazen saat yönünün tersine dönmesine yol açıyorsa da sonuna kadar gözlemleyince dönüş tekrar saat yönüne doğru değişiyor.

Daha yüksek bir yer ve daha büyük ağırlık lazım ama kapalı da bir yer olacak rüzgar etkilemeyecek.

1 Cevap Son cevap
                  0
                  • D Çevrimdışı
                    D Çevrimdışı
                    YetkinDemoKratos
                    28 Mar 2022 11:18 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Gece ne kadar deneyi tekrarladıysam elipsin neye göre saat yönünde, neye göre tersine döndüğünü belirleyemedim.

Sabah ilk iş yüksek bir tavan buldum. Sarkacı oraya kurdum. Burada da gelip bakan oluyor ne yapıyor diye ama neyse... Uzun sarkaç olunca doğrusal salınımın elipse dönüşünü son derece net gördüm. Fakat hâla bazen neden saat yönünün tersine dönüyor çözemedim.

Delinin biri sallanan bir ağırlığa bakıp duruyor demelerinden korkuyorum! Şu çağa geldik, hâla bilimi anlayamazlar diye korkmak bir utanç!

Fazla uğraşamadım ama ilk izlenimim kuzey doğu- güney batı yönündeki salınım başlangıcında saat ibresinin tersine dönüyor. Diğer yönlerde saat yönünde.

Bilimin sabır işi olduğunu anladım. Salınımı sonuna kadar, tamamen duruncaya kadar izleyecek ve her açıda tekrarlayacak, ayrıntılı not tutacağım. Kimse kalmasın bu işe bakacağım.

P 1 Cevap Son cevap 28 Mar 2022 11:20
                    1
                    • D DemoKratos
                      28 Mar 2022 11:18

Gece ne kadar deneyi tekrarladıysam elipsin neye göre saat yönünde, neye göre tersine döndüğünü belirleyemedim.

Sabah ilk iş yüksek bir tavan buldum. Sarkacı oraya kurdum. Burada da gelip bakan oluyor ne yapıyor diye ama neyse... Uzun sarkaç olunca doğrusal salınımın elipse dönüşünü son derece net gördüm. Fakat hâla bazen neden saat yönünün tersine dönüyor çözemedim.

Delinin biri sallanan bir ağırlığa bakıp duruyor demelerinden korkuyorum! Şu çağa geldik, hâla bilimi anlayamazlar diye korkmak bir utanç!

Fazla uğraşamadım ama ilk izlenimim kuzey doğu- güney batı yönündeki salınım başlangıcında saat ibresinin tersine dönüyor. Diğer yönlerde saat yönünde.

Bilimin sabır işi olduğunu anladım. Salınımı sonuna kadar, tamamen duruncaya kadar izleyecek ve her açıda tekrarlayacak, ayrıntılı not tutacağım. Kimse kalmasın bu işe bakacağım.

P Çevrimdışı
                      P Çevrimdışı
                      Guruphi
                      28 Mar 2022 11:20 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@DemoKratos ispatini merakla bekliyoruz 🙂

D 1 Cevap Son cevap 28 Mar 2022 12:20
                      0
                      • P phi
                        28 Mar 2022 11:20

D Çevrimdışı
                        D Çevrimdışı
                        YetkinDemoKratos
                        28 Mar 2022 12:20 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@phi, içinde söyledi: Evde bilim: Dünya dönüyor

Bütün açılarda tek tek salınım tamamen durana kadar bekleyip her birinin sonucunu madde madde not almam gerekiyor. Başıma bela aldım.

Adam işte dünya dönüyor tamam, bir de bu elips niye hep saat yönünde dönmüyor diye kafaya takacak ne vardı? Dünya dönüyor mu dönüyor, tamam geç.

Ama işte bilim böyle bir şey. Şu tamam böyle ama şu da niye şöyle ve şöyle değil? Bilim ayrıntılarda gizli.

P D 2 Cevap Son cevap 28 Mar 2022 13:16
                        0
                        • D DemoKratos
                          28 Mar 2022 12:20

Bütün açılarda tek tek salınım tamamen durana kadar bekleyip her birinin sonucunu madde madde not almam gerekiyor. Başıma bela aldım.

Adam işte dünya dönüyor tamam, bir de bu elips niye hep saat yönünde dönmüyor diye kafaya takacak ne vardı? Dünya dönüyor mu dönüyor, tamam geç.

Ama işte bilim böyle bir şey. Şu tamam böyle ama şu da niye şöyle ve şöyle değil? Bilim ayrıntılarda gizli.

P Çevrimdışı
                          P Çevrimdışı
                          Guruphi
                          28 Mar 2022 13:16 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@DemoKratos videoda isteriz ona gore yazili ispatin yani sira gorselde olmali.

