Bilgi güç müdür ?
-
''Scientia potentia est"
(Bilgi güçtür.)Bacon'a atfetdilen söze katılıyor musunuz ?
Bilgi güç müdür ? Güçse neden güçtür ?
-
@Struma, içinde söyledi: Bilgi güç müdür ?
''Scientia potentia est"
(Bilgi güçtür.)Bacon'a atfetdilen söze katılıyor musunuz ?
katılıyorum.
Bilgi güç müdür ? Güçse neden güçtür ?
Bilgi güçtür.
Kaynakları daha verimli kulanırsın.(tarımda gübreleme sulama)
Geleceği bugünden planlayabilirsin.( hava durumu istatiksel veriler vb)
Bilgi varsa deney yapmak zorunda kalmazsın.Araştırmalarını bilinmeyen konulara yönlendirirsin.(bilgi olmadığı için 120 sene önce icat edilmiş otomıbili 60 sene önce icat edilmiş entegre devreleri hala üretemiyoruz.) -
bilgi insanların ortaklaştıkları evrensel birikimdir; aynı zamanda bir yol gösterendir..güç sadece fiziki kuvvet olarak değerlendirlemeyeceğine göre yol gösterenin aracılığı ile fiziki güce ulaşmak ve onu katlamak mümkündür. bu nedenlerle sözün doğru olduğu kanısındayım...
-
BU deyimin Fransızcası "Le Savoir est une arme" dır. Yani
"Bilgi bir silahtır".Şu anda dünyada bilgi savaşları var.
Örnek:
- Şu anda Putinin aklından ne geçtiğini kimse bilmiyor. Tartışma programlarını dinliyor. son on yıldır sürekl duyduğum "Evet efendim. Putin bunu yapabilir, ama yapmayabilir de, ikisi de olabilir".
Çünkü Kremlin'de yaşanan, Kremlin'de kalıyor. Dışardan bir şey öğrenmişsen, o öyle öğrenmeni istediği için öğrenmişsindir.
Deniyor ki "Putin delirdi mi?"
Cevap: Onu da bilemezsin. Rus devlet aygıtı öyle bir şey.
Tabi bunun dışında elbette enformazson savaşları, dezenformasyon kapanyaları, şu tarafın veya bu tarafın yararına çalışan sahte bilgi odakları.
Ortalama solcu bunları bilmez. Ama kendine "anarşist" diyen kiş bu bilgi savaşı meselesini iyi anlar. Çünkü anarşizmde sistemin bireyi sömürebilmek için onun kafasını sahte veya boş bilgi / inanç ile doldurma çabasından çok söz edilir. Peki bunun panzehiri nedir?
- Bilgi tabi ki. Bilgi silahtır.
-
@Struma, içinde söyledi: Bilgi güç müdür ?
Bilgi güç müdür ? Güçse neden güçtür ?
Bilgi güçtür ama bunun tersi daha güçlü olabiliyor.
Örneğin islamda ne kadar bilgisizsen o kadar iyi dindarsın.
Ülkenin yönetiminde dönen dolaplar hakkında ne kadar bilgisizsen o kadar iyi vatandaşsın.
Bu örnekler arttırılabilir.
Dolayısıyla güç denen kavram fahişe gibidir, kim neyi tutturabiliyorsa o güç olabiliyor. -
Bilenle, bilmeyen bir olur mu? Olmaz tabii.
Hayvanlar ăleminde bile her şey kaba kuvvete dayanmaz. Tüm mesele ortama uyum sağlayabilmek, bunun için her tür bir yöntem geliştirmiş. Kaba kuvvete baş vuran etçiller bile nesiller boyu biriken bilgiyi beraberinde kullanır. Nasıl gizleneceğini ve avı koku almasın diye havayı nasıl kullanacağını bilir.Mesela filler yazın sıcağında suyu nerede bulacakları hafızalarında seneler boyu saklarlar ve nesilden nesile aktarırlar.
İnsanlar için durum hiç farklı değil. Know How, patent veya meslek sırrı gibi şeyler fark yaratırlar ve rakiplere üstünlük sağlar.
-
@Struma 'Evrende en büyük ziyan, Sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir.' demiş Albert Einstein
Bilgi güçtür, ve var olmak olmak için sorgulamak gerekir.
-
"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir."
-MUSTAFA KEMAL ATATÜRK@Struma evet bilgi güçtür.
-
Bilgi tarih boyunca güç olma oranını artırarak günümüze gelmiştir. Ne kadar yakın tarih, o kadar fazla bilginin güç olmasının apaçık oluşu. Ne kadar eski tarih, o kadar bilginin güç olmasının daha az belirgin oluşu.
Yaşayan önemli düşünürlerden Jose Luis Cordeiro ki şaşılacak kadar fikirlerimiz paraleldir, "Ölümsüz İnsan" kitabının yazarıdır, okuduğum zaman nasıl fikirlerim bu kadar paralel olur diye şaşırdım. Aynı ben.
O diyor ki gelecekte distopya yoktur. Gelecek daima aydınlıktır. Distopyalar, karanlık daima geçmiştedir. Bunu okuyunca ne kadar şaşırdım anlatamam. Benim fikirlerimin anası bu yani, çok şaşırdım ve sevindim de.
Kralsın Jose biraderim dedim. Adam tüm fikir üretimlerini bu omurga fikir etrafında inşa ediyor. Bu adamı çok tuttum. Keşke yeni tanımış olmasaydım dedim.