Din içerikli atasözleri bir hayli fazlaymış.
Dinle alakalı atasözleri
Mesela şunlar:
- Güzele bakmak sevaptır.
- Acele işe şeytan karışır.
- Allah doĝruların yardımcısıdır.
Din içerikli atasözleri bir hayli fazlaymış.
Dinle alakalı atasözleri
Mesela şunlar:
@bilgisezgi
Memleketi bölmeye kalkarsan, bunun sonu gelmez. Ona bakarsan en azından 3´e bölünmeli, çünkü Güney Doĝu Bölgesi denince akla ilk önce Kürtler geliyor nedense. O yörenin halkının bir kısmı en azından Türkiye sınırları içerisinde olan özerk bir Kürt bölgesine bir hayli sıcak bakıyor.
Öte yandan Pakistan Hindistan´dan ayrılmasına raĝmen iki ülke arasındaki gerginlik/düşmanlık hâlâ devam ediyor. Bunun en belirgin örneĝi Kaşmir bölgesi mesela. Sırf bu düşmanlık yüzünden iki ülkenin de Atom başlıklı silahları var.
Bu tür sorulara kafam basmıyor artık.
Yaşlandım galiba.
@nejdet-evren
Farklı toplumların ve kültürlerin özlü sözleri kızılderili örneĝinde olduĝu gibi çok farklıdır elbette, çünkü en basitinden yaşam tarzları bizimkiyle kıyaslanamayacak kadar farklıdır.
İnternette gözüme ilk çarpan kızılderili özlü sözlerinden bazıları:
Birçok salgın hastalıĝın Çinden çıkmasının nedeni bana göre onların yemek kültüründe yatıyor. Yemedikleri bir şey yok gibi. Merak edenler ve midesi saĝlam olanlar için...
Çinliler neler yer
@nejdet-evren
Ne demek istediĝini anlıyorum ancak yaygınlaşmış ve toplumun çoĝunluĝu tarafından benimsenmiş sözlerin söylemesi kolay ve akılda kalıcı olmasına baĝlıyorum ben. Kime söylerseniz söyleyin, ne denmek istendiĝi hemen anlaşılıyor. Belki yanılıyor olabilirim.
Yani... "Aĝaç, yaş iken düzeltilmeli" şeklinde piyasaya sürülseydi acaba tutarmıydı?
"Aĝaç, yaş iken eĝilir" cümlesi bana daha şiirsel ve ahenkli geliyor nedense.
@bilgisezgi
Yurdum memleketi veya insanları hakkında positif(!) bir şey yazmanızı isteseler, ilk aklınıza gelen şey ne olurdu?
@bilgisezgi
Dediklerine katılmakla birlikte özlü sözler bir bakıma yaşanan hayat tecrübelerinden ortaya çıkıyor kanımca. Sıradan birisi bile gayet iyi ve yerinde olan özlü sözler üretebilir.
@velevki, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
Atasözünü sırf din eğitimine bağlamak abesle iştigal.
Haklısın, çünkü bu özlü söz sadece dine vurgu yapmıyor. Her türlü konuda çocukları etkilemek nispeten kolaydır. Çünkü yetişkin insanlar gibi enine boyuna sorgulama ve düşünme yetileri yeterince gelişmemiştir. Yetişkin insanlar bunun farkında.
@phi
Valla böyle umursamaz bir şekilde yaşamaya devam ederlerse, tamamen Araplaşmaları olası. Bunu önlemek için koruma altına alınmaları gerek bence.
Her toplumun kendine has özlü sözleri olduĝu hepimizin malumu. Bazı sözler var ki, kısacık bir cümle, sayfalarca yazılmış sözlere bedel niteliĝindedir neredeyse.
Peki, toplum tarafından benimsenen bu özlü(!) sözler nasıl ortaya çıkıyor ve hangi nedenlerden ötürü popülerleşiyorlar?
@Sputnik, içinde söyledi: Osmanlı çingeneleri sevmezdi
Hiçbir rahatsızlıkları olmadığı halde sürekli doktor ziyareti(?) yapmaları hakkında ne düşünüyorsun?
Şehir efsanesidir o.
@Sputnik
Biraz fazla abarttıĝını düşünüyorum.
Ganj nehri Hinduların kutsal nehri olmakla beraber ölülerini yaktıkları ve aynı zamanda dinsel ritüellerini icra ettikleri bir yerdir. Dışârıdan bakanlara biraz itici gelebilir ancak onlar açısından gayet normal bir şey.
@phi, içinde söyledi: Aĝaç, yaş iken eĝilir!
artik agac kalmadi, hepsi odun.
Eĝer böyle ise, o zaman bu odunların nesli tehlikede demektir.
@nejdet-evren
Muhterem, dil açısından diyorsun ya. Dil açısından bakarsak, bu tip özlü sözler yine bu halkın içinden bir şekilde çıkıp kendine yer edinmiş. Yani toplum tarafından bir hayli benimsenmiş ki, bu günlere kadar gelebilmiş.
@Sputnik
Ne bakımdan iĝrenç?
Temizlik bakımından mı yoksa yemeĝi genellikle elle yedikleri için mi onları iĝrenç buluyorsun?
Ona bakarsan Çinlilerin ve Uzak Doĝuluların yemedikleri canlı türü yoktur. Birçok salgın hastalıĝın kökeninin Çin olması tesadüf deĝil aslında.
Atalarımız ne demiş vaktinde? Devletin malı deniz, yemeyen domuz.
Böyle bir özlü sözü olsa olsa bu memleketin insanı icat eder herhalde. Buna benzer yabancı bir özlü söz var mı acaba?
Çingeneler içinde yaşadıkları topluma uyum saĝlamak yerine, toplumun kenar mahallelerinde ve kendi içlerine dönük bir şekilde yaşamayı tercih etmişlerdir çoĝu kere. Göçebe hayatını benimsedikleri için, yerleşmiş toplumdaki insanlar onlara ısınamamışlardır. Ayrıca farklı yaşam tarzları yüzünden yaşadıkları her yerde dışlanmışlardır.
Kendilerine özgü bir dinleri de yoktur; yaşadıkları yöreye göre dinleri de farklı olabiliyor. Avrupa´da Hrıstiyanlıĝa meyilli olanlar varken, Doĝu ve Güney Doĝuda Müslümanlıĝa meyilli olan çingeneler yaşıyor.
@nejdet-evren
İnsanlar çocukların/gençlerin her bakımdan özgür bireyler olmasını mı istiyor acaba, yoksa kendi yaşam tarzlarının ve dünya görüşlerinin aynı şekilde devam etmesini mi onlardan bekliyorlar?
Bana sorarsan, genç fidanların özgür olarak yetişmesini/gelişmesini isteyenlerin sayısı bir hayli az.
Muhtemelen bu özlü söz, tam da bu duruma vurgu yapıyor.