1 Cevap Son cevap
                          0
                          • D Çevrimdışı
                            D Çevrimdışı
                            YetkinDemoKratos
                            29 Mar 2022 10:00 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

Bu işin üstüne düşmeye zamanım olsa şöyle bir şey yapacağım:

Ağırlığın asılı olduğu mesnedin tam düşey noktasını merkez alan büyük bir daire çizip bunu açılara bölecek ve yönleri göstereceğim. Yani büyük bir pusula kadranı oluşturacağım.

Sonra mesnedin yanına yere bakan bir kamera yerleştireceğim. Sonra ağırlığın üzerine bir pil bataryası ve bir LED ışık yerleştireceğim.

Onar derecelik tüm açıları deneyip salınım sönümleninceye kadar kaydedeceğim. Bu 36 adet deneme eder. Bir buçuk saatlik filan bir kayıt eder.

Fakat bilimci değilim, bu kadarı ile uğraşamayacağım. Amatör bir bilimci için bu kadarı yeterli. Biraz da soğuk çıktı bugün, tam dış mekan olmasa da soğuk. Fakat genel eğilimin saat ibresi yönünde dönüş olduğu belli oluyor.

Yazın kafaya bir takarsam hepsini yaparım yalnız! Kafaya bir taktım mı kurtulacak bir şey yok elimden. Kamerayı da LED ışığı da pusula kadranını da hep ayarlarım. Oturur salınımı tepeden ekrandan izlerim. Işık izi efekti verdim mi daha iyi olur.

İşte böyle bir video internete konur. Aşağısını koymam.

Bir projem daha var: Avustralya'dan birini ayarlayıp aynı anda dolunay günü canlı yayın yaparak Ay görüntülerini yan yana koymak canlı olarak. İki görüntü birbirine göre ters çıkacak ve bu da dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlayacak.

Fikirler iyi de uygulamaya eli boş adam lazım. Gerçi düz dünyacılar "he heee görüntüyü ters çevirmekten kolay ne var adam mı kerizliyorsun" derler. Bunlarla uğraşılmaz. Bırakacaksın bunlar cahil kalsın.

1 Cevap Son cevap
                            0
                            • T Çevrimdışı
                              T Çevrimdışı
                              OrdinaryusTENTEN
                              29 Mar 2022 17:11 tarihinde yazdı Son düzenleyen: TENTEN

Bu deney daha kolay. 🙂

D 1 Cevap Son cevap 3 Nis 2022 09:18
                              0
                              • T TENTEN
                                29 Mar 2022 17:11

Bu deney daha kolay. 🙂

D Çevrimdışı
                                D Çevrimdışı
                                YetkinDemoKratos
                                3 Nis 2022 09:18 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@TENTEN tersine en kolayı sarkaç deneyi.

Sarkaç işine iki gündür eğildim ve şu sonuca vardım:

Sarkacın çizdiği elipsin dönüş yönünü dünyanın dönüş yönü belirliyor. Yani ikinci videodaki topun yön değiştirme olayındaki gibi. Doğal akışlar ise ilk videoda olduğu gibi kuzey yarımkürede saat yönünde oluyor.

Dönen bir platform yapsak büyükçe, bir plak gibi ve kenarından bunun merkezine doğru bir bowling topu yuvarlasak top merkeze gitmez. Bunun gibi. Platformu durdurursak merkeze gider.

Yani kısacası dünya dönüyor vesselam. Galileo yüzlerce yıl önce engizisyona bir türlü anlatamadı bunu! Yobazlar tanrının ayaklarını sağlam bastıkları sabit bir zemin yarattığını ve kutsal mekanlara yüzlerini döndüklerini düşünmek istiyorlardı.

Hâlen Mekke'ye doğru döndüğünü sandığında Mekke'nin ayakları altında kaldığını düşünmek hoşuna gitmeyenler var.

1 Cevap Son cevap
                                0
                                • D DemoKratos
                                  28 Mar 2022 12:20

D Çevrimdışı
                                  D Çevrimdışı
                                  YetkinDemoKratos
                                  8 May 2022 19:43 tarihinde yazdı Son düzenleyen:

@DemoKratos, içinde söyledi: Evde bilim: Dünya dönüyor

bu elips niye hep saat yönünde dönmüyor

Bu konuyu da çözdüm ve düzeneği tavandan söktüm artık.

Bunun nedeni elbette eylemsizlik momenti. Yani sarkacın bağlı olduğu tavan doğuya doğru hareket ediyor ve eylemsizlik tepkisi ağırlığa buna ters yönde, yani batı yönünde etkiyor. Ağırlık her durumda batıya doğru çekiliyor.

1 Cevap Son cevap
                                  0

Cevap
                                  • Yeni başlık oluşturarak cevapla
                                  Cevaplamak için giriş yapın
                                  • En eskiden en yeniye
                                  • En yeniden en eskiye
                                  • En çok oylanan

6/14

28 Mar 2022 05:16

© 2021-2025 efelsefe.com
                                  Iyi gunler Ziyaretçi